Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Odp: Film Kodak Profoto 100

Cytat Zamieszczone przez KGB Zobacz posta
    Tylko kto mi go porządnie wywoła w dzisiejszych czasach.
    Bez przesady, nie dramatyzujmy tak, chyba sie jednak ktos znajdzie.

Nie chcac nikomu docinac, film przede wszystkim (kazdy) nalezy prawidlowo naswietlic, czesto za wlasne bledy mniej doswiadczony fotograf obwinia wszystkich i wszystko. Zla chemia, zly obiektyw a moze nawet cienki korpus...

Profoto 100 jak wspomnieli przedmowcy to bardzo dobry material. Dobrze naswietlony (wywolany oczywiscie rowniez) pozwala nam cieszyc sie czystymi, nasyconymi barwami, moze i dobry do portretu - kwestja gustu.

Lwi pazur jednak pokazuje w zdjeciach pejzazu. Polecam.
    Ostatnio edytowane przez slaw74 ; 11-06-2008 o 07:30

Ja robię na Profoto 100 już bardzo długo.

Dla mnie ma on następujące zalety:
    - można go przechowywać w temperaturze pokojowej
    - super oddaje kolory, fakt z bardzo delikatnym dodatkowym zażółceniem
    - jest bardzo, bardzo powtarzalny, a przez to przewidywalny
    - dobrze naswietlony odwdzięczy się dużą ilością szczegółów w cieniach i światłach, ale i tak uważam, ze jest bardzo tolerancyjny na naświetlanie
    - jak już pisano tani, aż boli

Moje uwagi:
    - nie nadaje się do fotografowania kadrów ze śniegiem, bo śnieg dostaje żółtej, paskudnej dominanty.
    - warto kupować w oryginalnym, zamkniętym pięciopaku, na którym to jest termin przydatności.

Generalnie bardzo polecam

Cytat Zamieszczone przez slaw74 Zobacz posta
    Bez przesady, nie dramatyzujmy tak, chyba sie jednak ktos znajdzie.

Nie chcac nikomu docinac, film przede wszystkim (kazdy) nalezy prawidlowo naswietlic, czesto za wlasne bledy mniej doswiadczony fotograf obwinia wszystkich i wszystko. Zla chemia, zly obiektyw a moze nawet cienki korpus...

Profoto 100 jak wspomnieli przedmowcy to bardzo dobry material. Dobrze naswietlony (wywolany oczywiscie rowniez) pozwala nam cieszyc sie czystymi, nasyconymi barwami, moze i dobry do portretu - kwestja gustu.

Lwi pazur jednak pokazuje w zdjeciach pejzarzu. Polecam.
    Pejzaż do poprawy ortogarficznej

Wypstrykałem dziś jedną rolkę Profoto. Jutro będe miał z niego odbitki więc zobacze co wyjdzie. W zakładzie do którego oddałem film gość ma maszynę analogową. Przeważnie byłem bardziej zadowolony z rezultatów niż na minilabie cyfrowym.

Pozdrawiam
    ZENIT DIGITAL

Wypstrykałem dziś jedną rolkę Profoto. Jutro będe miał z niego odbitki więc zobacze co wyjdzie. W zakładzie do którego oddałem film gość ma maszynę analogową. Przeważnie byłem bardziej zadowolony z rezultatów niż na minilabie cyfrowym.

Pozdrawiam
    Pochwal się jak odbierzesz. Czekamy

polecam profoto 100 - rzeczywiście tani jak barszcz, bardzo porządny materiał jak na moje skromne wymagania. Dobrze sprawdza się w fotografii portretowej, ale to chyba też ktoś napisał. Potwierdzam.

bardzo dobry i umiarkowanie wymagający materiał. Zawsze żałowałem że nie było profoto 200.
    400 nie była już taka fajna.

Cytat Zamieszczone przez Szuwar Zobacz posta
    Pochwal się jak odbierzesz. Czekamy
    Hej,
    zdjęcia wyszły fajnie, bardzo ładne kolory. Skóra zeczywiście wychodzi bardzo naturalnie. Materiał dosyć kontrastowy, chociaż może to za sprawą papieru Fuji Crystal Archive który w w moim mniemaniu ma dosć duzy kontrast. Dużo szczegółów w cieniach, wygląda to nawet jakby faktyczna czułość tego materiału była troszkę wyższa niż 100 iso. Z pownością jeszcze na nim popstrykam.

Pozdrawiam!
    ZENIT DIGITAL

Nie chodzi o to że czułość jest wyższa - ale ten materiał podobnie jak fuji reala charakteryzuje się większą rozpiętością tonalną niż standardowe materiały typu Gold itp. stąd rejestruje więcej szczegółów.

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Hej,
    zdjęcia wyszły fajnie, bardzo ładne kolory. Skóra zeczywiście wychodzi bardzo naturalnie.
    ...
    Ja zawsze miałem wrażenie, że nieco ociepla i ma zdecydowaną dominację w spektrum ciepłych barw w porównaniu do fuji reali...
    Janis, w niebieski nie idzie.

Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów