Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Domyślnie Film Kodak Profoto 100

Witam,
    chciałem sie dowiedzieć czy ktoś z Was używał tego materiału i jakie były efekty na nim uzyskane. Podobno uwydatnia barwe żółtą i jest fajny do portretu. Ogólnie w sieci są rozbierzne opinie od zachwytów po narzekania. A może ktoś mógłby podzielić sie jakimiś sampelkami. Czy jest jakieś podobieństwo do Kodaka Golda 100?
    ZENIT DIGITAL

Domyślnie Odp: Film Kodak Profoto 100

No do Golda 100 to go nie poruwnuj, bo to profanacja dla tego materialu. Jest to bardzo dobry material ale jak na negatyw to cholernie nietolerancyjny na naswietlanie i parchata chemie.

Robilem kiedys na tym filmie i to sporo, lubilem ten material, bardzo ladnie nadaje sie do portretow. Poszukaj w archiwum pl.rec.foto, bo sporo napisano o tym filmie.

Podstawowa zaleta - tani jak barszcz.

Motorniczy
    Gość

Bardzo ciepły materiał .

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    Jest to bardzo dobry material ale jak na negatyw to cholernie nietolerancyjny na naswietlanie i parchata chemie.

Podstawowa zaleta - tani jak barszcz.

Tylko kto mi go porządnie wywoła w dzisiejszych czasach. A cena rzeczywiście bardzo przyzwoita.
    ZENIT DIGITAL

Cytat Zamieszczone przez KGB Zobacz posta
    Tylko kto mi go porządnie wywoła w dzisiejszych czasach.
    Bez przesady, nie dramatyzujmy tak, chyba sie jednak ktos znajdzie.

Nie chcac nikomu docinac, film przede wszystkim (kazdy) nalezy prawidlowo naswietlic, czesto za wlasne bledy mniej doswiadczony fotograf obwinia wszystkich i wszystko. Zla chemia, zly obiektyw a moze nawet cienki korpus...

Profoto 100 jak wspomnieli przedmowcy to bardzo dobry material. Dobrze naswietlony (wywolany oczywiscie rowniez) pozwala nam cieszyc sie czystymi, nasyconymi barwami, moze i dobry do portretu - kwestja gustu.

Lwi pazur jednak pokazuje w zdjeciach pejzazu. Polecam.
    Ostatnio edytowane przez slaw74 ; 11-06-2008 o 07:30

Ja robię na Profoto 100 już bardzo długo.

Dla mnie ma on następujące zalety:
    - można go przechowywać w temperaturze pokojowej
    - super oddaje kolory, fakt z bardzo delikatnym dodatkowym zażółceniem
    - jest bardzo, bardzo powtarzalny, a przez to przewidywalny
    - dobrze naswietlony odwdzięczy się dużą ilością szczegółów w cieniach i światłach, ale i tak uważam, ze jest bardzo tolerancyjny na naświetlanie
    - jak już pisano tani, aż boli

Moje uwagi:
    - nie nadaje się do fotografowania kadrów ze śniegiem, bo śnieg dostaje żółtej, paskudnej dominanty.
    - warto kupować w oryginalnym, zamkniętym pięciopaku, na którym to jest termin przydatności.

Generalnie bardzo polecam

Cytat Zamieszczone przez slaw74 Zobacz posta
    Bez przesady, nie dramatyzujmy tak, chyba sie jednak ktos znajdzie.

Nie chcac nikomu docinac, film przede wszystkim (kazdy) nalezy prawidlowo naswietlic, czesto za wlasne bledy mniej doswiadczony fotograf obwinia wszystkich i wszystko. Zla chemia, zly obiektyw a moze nawet cienki korpus...

Profoto 100 jak wspomnieli przedmowcy to bardzo dobry material. Dobrze naswietlony (wywolany oczywiscie rowniez) pozwala nam cieszyc sie czystymi, nasyconymi barwami, moze i dobry do portretu - kwestja gustu.

Lwi pazur jednak pokazuje w zdjeciach pejzarzu. Polecam.
    Pejzaż do poprawy ortogarficznej

Wypstrykałem dziś jedną rolkę Profoto. Jutro będe miał z niego odbitki więc zobacze co wyjdzie. W zakładzie do którego oddałem film gość ma maszynę analogową. Przeważnie byłem bardziej zadowolony z rezultatów niż na minilabie cyfrowym.

Pozdrawiam
    ZENIT DIGITAL

Szuwar
    Sorki, dzieki.

Cytat Zamieszczone przez KGB Zobacz posta
    Wypstrykałem dziś jedną rolkę Profoto. Jutro będe miał z niego odbitki więc zobacze co wyjdzie. W zakładzie do którego oddałem film gość ma maszynę analogową. Przeważnie byłem bardziej zadowolony z rezultatów niż na minilabie cyfrowym.

Pozdrawiam
    Pochwal się jak odbierzesz. Czekamy

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów