Bardzo dziękuje forumowiczom za dogłębne wyjaśnienie jak działa rear
W mojej głowie rozjaśniło sie niczym po błysku lapmy))))
jeszcze raz dzięki
Szukaj
Bardzo dziękuje forumowiczom za dogłębne wyjaśnienie jak działa rear
W mojej głowie rozjaśniło sie niczym po błysku lapmy))))
jeszcze raz dzięki
Ostatnio edytowane przez domelmel ; 13-06-2008 o 14:05
Witam,
To ja znowu trochę zamącę: rear tak działa, bo jednocześnie włącza funkcję "slow". Wydłużenie czasu dla poprawnego naświetlenia tylnego planu i rozjaśnienie pierwszego uzyskamy również używając funkcji slow, z tym że przy ruchomym obiekcie smugi będą przed poruszającym się przedmiotem.
A tak, faktycznie. Czy to prawda że rear działa tak jakby lampa była wyłączona? Ma za zadanie naświetlić kadr aby tło było naśwoetlone a lampa wypenia cienie w głównym motywie? Jesli tak to czy z czasami np 1/2000 robiąc zdjecia w plenerze działa on tak samo i daje taki sam efekt?
NIKON...
Przy czasach rzędu tysięcznych sekund stosuje się raczej synchronizację z szybkimi czasami. Wtedy, lampa działa nieco inaczej, bo jej czas świecenia się wydłuża. Nie ma sensu stosować rear z takimi czasami (o ile w ogóle można) Tryb rear to nic innego jak slow synchro, tyle że błysk wyzwalany jest zaraz przed zamknięciem migawki, a nie zaraz po jej otwarciu. Tak samo naświetlisz tło i doświetlisz cienie w trybie slow jak i w rear. Różnice będą widoczne, gdy na zdjęciu będzie poruszający się obiekt (lub Ty poruszysz zdjęcie)
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Ostatnio edytowane przez Jacek B. ; 15-06-2008 o 19:55
NIKON...
Skontaktuj się z nami