Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 46
    pebees
    Gość

Domyślnie Odp: NX Capture "saving file" speed up?

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    (..)A przeciez uzytkownicy Nikon Capture, to nie tylko amatorzy, ktorzy robia 20-200 zdjec na tydzien.
    Ja bym powiedział nawet tak: "A przeciez uzytkownicy legalnego Nikon Capture, to przede wszystkim nie amatorzy, ktorzy robia 20-200 zdjec na tydzien.'

Ale to Ty wczesniej uogolniles. Pytanie zadane jakoby do wszystkich. A przeciez uzytkownicy Nikon Capture, to nie tylko amatorzy, ktorzy robia 20-200 zdjec na tydzien.
    Mówiąc zawodowiec mam tu na myśli kogoś, kto nie mając ambicji artystycznych, robi masówkę i wtedy zgoda, niemniej w innym przypadku, zgody brak.

Nie chcę siebie tutaj klasyfikować, bo pewnie zaliczam się do dwu grup na raz, w tym jedna to hobbystyczna, ale ja mam zupełnie inne podejście do tematu obróbki.

Lubie posiedzieć nad zdjęciami, co pozostało mi jeszcze z czasów moczenia dłoni w odczynnikach.

Mnie tam się nigdzie nie śpieszy, a na efekty mojej pracy trzeba poczekać.

I dobrze, bo trzeba się cenić.

przyklad
    zalozmy, ze do obrobienia jest 500 zdjec ze zlecenia (juz wybranych)
    pomijam czas potrzebny na obrobke, ale zalozmy, ze jest to 5 godzin
    wezmy pod uwage tylko np 8sek , o ktorych pisalem

czyli 500 zdj x 8 sek = 4000 sek= 66 min

wolisz siedziec przy kompie 5 czy szesc godzin?

extremalnie liczac dwadziescia dni x 1 godz, daje praktycznie prawie trzy dniowki mniej w ciagu miesiaca

teraz rozumiesz?
    Ostatnio edytowane przez luxius ; 13-06-2008 o 22:42

Ja nie robię takiej masówki, więc obca jest mi też niecierpliwość tak charakterystyczna dla tego rodzaju działalności.

Mam czas.

A jak komuś się śpieszy, to niech idzie gdzie indziej.

Cytat Zamieszczone przez ADAM1 Zobacz posta
    Ja nie robię takiej masówki, więc obca jest mi też niecierpliwość tak charakterystyczna dla tego rodzaju działalności.
    no wiec wlasnie - wniosek z tego taki, ze Ciebie to nie dotyczy, bo nie masz z takim sposobem pracy do czynienia. Po co wiec bierzesz udzial w tej dyskusji?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

no wiec wlasnie - wniosek z tego taki, ze Ciebie to nie dotyczy, bo nie masz z takim sposobem pracy do czynienia. Po co wiec bierzesz udzial w tej dyskusji?
    Uszczypnięty prze "hurtowników" w tylną część ciała, przyznaję, że sądziłem iż nie tylko oni będą brać udział w tej dyskusji, ale skoro tak, to faktycznie dalsza dyskusja pozbawiona jest sensu.

Tak więc odchodzę z tego wątku.

Pozdrawiam. Adam

PS. Dodam tylko, że jak się produkuje zdjęcia, to potrzebna jest do tego manufaktura i robotnicy, a nie NX, bez względu na numer wersji tegoż.
    Jednym słowem "pop swajo i czort swajo" i nie chodzi tu wcale o kilka zdjęć tygodniowo, bo (do informacji stiga), choć nie robię 500 szt. co trzy dni, to ich liczba przy obróbkach (mimo ostrej kontroli), czasem sięga 120-150. Nie są to co prawda takie liczby, jak Panów "hurtowników", ale ja też za "hurtownika" się nie uważam.
    Ani nie chciałbym być za takowego uważany.
    Ostatnio edytowane przez ADAM1 ; 14-06-2008 o 15:55

Marcin, bierze udział, bo ma prawo - czy jak będę rekreacyjnie robił zdjęcia to już nie mogę się wypowiadać o NXie i jego szybkości? Czy mogę o programach mówić dopiero wówczas gdy robię 500 zdjęć dziennie/ 1000/ 10 000?

Zresztą śmieszne są również wyliczenia luxiusa o takiej ilości zdjęć jakie on tam podał i 3 dniówki stracone na 8 sekundach na zdjęciu - wybaczcie, ale przy takiej liczbie zdjęć to chyba lepiej już sobie zatrudnić jednego, dwóch czy więcej ludzi do obróbki, a jeśli kogoś robiącego taką ilość zdjęć nie stać na grafika to znaczy, że... no cóż wspaniałym fotografem to on nie jest.

Stać go również na kompensowanie szybkości edycji przez kupno szybszych maszyn, choć to trochę bezsensowna i ślepa droga. Nieraz jednak opłaca się wydać parę złotych, aby uzyskać przyrost prędkości np. 10% bo przy podobnych obliczeniach jak luxiusa wyjdzie parę dniówek miesięcznie .
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    Marcin, bierze udział, bo ma prawo - czy jak będę rekreacyjnie robił zdjęcia to już nie mogę się wypowiadać o NXie i jego szybkości? Czy mogę o programach mówić dopiero wówczas gdy robię 500 zdjec?
    no przeciez logicznym jest, ze jesli ktos robi kilka, kilkanascie zdjec dziennie (tygodniowo), to mu predkosc dzialania tego NXa nie bedzie przeszkadzac. Jesli z czyms nie mam do czynienia, to nie potrafie sie postawic w sytuacji osob, ktore robia to na co dzien. To tak jakbym stawal w opozycji do dyskutujacych na temat nowej koparki, ktorej utrudniony sposob obslugi, nie pozwala im wykopac 200 metrowego rowu dziennie, tylko dlatego ze ja mam mniejsze wymagania i kopie sobie nia jedna, metrowa dziurke, raz na dwa dni.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

erie napisal:

Zresztą śmieszne są również wyliczenia luxiusa o takiej ilości zdjęć jakie on tam podał i 3 dniówki stracone na 8 sekundach na zdjęciu - wybaczcie, ale przy takiej liczbie zdjęć to chyba lepiej już sobie zatrudnić jednego, dwóch czy więcej ludzi do obróbki, a jeśli kogoś robiącego taką ilość zdjęć nie stać na grafika to znaczy, że... no cóż wspaniałym fotografem to on nie jest.

wiesz co kolego - dzieki za rade
    jako hurtownik wiem co mam robic ze swoimi zdjeciami i swoimi pieniedzmi
    ale wydaje sie , ze jestes tylko przemadrzałym teoretykiem (dla tego tak doslownie przyjales moj przyklad)

a juz napewno jestes ostatnia osoba , ktora ma mnie oceniac

smieszne jest raczej twoje teoretyzujace gadulstwo i waski horyzont
    nastukaj sobie natepnego posta lepiej :P
    Ostatnio edytowane przez luxius ; 14-06-2008 o 17:38

Cytat Zamieszczone przez luxius Zobacz posta
    wiesz co kolego - dzieki za rade
    jako hurtownik wiem co mam robic ze swoimi zdjeciami i swoimi pieniedzmi
    ale wydaje sie , ze jestes tylko przemadrzałym teoretykiem (dla tego tak doslownie przyjales moj przyklad)

a juz napewno jestes ostatnia osoba , ktora ma mnie oceniac

smieszne jest raczej twoje teoretyzujace gadulstwo i waski horyzont
    nastukaj sobie natepnego posta lepiej :P
    Luxius, wrzuć na luz odrobinę. Co do bycia "przemądrzałym teoretykiem" to się lekko mylisz, a co do oceniania to nie oceniałem Ciebie, a nawet gdyby to z jakiej racji miałbym być "ostatnią osobą", która ma prawo Cię oceniać?

A "wąski horyzont" - prosze o jakieś określenie z czego wynika wg Ciebie mój wąski horyzont? Że napisałem prawdę o przetwarzaniu zdjęć? Tracisz 8 sekund na zapisie, więc policzyłeś sobie ile to tysięcy tych sekund tracisz na zapisie tysięcy zdjęć. Nie wpadłeś na pomysł, że te wyliczenia są lekko nieprawidłowe.

Nie wiem też skąd u ludzi ostatnio taka agresja. Ja Ciebie nie atakuję (skrytykowałem tylko obliczenia), a Ty wkurzasz się i od razu naskakujesz na mnie - po co? Nie wyspałeś się czy jak?
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów