Imacman, a zauwazyles, ze Mont nie chce kurdupla?jedyny Gitzo Explorer jaki byc moze sie nadaje [170cm] to 2530EX - kosztuje ponad 2k pln
p.s. Znalazlem neta![]()
Szukaj
Imacman, a zauwazyles, ze Mont nie chce kurdupla?jedyny Gitzo Explorer jaki byc moze sie nadaje [170cm] to 2530EX - kosztuje ponad 2k pln
p.s. Znalazlem neta![]()
Zdaję sobie sprawę, że nie każdego stać na Gitzo. Wybór statywu jest uzależniony od tego czego będziemy później oczekiwać od niego no i oczywiście od stanu finansów. Seria „Explorer” jest dla super aktywnych z zacięciem makro. Można wybrać dla siebie o wiele „spokojniejsze” i tańsze modele. Jest parę firm robiących naprawdę dobre statywy. Moim zdaniem warto jest zainwestować w dobre „nogi”. Oglądałem niedawno w necie zdjęcie na którym Nikon D50 stał na Gitzo GT2227 + G1277M.![]()
Marek
D800 + parę szkiełek.
Ja tez, dlatego doradzam cos innego, ale spelniajace swoje zadanie wysmienicieZamieszczone przez Imacman
![]()
Z tym sie zgodze, ale chcialbym zeby finanse mialy najmniejszy priorytet - zawsze jest lepiej dolozyc wiecej [w granicach rozsadku, bo jezeli ktos ma kompakcik to nie potrzebuje Gitzo 5540XLSZamieszczone przez Imacman
].
Podjac decyzje i tak musi Mont, ja tylko moge doradzic w paru sprawach![]()
YH324C - ciężkie, wysokie, stabilne ma kolce w stopkach co umożliwia jego wbicie np w ziemie itd. Gorsza jakośc materiałów od MF ale moje używanie wytrzymuje dzielnie. Tańszy i to o wieeele od MF
055XPROB - fajny patent z tą zmianą pozycji kolumny centralnej z pionowej na poziomą - GP tego nie ma, lepsza jakość materiałów, imho lekko lżejszy od GP choć niby dane mowią że jest tak samo.
Glowic GP nie polecam. Glowice to MF jak kula z takim obciazenie do 8 kg to np 488RC (jest kilka RC0,2 i 4 ale max obiciazenie mają to samo - różnią się stopką) a jak 3D to np. 808RC4
|D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
Pozdrawiam Tomek Kić
488 sie nadaje do tarcia chrzanu7kg to prawie max jaki mozna jej polozyc na czole, zapomnijcie o tym... to jest dobra glowica jak sie przypina jej D80+17-50 albo cos w tym guscie - przypinalem D300+100-300 i glowica miala problemy [az w koncu poszla podziekowala za wspolprace, rozkrecilem ja potem - w srodku mechanizm blokujacy kule w stylu rolki bibuly
].
Moja sugestia - Mont jezeli chcesz na czyms zaoszczedzic to niech lepiej beda to nogi, bo jezeli bedziesz mial cienka glowice to Ci nawet Gitzo 5530 nie pomoze... czyli z tych dwoch nozek -> 055+jakas mocna glowa [najlepiej Markins M20, zaplacisz sporo ale raz - to jest glowa na cale zycie... to i tak najtanszy wybor z tych powaznychbierz z USA jak mozesz bo cena w Europie to te same cyferki tylko znaczek od waluty inny
].
Reszte zostawiam Wam, zeby nie bylo, ze ciagle marudzeDobranoc
p.s. Podstawowa zasada - statyw powinien przyjac na klate 3x wage Waszego najciezszego zestawu. Oczywiscie to tylko teoria, ale im blizej tej wartosci tym lepiej![]()
Ostatnio edytowane przez shaolin ; 14-06-2008 o 20:58
Można trochę taniej - Markins Q3 (podobno utrzyma 30 kg) i jest tansza o 120 $ od M20.
Marek
D800 + parę szkiełek.
Shaolin – moim skromnym zdaniem Twoja propozycja jest ok., ale chyba (Markins) to inna liga. Proponowane przez Ciebie M20 jest z wysokiej półki, po zastosowaniu Wimberley Sidekick’a można posadzić na tej głowicy nikonowską 600mm f/4D IF-ED AF-S II. Myślę, że jednak Mont powinien wybierać coś tańszego z MF - sugerowaną 488.
Marek
D800 + parę szkiełek.
Imacman, nie wiem jakie masz doswiadczenia ze statywami i glowicami, ale ja ten temat przerobilem dosc dokladnie. Po co bawic sie w lige podworkowa [MF 488], skoro mozna isc po ekstraklase [Markins i wyzej]. To tak jakby do WRC [rzeczone 7kg] polecac Ferrari 126p
przeciez tym tez dojedziesz
[ale z jakimi efektami - tego chyba mowic nie musze
].
Q3 to doskonaly wybor dla szkiel typu 70-200/2.8, 300/4, 100-300/4 i w tych okolicach wagowych. To rowniez swietna glowica dla podroznikow [mala masa, piekna praca, 488 w porownaniu do tej malutkiej glowki to jakas parodia glowicowa]. Ale ja bym szedl po minimum M10 - doskonala glowica do wiekszosci zadan, wiele osob ma takie kombo - M10 i Sidekick i duze telegrafy i nie narzekaja. Oczywiscie do telegrafu najlepiej miec gimbala [najtanszy MF393, najlepszy Wimberley Head V2], ale mozna bez niego sobie poradzic
M20 - najtansza glowica kulowa w swojej klasie [najwyzsza polka], co nie znaczy ze najgorsza
to swietny wybor dla hartkorowcow, dla mnie to glowa na cale zycie... Mam jej kopie - swietnie wykonczona, plynna praca, blokuje sie bez problemow, jest sztywna. MF488 plakala jak widziala D300+100-300/4 [a to przeciez lekki zestaw], ta sie cieszy ze bedzie miala takie proste zadanie
Oryginal moze byc tylko lepszy... Czasem jak mi sie nudzi to przypinam MF393 do mojej glowy, wyglada smiesznie ale dziala wysmienicie.
Jezeli ktos nie ma kasy na M20, niech idzie po M10 - bedzie dobrzeNie widzialem jeszcze osoby, ktora byla by niezadowolona z Markinsa [kazdego]...
Ze statywami jest jak z dobrymi szklami, poki uzywasz czegos niezlego to jestes zadowolony, ale wez do reki topowy sprzet i od razu zaczynasz kombinowac jak zmienic swoje gadzety na wyzsza polke...
Ale dobra - nie moja kasa, nie moj problemmoje zdanie znacie, jakby co to wiecie gdzie mnie znalezc
![]()
Ostatnio edytowane przez shaolin ; 15-06-2008 o 07:53
Shaolin – nie mam doświadczenia organoleptycznego związanego z tak wysoką półką głowic kulowych jak Markins, Krik, Arca Siess, czy choćby Burzyński. Też jestem zdania, że warto dać dużo i mieć spokój na lata, ale to świetny wybór dla bogatych hartkorowców, jak sam napisałeś.Kwota rzędu 350 $ za samą głowicę, do tego jeszcze opłaty związane z przesyłką ze Stanów, to już wydatek na kieszeń tylko dla wybranych. Mówię tu o naszych krajowych realiach. Może Mont myślał o zestawie budżetowym, a nie dla profesjonalistów. Może się mylę…
Marek
D800 + parę szkiełek.
Taka też prawda - syty głodnego nie zrozumie![]()
Skontaktuj się z nami