Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46
    Rozmowny Awatar cahe
    Miasto
    Kielce/przebywam w stolicy

Domyślnie Odp: NX Capture "saving file" speed up?

Kurcze... nie wiem. U mnie trial wersji 2 zapisuje JPEG po obrobieniu zdjęcia krócej niż sekundę. A sprzęt nie jest pierwszej świeżości - stary Athlon X2 + 2GB pamięci...
    Look ma, no camera!

Nie zapomnij dodać swojej grupy fotograficznej do forumowej mapki!

Kurcze - tak trochę dziwna jest ta dyskusja

1. Jestem amatorem
    2. Lubię podróżować
    3. Robię NEFy - bo nawet bez korekcji JPG wypluty jest lepszy niż ten z puszki
    4. Jak podróżuję to nie mam ze sobą kompa tylko databank.
    5. po powrocie mam cokolwiek pomiędzy 100 a 7 000 zdjęć (to moze duży wynik, ale przy bracketingu i ponownych próbach zrobienia prawidłowo naświetlonego zdjęcia w nocy na Tikal - 1 miesięczny wyjazd)
    6. Oczywiście, że nie obrabiam wszystkich, ale te lepsze a prawie wszystkie jadą na JPGi - czas mielenia przez Capture NX jest fatalny, akceptuję go bo osiągam przy pomocy NXa lepsze efekty niż innym softem (próbowałem C1, PS i jeszcze czegoś, ale nie pamiętam)
    7. Dużo drukuję (max 40x60) najwięcej w formacie A4

8. Dla mnie - NX to czysta strata czasu - coś w procesie jest schrzanione - obserwowałem ostatnio stan stronicowania pamięci.

1. Zrobiłem batcha
    a. otwarcie zdjęcia
    b. konwersja do adobe RGB
    c. ze Standard na DX2 - mode 2
    d. zapis nefa

stan stronnicowanej pamięci skakał od 880 MB do 1 600 MB (po każdym pliku wracał do 880 MB i znów do 1 600 MB)- no żesz kutwa 720 MB przy NEFie około 12 MB - co ten program wyrabia ??? taka ilość danych musi spowalniać cały proces - mam szybki komp i dużo RAMu i co z tego - ten program jest źle skonstruowany.

Teraz co do czasu - wolę go spędzić z moim synkiem a nie ślęczeć przed komputerem i czekać 8 obesranych sekund.

Co do wyliczeń czasu - przez 8 lat dojeżdżałem do szkoły na studia i do pracy - codziennie 1,5h w jedną i 1,5 h w drugą - 3 h x 200 dni/rok x 8 lat = 14 400 godzin = prawie 2 lata - 2 pieprzone lata w autobusach, tramwajach, samochodzie - takie wyliczenie nie są bez sensu. Jak policzyłem ile tracę to później za każdym razem miałem dokładnie zaplanowane co będę robił w środkach komunikacji bo szkoda czasu.

I co jestem hurtownikiem, mam ograniczyć ilość zdjęć z wyjścia do Wilanowa do 5 - no bo 100 to już hurtownia - pierdzielenie o Szopenie.

NX jest zajebioza - tylko że fatalnie wolny - a NX2 wcale nie jest szybszy - szybciej nanoszone są poprawki, ale w batchu nie ma żadnych znaczących różnic

Grzegorz
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Cytat Zamieszczone przez cahe Zobacz posta
    Kurcze... nie wiem. U mnie trial wersji 2 zapisuje JPEG po obrobieniu zdjęcia krócej niż sekundę. A sprzęt nie jest pierwszej świeżości - stary Athlon X2 + 2GB pamięci...
    Spróbuj zapisać NEFa...

Grzegorz
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Cytat Zamieszczone przez gmoszkow Zobacz posta
    stan stronnicowanej pamięci skakał od 880 MB do 1 600 MB (po każdym pliku wracał do 880 MB i znów do 1 600 MB)- no żesz kutwa 720 MB przy NEFie około 12 MB - co ten program wyrabia ??? taka ilość danych musi spowalniać cały proces - mam szybki komp i dużo RAMu i co z tego - ten program jest źle skonstruowany.
    Właśnie też wczoraj nad tym usiadłem. Program na dysku zajmuje około 70 mega i NEF około 10.
    Odpalenie programy zabrało 75 mega ramu, czyli cały program mam w pamięci RAM. Dodatkowe biblioteki jakie wykorzystuje NX2 to około 80-100 MB.Po otwarciu 1 NEFa (słownie jednego) program zabrał dodatkowo 700 mega ramu by po chwili zaspokoić się jedynie dodatkowymi 400 (tylko na jeden NEF). Jednak wykonanie kilku (kilkunastu) operacji na NEFie powoduje zabranie kolejnych 400 mega czyli jeden NEF to około 800 mega RAM!!! Po zamknięciu NEFa - u mnie około 2 sekundy ale to za sprawą dysku SSD zwalnia całą tą gigantyczna pamięć jaka zabrał.
    Nie wiem dlaczego otwarcie NEFa kosztuje tyle ramu. Pisałem wcześniej że obróbka katalogu zdjęć trwa tyle samo czasu przy użyciu batcha w NX 1.3 jak i NX2

Wnioski
    Nikon ma cos zaszytego w NEF co trzeba rozpakować żeby móc na tym pracować bez utraty jakosci zdjęcia. Rozpakowania i ponowne spakowanie zabiera ram i czas procesora. Udało się w NX2 zoptymalizować czas procesora (wykorzystanie rdzeni itd) ale dostęp do pamięci RAM i zapis na dysku dużej ilosci danych pozostał bez zmian. Jedyne lekarstwo na dzisiaj moim zdaniem dla osób które wymagaja absolutnie najszybszej obróbki to najlepszy czyli najszybszy RAM i dysk SSD (albo 2 dyski w RAID 0) do obróbki + duży tradycyjny składowy

Update:
    Co ciekawe otwarcie 30 megowego tifa kosztuje NX2 "tylko" 200 mega RAM, ale jest to "tylko" 7x objętość pliku a nie 80x objętość pliku.
    Ostatnio edytowane przez Tr0n ; 17-06-2008 o 13:11
    pozdrawiam Sebastian

Cytat Zamieszczone przez Tr0n Zobacz posta
    Jedyne lekarstwo na dzisiaj moim zdaniem dla osób które wymagaja absolutnie najszybszej obróbki to najlepszy czyli najszybszy RAM i dysk SSD (albo 2 dyski w RAID 0) do obróbki + duży tradycyjny składowy
    Dyskom dalbym spokoj. Zapis kilkunasto (NEF), czy kilkudziesieciomegowych (TIFF) plikow, zajmuje dzisiejszym dyskom od ponizej sekundy, do maks 2. Jedynym obciazeniem IMO jest tutaj ta kompresja, ktora wydedukowales powyzej. Praca procesora i pamieci nad obrobka tych danych i jednoczesne zapisywanie pliku po kawalku, sprawia jedynie wrazenie, ze potrzebny jest szybki dysk.
    Jedyne co mozna zrobic, to wkladac najszybsze procesory i najszybsze pamieci (na dobrych plytach glownych). Problem jedynie w tym, ze roznica w predkosci po zainwestowaniu kilku tysiecy w sprzet, bedzie wrecz smieszna. Przy miąchaniu taka iloscia danych IMO dopiero maszyny ktore rodza sie w laboratoriach, za kilka lat dadza temu rade.
    Ostatnio edytowane przez stig ; 17-06-2008 o 13:09
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Dyskom dalbym spokoj.
    Może masz rację, przyzwyczajony byłem już od dawna do dysków w laptopach i przesiadka na SSD sprawiła że tradycyjne dyski wydały mi się czymś z innej epoki, jednak dla użytkowników na laptopach przyrost prędkości jest niewyobrażalny.
    Do komputerów stacjonarnych przyrost będzie z pewnością chociaż może nie tak drastyczny

Jedyne co mozna zrobic, to wkladac najszybsze procesory i najszybsze pamieci (na dobrych plytach glownych). Problem jedynie w tym, ze roznica w predkosci po zainwestowaniu kilku tysiecy w sprzet, bedzie wrecz smieszna.
    Niestety właśnie zainwestowanie dużych pieniędzy nie da proporcjonalnego wzrostu prędkosci.

Przy miąchaniu taka iloscia danych IMO dopiero maszyny ktore rodza sie w laboratoriach, za kilka lat dadza temu rade.
    Tylko wtedy Windows NextDżenerejszyn + NX4 po raz kolejny pokażą jak można w cudowny sposób marnować zasoby komputerów
    pozdrawiam Sebastian

Poszperałem sobie w internecie odnośnie samego formatu NEF. Więc oprócz prawdopodobnego pakowania informacji dochodzi jeszcze szyfrowanie części informacji w plikach NEF co wiąże się z koniecznością deszyfrowania i ponownego szyfrowania tychże informacji, a skoro szyfr nie został złamany to pewnie jest to mocny algorytm który musi kosztować czas procesora. Tłumaczy to też częściowo gigantyczne wykorzystanie pamięci RAM. Dane trzeba odszyfrować ale nie można ich dać do ogólnodostępnej pamięci bo zaraz odtworzono by algorytmy i klucze.
    Dlatego odszyfrowane dane z pliku NEF trzeba dać do zaszyfrowanej pamięci danej sesji NX2. Dlatego NX2 ma takie wymaganie co do procesora (ciągłe szyfrowanie i deszyfrowanie oraz RAMu gdzie te dane są przechowywane - ale ciągle w sposób zaszyfrowany)
    Użycie silnych algorytmów szyfrujących w formacie NEF powoduje, że każdy program do RAW będzie szybszy od NXa i jednocześnie żaden nie dorówna mu jakością bo nie ma informacji do których ma dostęp NX

Reasumując NX2 to całkiem niezły program szyfrujący
    pozdrawiam Sebastian

D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Poszperałem sobie w internecie odnośnie samego formatu NEF. Więc oprócz prawdopodobnego pakowania informacji dochodzi jeszcze szyfrowanie części informacji w plikach NEF co wiąże się z koniecznością deszyfrowania i ponownego szyfrowania tychże informacji, a skoro szyfr nie został złamany to pewnie jest to mocny algorytm który musi kosztować czas procesora. Tłumaczy to też częściowo gigantyczne wykorzystanie pamięci RAM. Dane trzeba odszyfrować ale nie można ich dać do ogólnodostępnej pamięci bo zaraz odtworzono by algorytmy i klucze.
    Dlatego odszyfrowane dane z pliku NEF trzeba dać do zaszyfrowanej pamięci danej sesji NX2. Dlatego NX2 ma takie wymaganie co do procesora (ciągłe szyfrowanie i deszyfrowanie oraz RAMu gdzie te dane są przechowywane - ale ciągle w sposób zaszyfrowany)
    Użycie silnych algorytmów szyfrujących w formacie NEF powoduje, że każdy program do RAW będzie szybszy od NXa i jednocześnie żaden nie dorówna mu jakością bo nie ma informacji do których ma dostęp NX

jeśli to prawda to jest to ostro poroniony pomysł
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Nawet nie wiedziałem że ten NEF to taki ciekawy temat

Okazuje się że jednak szyfrowanie NEF zostało złamane:
    http://news.cnet.com/Nikons-photo-en...tml?tag=st.pop

Zastanawiam się jednak, że nowsze aparaty D300/D3 były coś nie bardzo wspierane przez NX 1.3, a także że każdy program trzeba uaktualnić żeby wspierał nowe aparaty. Oznacza to że format NEF zmienia się wraz z każdym nowym body. Nie zmienia się informacja w pliku exif z D200 na D300, a przynajmniej nie tylko. Może właśnie każde nowe body dostaje conajmniej nowe klucze szyfrujące, a może zmiany sa jeszcze głębsze.

Coś mi się wydaje, że zacznę kryptoanalizę plików NEF robić
    pozdrawiam Sebastian

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów