Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Thumbs down Nikon D70 - problemy

Witam. Mam od wczoraj D70. Dzisiaj kupiłem obiektyw i postanowiłem sprawdzić czystość matrycy. Szkoda gadać. Więc poszukałem info w Internecie o czyszczeniu i spróbowałem. Przedmuchanie niewiele dało to od razu spróbowałem czyszczenia "bagietką" do uszu i ściereczką do okularów. Jednak niewiele to dało a może i zaszkodziło. W wizjerze wszystko jest zażółcone (chyba bardziej niż poprzednio i podobne wrażenie odnoszę na zdjęciach. Aparat nie mierzy poprawnie światła (według światłomierza zdjęcia wychodzą ciemne. jak zrobię dobre to światłomierz pokazuje mocno prześwietlone). Wcześniej aż tak nie było. Chyba. Oto przykładowe foto: (robione na priorytecie A, wszystkie naświetlają się podobnie na priorytetach czy auto) klik

Jeśli uważacie, że lepiej oddać do czyszczenia to proszę o polecenie mi kogoś we Wrocławiu. Niestety wolałbym nie wysyłać aparatu do Nikona ze względu na czas (przydałby mi się na przyszły tydzień, ponieważ wyjeżdżam).

A przy okazji byłbym wdzięczny za odpowiedź na pytania: jaki software do D70. Obecnie mam 2.0 Gdzieś tam czytałem, że przez ten soft czasem aparat ostrości nie łapie, ale czy to prawda? Oraz czy z manualnymi stałkami będzie działał światłomierz? Oczywiście mowa o manualach Nikona a nie na M42.

Pozdrawiam
    I proszę nie bijcie jeśli już to było.

Domyślnie Odp: Nikon D70 - problemy

Jak znalazłeś w necie wiadomości o czyszczeniu matrycy to szkoda, że nie przeczytałeś ich na tyle uważnie, żeby wyciągnąć odpowiednie wnioski - jakie, to już wiesz. Teraz lepiej poszukaj najbliższego punktu w którym wyczyszczą matrycę w Twojej 70-ce za jakieś 50-70zł.

U pana Andrzeja na Psich Budach
    Pozdrawiam, Damian Nowakowski
    1x1
    Bękarty Kolarstwa

Cytat Zamieszczone przez superkomornik Zobacz posta
    U pana Andrzeja na Psich Budach
    A mógłbyś dokładniej? Akurat tak się składa, że mieszkam na Psim Polu więc chętnie bym tam, choćby jutro, podskoczył. Dokładnie gdzie miałbym iść i ile by to kosztowało.

Cytat Zamieszczone przez Dorian Zobacz posta
    W wizjerze wszystko jest zażółcone
    Matówkę też czyściłeś ?... bo to zażółcenie może wskazywać na jej uszkodzenie nieumiejętnym czyszczeniem...

Czyściłem tylko matrycę.

Efektów czyszczenia matrycy nie zobaczysz w wizjerze
    Co do problemów ze światłomierzem to może masz brudne lustro, główne lub pomocnicze.

No nic. Mam nadzieję, że wszystko się uda wyczyścić, a nie jest to jakieś uszkodzenie. Wszystko było tu możliwe bo aparat kupiłem używany. Jutro pojadę na te Psie Budy więc dam znać czy już wszystko w porządku. Dzięki za pomoc. Chyba stanę się teraz stałym bywalcem tego forum. Tym bardziej, że "jam też jest teraz Nikoniarz".
    Pozdrawiam

Powodzenia... daj znać co i jak
    Pzdr.

Vodafone
    Gość

Pan Andrzej Wysocki jest to mały warsztacik przy ul. Psie Budy 12/13 Wrocław tel: 602243894 ( musisz wcześniej zadzwonić i sie umówić trzeba troszkę poczekać zanim odbierze telefon... zadzwoń po 11:00 )

Bardzo dobry fachowiec...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów