Witam. Mam od wczoraj D70. Dzisiaj kupiłem obiektyw i postanowiłem sprawdzić czystość matrycy. Szkoda gadać. Więc poszukałem info w Internecie o czyszczeniu i spróbowałem. Przedmuchanie niewiele dało to od razu spróbowałem czyszczenia "bagietką" do uszu i ściereczką do okularów. Jednak niewiele to dało a może i zaszkodziło. W wizjerze wszystko jest zażółcone (chyba bardziej niż poprzednio i podobne wrażenie odnoszę na zdjęciach. Aparat nie mierzy poprawnie światła (według światłomierza zdjęcia wychodzą ciemne. jak zrobię dobre to światłomierz pokazuje mocno prześwietlone). Wcześniej aż tak nie było. Chyba. Oto przykładowe foto: (robione na priorytecie A, wszystkie naświetlają się podobnie na priorytetach czy auto) klik
Jeśli uważacie, że lepiej oddać do czyszczenia to proszę o polecenie mi kogoś we Wrocławiu. Niestety wolałbym nie wysyłać aparatu do Nikona ze względu na czas (przydałby mi się na przyszły tydzień, ponieważ wyjeżdżam).
A przy okazji byłbym wdzięczny za odpowiedź na pytania: jaki software do D70. Obecnie mam 2.0 Gdzieś tam czytałem, że przez ten soft czasem aparat ostrości nie łapie, ale czy to prawda? Oraz czy z manualnymi stałkami będzie działał światłomierz? Oczywiście mowa o manualach Nikona a nie na M42.
Pozdrawiam
I proszę nie bijcie jeśli już to było.![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami