Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 46

Domyślnie Odp: NX Capture "saving file" speed up?

Ja proponuję wziąć na luz. Atmosfera ostatnio stała się nerwowa, a osobiste docinki nigdy dobrze nie wróżą. Szacunek należy się ludziom bez względu czy mają dorobek artystyczny czy nie, ale wytykanie komuś pochodzenia czy miejsca zamieszkania jest poniżej krytyki i prosiłbym jakiegoś modera o pozamiatanie. Greco jak masz coś do Stiga, to napisz to otwarcie lub na PM, bo póki co wygląda to na zwykłą gówniarzerię.

A wracając do głównego offtopa - szybkość działania oprogramowania do wywoływania nefów jest dla mnie bardzo istotna, bo często na imprezie robię około 1000 zdjęć - wynika to ze specyfiki sportu jaki zwykle fotografuję. Jeśli muszę wysłać zdjęcia do agencji i mam na to kilka godzin, to nawet 30 minut sie liczy. Nie należę niestety do ludzi, którzy moga tydzień bawić się jednym zdjęciem. No photos, no cash
    Ostatnio edytowane przez fIlek ; 14-06-2008 o 22:11

no wlasnie....
    tylko, zeby ci zaraz supermod ernie nie napisał, ze "jeśli kogoś robiącego taką ilość zdjęć nie stać na grafika to znaczy, że... no cóż wspaniałym fotografem to on nie jest"

trudno nie kazdy robi super pare zdjec po pracy.....

Cytat Zamieszczone przez luxius Zobacz posta
    no wlasnie....
    tylko, zeby ci zaraz supermod ernie nie napisał, ze "jeśli kogoś robiącego taką ilość zdjęć nie stać na grafika to znaczy, że... no cóż wspaniałym fotografem to on nie jest"

trudno nie kazdy robi super pare zdjec po pracy.....
    Erie jeśli już, mod a nie supermod - jak już chcesz być uszczypliwy. Druga sprawa to fakt, że zarzut o dużej ilości zdjęć nie dotyczył Ciebie, o co się więc obraziłeś? Nie rozumiem Twoich ataków.

Wracając do szybkości pracy w NXie - znam i rozumiem zdanie Stiga i osób do niego podobnych (gdzie szybkość pracy i przetwarzania zdjeć jest bardzo istotna), znam również zdanie Adama i podobnych jemu, którym szybkość NXa nie przeszkadza, bowiem fotorafią się bawią, radują i mogą nawet godzinę jedno zdjęcie obrabiać by chcieć uzyskać taki efekt jak mają ochotę. W tym momencie te 8 czy 10 sekund nie gra roli.

W tym momencie jednak dobiera się narzędzia pracy/ moce przerobowe (ludzi) odpowiednio do potrzeb. Jak mam do przekopania ogródek przy domu to biorę łopatę i trochę ruchu na świeżym powietrzu dobrze mi zrobi. Jak jestem rolnikiem i mam do przekopania 100 hektarów to... albo wynajmuję ludzi, albo stosuję lepsze narzędzia niż łopatę, albo... najczęsciej jedno i dugie.
    Ostatnio edytowane przez Erie ; 15-06-2008 o 00:38
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    Wracając do szybkości pracy w NXie - znam i rozumiem zdanie Stiga i osób do niego podobnych (gdzie szybkość pracy i przetwarzania zdjeć jest bardzo istotna), znam również zdanie Adama i podobnych jemu, którym szybkość NXa nie przeszkadza, bowiem fotorafią się bawią, radują i mogą nawet godzinę jedno zdjęcie obrabiać.
    No ale wlasnie narzekanie na predkosc dotyczy osob ktore musza obrobic duzo i szybko... Nie pomoze nam opinia Adama1, ze jemu to nie przeszkadza, bo nic nam to nie pomoze -- nic to nie zmieni. Prawde mowiac nawet i nasze narzekaniu tutaj nic nie da, ale ja przynajmniej wiem, ze nie jestem jedynym ktoremu to przeszkadza.

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    W tym momencie jednak dobiera się narzędzia pracy/ moce przerobowe (ludzi) odpowiednio do potrzeb.
    Erie... Prosze Cie... Wyobrazasz sobie do zlecenia za 1000 zl zatrudniac 3 osoby, ktore beda zasuwac przy NXie, zeby skrocic czas obrobki korekty i konwersji 200 NEFow? Rozparcelowanie tej roboty zajmie tez sporo czasu, sciagniecie efektow koncowych -- takze. Nie dosc, ze finansowo nieoplacalne, to jeszcze czasowo wyszloby to samo (albo i gorzej), juz nie mowiac o tym, ze kazdy ma jakies inne wizje na chociazby podstawowa obrobke. A moc komputerow w przypadku NXa tez ma niewiele do powiedzenia -- wzrost mocy obliczeniowej nijak nie przeklada sie na takie samo przyspieszenie pracy w tym programie. Co mialbym niby kupic, zeby zapisywanie zdjec i klikanie w opcje skrocic o 100 czy 200%? Tu nie do konca chodzi o czas odswierzenia wprowadzanych zmian, ile o samo to, ze kazde zdjecie trzeba otworzyc i zapisac. To wlasnie to zajmuje od cholery czasu.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Rozmowny Awatar cahe
    Miasto
    Kielce/przebywam w stolicy

A zapis pliku jako NEF (czyli po prostu wciśnięcie CTRL+S), a potem ustawienie batch conversion -> jpeg nie daje lepszych rezultatów? (pytam, nie próbowałem)
    Look ma, no camera!

Nie zapomnij dodać swojej grupy fotograficznej do forumowej mapki!

eee... a gdzie moja odpowiedź dla Stiga z wczoraj? pół godziny pisaniny i wcięło

Cytat Zamieszczone przez cahe Zobacz posta
    A zapis pliku jako NEF (czyli po prostu wciśnięcie CTRL+S), a potem ustawienie batch conversion -> jpeg nie daje lepszych rezultatów?
    Jeden pies...
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Cytat Zamieszczone przez cahe Zobacz posta
    A zapis pliku jako NEF (czyli po prostu wciśnięcie CTRL+S), a potem ustawienie batch conversion -> jpeg nie daje lepszych rezultatów? (pytam, nie próbowałem)
    Nie daje, bo NX jak głupi zapisuje oprócz metadanych w nefie (co i jak zrobić) również wywołanego z tymi parametrami JPGa zaszytego w NEFie w pełnej rozdzielczości i najwyższej jakości i stąd tak długo trwa zapisywanie. Czytałem gdzieś o nieoficjalnym "dodatku" do NXa, który wyłącza to, ale nie umiem go znaleźć.

pomijam juz problem z wolnym zapisywaniem...
    u mnie ogolnie sie slimaczy... po otwarciu zdjecia musze odczekac kilkanascie sekund, zanim "zadziala" klikanie na trojkaciki otwierajace opcje operacji
    procek 2 gh i 3 gb ramu sobie nie radzi, czy to dziadostwo po prostu tak ma, ze nawet zmiana kompa niewiele pomoze?

Cytat Zamieszczone przez holka Zobacz posta
    pomijam juz problem z wolnym zapisywaniem...
    u mnie ogolnie sie slimaczy... po otwarciu zdjecia musze odczekac kilkanascie sekund, zanim "zadziala" klikanie na trojkaciki otwierajace opcje operacji
    procek 2 gh i 3 gb ramu sobie nie radzi, czy to dziadostwo po prostu tak ma, ze nawet zmiana kompa niewiele pomoze?
    Za czorta nie rozumiem działania tego softu. Bo opisywane rozpiętości szybkości działania naprawdę są poważne. Aż sprawdzilem przed chwilą - wersję NX i NX2 na nefach z D3. Na pewno nie demonicznie szybka, ale absolutnie systematyczna i spokojna praca programu. Nie ma czasu na sięgnięcie po drinka - znaczy jest, ale to już program poczeka na odstawienie szklanki. Intel C2D 2,4 z 4 giga ramu na macu. I bądź tu mądry.
    Nie wypowiem się na temat omawianych powyżej serii - bo nie wiem - bo tak nie pracuje. Ale w obróbce zdjęcia za zdjęciem jak najbardziej da się.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów