"Jak to ktoś ładnie kiedyś powiedział:
Gon sie leszczu."
Moze i ladnie, ale i tak nie warto powtarzac...
Nieco pogladow na ten temt:
http://forum.nikon.org.pl/showthread...ewpost&t=21143
Forum jest sympatyczne i szkoda to zmieniac![]()
Szukaj
"Jak to ktoś ładnie kiedyś powiedział:
Gon sie leszczu."
Moze i ladnie, ale i tak nie warto powtarzac...
Nieco pogladow na ten temt:
http://forum.nikon.org.pl/showthread...ewpost&t=21143
Forum jest sympatyczne i szkoda to zmieniac![]()
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Ja posiadam od 1,5 miesiąca D40.
Obłsuga banalna, wygoda użytkowania ogromna.
Bateria 400-500 zdjęć maks, nie wiem skąd te wyniki w okolicy 800 ?
Powoli mi już nie pasuje KITowy obiektyw (a może to mój brak umiejętności, więc polecam od razu kupić 18-70 lub lepszy.
Przed zakupem D40 prawie kupiłem C 350D, ale po testach w sklepach (polecam Ci pójść do jakiś fotojokerów, saturnów itp. i po prostu pobawić się aparatami, zobaczyć, dotknąć, popstrykać) zdecydowanie wybrałem D40.
Nikon D40 + Nikkor 18-70. Dopiero zaczynam zabawę z rysowaniem światłemjestem kompletnym amatorem.
Testowałem dziś D40 w Fotojokerze i jedna rzecz bardzo mnie wkurzała. Po przystawieniu do oka aparatu chciałem wprowadzić kompensację ekspozycji. Wcisnąłem odpowiedni przycisk i .... zaświecił się monitor dając nieźle po oczach. Nie wyobrażam sobie takiego manewru w ciemnym pomieszczeniu - chyba by człowiek oślepnął na krótką chwilę. Niby nic ale bardzo denerwujące.
Popieram. U mnie jest identycznie.Zamieszczone przez sebasw
Natomiast ja mam inne pytanie.
Jezeli chciałbym dokupić jeszcze jeden akumulator, to polecacie jakiejś konkretnej firmy czy trzeba po prostu trafić ?
Chciałbym tak do 1700mAh.
...php twoim przyjacielem...
aparat jest błyskawiczny! zjada na sniadanie kompakty jak leci :P kit wiadomo troche ciemny ale nie jest tak zlejak dla mnie do iso 1600 fotki sa super... na 3200 juz sapie :P ten monitorek faktycznie troche daje po oczach czasem ale mi to akurat nie przeszkadza :P
ostatnio byla burza i niemoglem sie powstrzymac zeby zapolowac na pioruna :P ale!... ostatnia kratka baterii :/ i w konsekwencji zrobilem o dziwo!! ok. 40 fotek z czasami wszystkich po 30s. !! bylem w szoku!!!! ;p
na poczatku chcialem dokupic jakis akumulatorek ale doszedlem do wniosku ze jest to mi nie potrzbene (jak na razie:P)
jedyny minus to brak srubokreta
reszta jest super
i ostatnio mialem w swoich łapach c400d (kiedys bylem strasznie na niego napalony:P) i zdziwilo mnie jakos jego wykonania! taki jakis kompaktowy sie wydawal... daremny... i wogole 400d chyba z 20x wolniejszy... menu praktycznie nie kontaktowalo.. nie szlo szybko przegladac fotek... strasznie wolny... d40 to zupelnie inna bajka! jedynie 400d szybciej robil zdjecia z lampa
pozdro
1. Dla mnie ok, wystarcza mi taka jasnosc
2. Nawet dobrze sie zbiera
3. Dzis zrobilam 499 zdjec i bateria nadal cala (JPG)
5. Na 800 i 1600 znosna... Na HI 1 mozesz sobie popatrzyc jak wygladaja w moim ostatnim temacie z fotkamido tego byla jeszcze kompensacja ekspozycji na +5.0 i obiektyw S70-200 APO DG MACRO AF-Motor
5. Jakosc zdjec?? Z aparatu mozna duzo wycisnac jesli ma sie umiejetnosci
6. Nie porownywalam z zadna lustrzanka, tylko jak to juz ktos wyzej wspomnial z zawartoscia kieszeni :P Za ta cene jest na poczatek wystarczajacy zeby w ogole zapoznac sie z dzialaniem lustrzanki i oswoic sie z nimi![]()
Ostatnio edytowane przez aneczka18 ; 05-06-2008 o 00:34
Dorzucę coś od siebie. Miałem d40 3,5 miesiąca. Sprzedałem. Kupiłem Pentaxa k200d i nie żałuję. Pomijając wiele elementów, o których była tu mowa (śrubokręt), zyskałem jedną bardzo istotną rzecz - górny wyświetlacz monochromatyczny - jak dla mnie nieoceniony. Brakowało mi tego w d40. Nie tylko dlatego polecam d80 wszystkim, którzy chcą wejść w system Nikona. Warto dołożyć te parę stówek. A i jeszcze jedna rzecz irytująca w d40 - zmiana parametrów kiedy trzeba szybko zrobić zdjęcie to katorga - trzeba grzebać w menu.
przyciśnięcie 1 (jednego) guzika i wybranie parametru do zmiany spośród wszystkich podstawowych wykorzystywanych przy foceniu (kolejny "klik"), zmiana parametru (klik), zatwierdzenie (klik)... mi to zajmuje ok. 4-5 sekund. Może nie jest to błyskawica, ale katorga też nie. Poza tym d40 ma 1 guzik, pod który możesz zaprogramować parametr najczęściej zmieniany... To tak, żeby zrównoważyć tą katorgęNie twierdzę, że jest świetnie (bo we wspomnianym d80, jest lepiej), ale nie demonizujmy...
... a świecenie wyswietlaczem po oczach... tak, to fakt - do tego przyzwyczajałem się długo...
Bazyl - kupiłem na ebaju (w Hong-Kongu) akumulator identyczny (wyglądem) z tym "fabrycznym" za ok 40% ceny tego co u nas w sklepach (z przesyłką). Obydwa wyglądają i działają tak samo (pół roku naprzemiennego używania)...
A mółbyś zapodać linkiem ?
...php twoim przyjacielem...
Skontaktuj się z nami