Close

Strona 13 z 22 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 217

Domyślnie Odp: Capture NX 2 trial

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    a na wielu plikach - w jakim sensie?
    Chociazby jak w CameraRAW czy CaptureOne. IMO, takie rozwiazanie jest rewelacyjne! Zaoszczedza mase czasu, ktorego w przypadku NC traci sie na otwieranie i ponowne zapisywanie NEFa. Niby mozna kopiowac i wklejac sety ustawien, ale wiadomo, ze w niewielu sytuacjach sie to przydaje. Do glupiego wyznaczenia kadru -- i tak przeciez plik musisz otworzyc. We wspomnianych wyzej -- nic takiego nie trzeba robic. Przelaczanie miedzy prevkami, czy wyswietlenie jednego zaznaczonego, nad ktorym sie pastwisz, odbywa sie doslownie w ulamkach sekund.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Chociazby jak w CameraRAW czy CaptureOne. IMO, takie rozwiazanie jest rewelacyjne!
    PS nie mam, a Capture One rzadko używam, bo jednak wolę NX ze względu na lepsze dostosowanie do NEFów Nikona i efekt końcowy, a że nie robię dużo więc mulastość NX jakoś toleruję
    IMO NX jest całkiem niezły, zobacz, że jest kilka różnych rozwiązań w zależności od potrzeb:
    - chcesz tylko konwersję: file/save as
    - chcesz zmodyfikować więcej zdjęć tak samo jak jakieś jedno konkretne: copy/paste settings
    - masz gotowe wzorce różnych efektów ( "oczojebnie", "nastrój grozy", "bw" czy cokolwiek ): load settings
    i to wszystko albo na cały katalog, albo na wybrane fotki

jedyny psikus, że najpierw ładujesz czy kopiujesz nastawy, a potem zaznaczasz pliki - nie odwrotnie, mimo że tak byłoby jakoś naturalniej, ot i cały problem

niestety jest mało intuicyjny i bez przeczytania instrukcji niektóre funkcje ciężko rozgryźć - do D3 i D300 z krajowej dystrybucji NP dosyła polskojęzyczną za darmo, jak nie masz dam Ci namiary
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Witam,

dołączę się ze swoją opinią
    Czy NX 2 jest intuicyjny - trudno powiedzieć. Ponieważ nie używałem Nikon Capture przed NX, nie mam porównania, ale przesiadka z NX którego bardzo lubię ze względu na efekty, na NX 2 jest bardzo łatwa i z tej perspektywy wszystko jest tam gdzie bym tego szukał.

Ale jeśli chodzi o szybkość, to jestem naprawdę zadowolony, na Quad Core z 4GB RAM chodzi bardzo sprawnie, o wiele szybciej od NX 1.3.
    Nie robiłem testów - uważam to za stratę czasu, ale rzeczywista poprawa jest bardzo wyraźnie odczuwalna.
    Czekam aż ukaże się w sprzedaży i na pewno kupię - jeśli komuś odpowiada NX to NX 2 jest krokiem w dobrym kierunku.

Pozdrawiam

IMO NX jest całkiem niezły, zobacz, że jest kilka różnych rozwiązań w zależności od potrzeb:
    - chcesz tylko konwersję: file/save as
    No dziwne, zeby nie bylo takiej mozliwosci.

- chcesz zmodyfikować więcej zdjęć tak samo jak jakieś jedno konkretne: copy/paste settings
    No, ale to zadna rewelacja. Kopiowanie i wklejanie ustawien obrobki jednego zdjecia do drugiego (wielu) umozliwia wlasciwie kazdy program do obrobki RAW.

- masz gotowe wzorce różnych efektów ( "oczojebnie", "nastrój grozy", "bw" czy cokolwiek ): load settings i to wszystko albo na cały katalog, albo na wybrane fotki
    W kazdym sofcie mozna sobie zapisac ustawienia korekty i nazwac je chociazby "dupa naszej Ani" czy "jesienny wiatr" i zastosowac do jednego lub wiecej zdjec...
    Potega NXa, to IMO U-pointy i calkiem fajne efekty odszumiania, oraz najlepsze ze znanych mi programow efekty dekodowania WB. Reszta tego softu, to kompletna porazka. Filozofia i tempo pracy, interface, browser -- to wszystko to jedno wielkie nieporozumienie. Gdyby te powyzsze 3 zalety, zaimplementowac w CameraRAW, bylby kombajnik jak marzenie.

jedyny psikus, że najpierw ładujesz czy kopiujesz nastawy, a potem zaznaczasz pliki - nie odwrotnie, mimo że tak byłoby jakoś naturalniej
    No zaraz, zaraz... Jak chcesz zaladowac czy wkleic ustawienia do plikow, skoro nie masz ich zaznaczonych? Logiczne jest przeciez, ze najpierw kopiujesz z jednego zaznczonego pliku jego ustawienia obrobki, potem zaznaczasz pliki, a dopiero na koncu te skopiopwane wczesniej ustawienia, wklejasz do juz zaznaczonych plikow. W przypadku ladowania ustawien z zapisanego pliku preferencji, najpierw musisz przeciez zaznaczyc pliki, a dopiero do nich zaladowac ustawienia z zapisanego pliku z ustawieniami. Inaczej sie przeciez nie da.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

no i patrz stig, wyszło na to że NX ma wszystko to co trzeba, tylko nie wygląda jak Camera RAW i nie działa tak szybko ( nie wiem jak NX2 ) - a poza tym jest OK
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

no i patrz stig, wyszło na to że NX ma wszystko to co trzeba, tylko nie wygląda jak Camera RAW
    Tu nie chodzi o wyglad, tylko o metodlogie pracy -- to zupelnie co innego. W CameraRAW jestem w stanie obrobic 100 NEFow (wlacznie z wygenerowaniem finalnych plikow TIFF), w raptem pol godziny. I nie mowie tu o obrobce typu ustawienie czterech suwaczkow na jednym zdjeciu i skopiowanie wszystkiego do reszty fotek. Normalna korekcja typu balans, minimalnie ekspozycja, troszke zabawy z kontrastem i nasyceniem, i do tego kadrowanie. Niestety w NXie (nawet 2.0), na to samo musze poswiecic kilka razy wiecej czasu, bo kazde cholerne zdjecie musze najpierw fizycznie otworzyc, wprowadzic zmiany, a pozniej zapisac do tego NEFa, zeby te zmiany na wszelki wypadek zapamietac.
    www.SALDAT.pl

Tu nie chodzi o wyglad, tylko o metodlogie pracy -- to zupelnie co innego....
    może dlatego że to inny program, innego producenta...?
    wiesz jak 10 lat jeżdziłem w pedałkach co sie wypinaja "na bok" to wczoraj przy nowych gdzie producent wymyslił wypiecie w "góra-bok" prawie się zabiłem...
    jak pracujesz dniami i nocami na PS'ie to NX nigdy nie bedzie poręczny bo nie musi, bo on jest dla fotografików co kupili aparat i chcą "wywołać" cyfrowe zdjęcie. NOtabene naprawde dobru grafik-komputerowiec zaprzyjaźni sie bez problemu i z jednym i z drugim co obserwuje na przykładzie kolegi - własciciela studia graficznego - mimo ze non stop pracuje tylko na mac'ach i pakiecie adobe nie marudzi na soft do... sigmy czy sony...

Czy możecie mi powiedzieć jak CNX 1.3 i CNX 2 chodzi na Viście x64?
    Czy lepiej pod ten program planować Vistę, czy XP?
    D200 plus graty...

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot Zobacz posta
    może dlatego że to inny program, innego producenta...?
    Krzys, bez ironii prosze... Camera One, to produkt jeszcze innego producenta, i jakos tez po ludzku sie w nim pracuje.

jak pracujesz dniami i nocami na PS'ie to NX nigdy nie bedzie poręczny bo nie musi, bo on jest dla fotografików co kupili aparat i chcą "wywołać" cyfrowe zdjęcie.
    No ja kupilem aparata i kce tera se zdjecia wywolywac. I wywoluje... Ino tak wolno mnie to idzie, panie kolego. Otworzyc jedno, nagmerac, zapisac. A on jeszcze tak dlugo i otwiera i zapisuje. I jak juz sobie wszystko porobie (U-pointy, obroce, przytne) a sie mnie przypomni, zeby dziebko balans poprawic, to sie pozniej okazuje, ze wszystko co w Adjust bylo -- powylaczal. I znowu trza tam wrocic, powlaczac, zeby sie okazalo, ze przed chwila wprowadzona korekta balansu, wymaga jeszcze minimalnej korekty. Wracam do Develop, koryguje... i znowu musze wlaczyc to co w Adjust, bo NX mnie to na czas korekty w Develop -- wylaczyl.

NOtabene naprawde dobru grafik-komputerowiec zaprzyjaźni sie bez problemu
    A ja tam nie narzekam tak na wszystko znowu, bo zaprzyjazniony juz z nim jestem. Tylko wlasnie ten czas, ktory mi na zagarku ucieka, bo nijak pewnych powolnych dzialan w NXie nie przeskocze, gdyz ode mnie nie zaleza.
    www.SALDAT.pl

I jak juz sobie wszystko porobie (U-pointy, obroce, przytne) a sie mnie przypomni, zeby dziebko balans poprawic, to sie pozniej okazuje, ze wszystko co w Adjust bylo -- powylaczal. I znowu trza tam wrocic, powlaczac, zeby sie okazalo, ze przed chwila wprowadzona korekta balansu, wymaga jeszcze minimalnej korekty. Wracam do Develop, koryguje... i znowu musze wlaczyc to co w Adjust, bo NX mnie to na czas korekty w Develop -- wylaczyl.
    Jak mnie wkurza ten debilny automat wyłączania wykonywanych operacji, a w połączeniu z powolnym przeliczaniem to ....

Czy ktoś ma pomysł, jaki jest sens automatycznego wyłączania ciągu operacji?
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Strona 13 z 22 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów