Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: tryb rear

Domyślnie Odp: tryb rear

Cytat Zamieszczone przez Jacek B. Zobacz posta
    dlatego pytałem czy rear co tu daje, tzn czy aparat będzie sie zachowywał tak jak bez lampy.
    aparat? chyba lampa? rear czy FP nic nie zmienia w odliczaniu czasu przez aparat, zmienia za to sposób zadziałania lampy błyskowej. W trybie FP nie ma jak być realizowana funcja rear - wynika to z samej idei rear i ze sposobu realizowania trybu FP przez body. W trybie FP nie ma rear - nawet jak to wyswietla się na lampie. Nie ma w FP różnic w trybie Rear i normalnym.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    aparat? chyba lampa?
    chodzi mi o rear któy wyświetla się na aparacie
    NIKON...

jeśli pojąłeś zasadę działania, to zrozumiałes dlaczego w trybie FP nie może byc rear. To fizycznie niemożliwe. W trybie FP naświetlanie na pierwszą kurtynę jak i na drugą - to to samo.
    To co pozostaje wyświetlone na body jest bez znaczenia. Może tak być np by w momencie ponownego wydłużenia czasu tryb się uaktywnił, a nie trzeba było go włączać od nowa.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    jeśli pojąłeś zasadę działania, to zrozumiałes dlaczego w trybie FP nie może byc rear. To fizycznie niemożliwe. W trybie FP naświetlanie na pierwszą kurtynę jak i na drugą - to to samo.
    To co pozostaje wyświetlone na body jest bez znaczenia. Może tak być np by w momencie ponownego wydłużenia czasu tryb się uaktywnił, a nie trzeba było go włączać od nowa.
    Właśnie o to mi chodzi. Nie wiedziałem czy rear może być włączony bo jest różnie. Raz jest tak że jak coś jest niemożliwe do zrealizowania np FP na lampie, to poprostu sie to nie wyswietla. Innym razem np w przypadku rear - wyświetla się a nie działa. Ja zwykle używam z długimi czasami rear, więc nie ma sensu tego wyłanczać jeśli czasy są krótkie bo to na nic nie ma wpływu z tego co piszesz.
    NIKON...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów