Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: tryb rear

Domyślnie Odp: tryb rear

Bardzo dziękuje forumowiczom za dogłębne wyjaśnienie jak działa rear
    W mojej głowie rozjaśniło sie niczym po błysku lapmy ))))
    jeszcze raz dzięki
    Ostatnio edytowane przez domelmel ; 13-06-2008 o 14:05

Witam,
    To ja znowu trochę zamącę: rear tak działa, bo jednocześnie włącza funkcję "slow". Wydłużenie czasu dla poprawnego naświetlenia tylnego planu i rozjaśnienie pierwszego uzyskamy również używając funkcji slow, z tym że przy ruchomym obiekcie smugi będą przed poruszającym się przedmiotem.

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    No i przykładzik:

Nikon D80, Nikkor 35/[email protected], 1/5s, SB-800 w trybie rear
    Jaki czas?
    NIKON...

Jaki czas?
    Przecież jest podpisane

A tak, faktycznie. Czy to prawda że rear działa tak jakby lampa była wyłączona? Ma za zadanie naświetlić kadr aby tło było naśwoetlone a lampa wypenia cienie w głównym motywie? Jesli tak to czy z czasami np 1/2000 robiąc zdjecia w plenerze działa on tak samo i daje taki sam efekt?
    NIKON...

Przy czasach rzędu tysięcznych sekund stosuje się raczej synchronizację z szybkimi czasami. Wtedy, lampa działa nieco inaczej, bo jej czas świecenia się wydłuża. Nie ma sensu stosować rear z takimi czasami (o ile w ogóle można) Tryb rear to nic innego jak slow synchro, tyle że błysk wyzwalany jest zaraz przed zamknięciem migawki, a nie zaraz po jej otwarciu. Tak samo naświetlisz tło i doświetlisz cienie w trybie slow jak i w rear. Różnice będą widoczne, gdy na zdjęciu będzie poruszający się obiekt (lub Ty poruszysz zdjęcie)

Cytat Zamieszczone przez Grzybu Zobacz posta
    Przy czasach rzędu tysięcznych sekund stosuje się raczej synchronizację z szybkimi czasami. Wtedy, lampa działa nieco inaczej, bo jej czas świecenia się wydłuża. Nie ma sensu stosować rear z takimi czasami (o ile w ogóle można) Tryb rear to nic innego jak slow synchro, tyle że błysk wyzwalany jest zaraz przed zamknięciem migawki, a nie zaraz po jej otwarciu. Tak samo naświetlisz tło i doświetlisz cienie w trybie slow jak i w rear. Różnice będą widoczne, gdy na zdjęciu będzie poruszający się obiekt (lub Ty poruszysz zdjęcie)
    tryb FP mam właczony zawsze, tylko nie wiem czy z tak krótkimi czasami jak 1/2000 lub krótszymi rear coś zmieni.
    NIKON...

Ja obstawiam, że nic nie zmieni, ale moje rozważania są czysto teoretyczne.

Cytat Zamieszczone przez Jacek B. Zobacz posta
    tryb FP mam właczony zawsze, tylko nie wiem czy z tak krótkimi czasami jak 1/2000 lub krótszymi rear coś zmieni.
    jakim cudem? W trybie FP - a więc krócej niż 1/200 czy 1/250s (zależy od body) nie ma momentu, że cała matryca jest odsłonięta. Nie może więc błysnąć na końcu odsłonięcia całej matrycy - a to przecież czyni tryb rear.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    jakim cudem? W trybie FP - a więc krócej niż 1/200 czy 1/250s (zależy od body) nie ma momentu, że cała matryca jest odsłonięta. Nie może więc błysnąć na końcu odsłonięcia całej matrycy - a to przecież czyni tryb rear.
    nie za bardzo rozumiem, ale mam właczony tryb A aparatu (D200) na SB800 mam TTL BL FP a na body slow/rear. Apatat działa na całym zakresie czasów i dlatego pytałem czy rear cos tu daje, tzn czy aparat będzie sie zachowywał tak jak bez lampy.
    Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 15-06-2008 o 19:55
    NIKON...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów