Close

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 79

Domyślnie Odp: Nowa Sigma 10-20 HSM ?

Jestem zdecydowany i w czwartek jadę po Sigmę 10-20. Prawie wszędzie jest sprzedawana z dedykowanym filtrem UV Sigmy, czy to jest sensowny filtr czy może warto od razu wymienić na coś innego? Poza tym chcę od razu kupić polara i połówkowy szary - co polecacie?

Cytat Zamieszczone przez rxb Zobacz posta
    [...]Poza tym chcę od razu kupić polara i połówkowy szary - co polecacie?
    Poczytać forum

hehehehe... i wstukac w szukajce 'blad polara'
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Nie dałem rady czekać do czwartku i wczoraj po pracy pojechałem po obiektyw Polara tez już kupiłem i filtr UV oba Hoya. Ten Sigmy niech sobie leży jako zapas.
    Co do szarych filtrów to jednak wejdę w system Cokin, tylko muszę poczytać co kupić żeby nie było winiety - na razie to dla mnie magia.

swider, Xathloc - dzieki za pomoc i gratuluje kolejnych postów na liczniku

swider, Xathloc - dzieki za pomoc i gratuluje kolejnych postów na liczniku
    Ja też gratuluję. Chłopaki mają rację. Pochwal się fotkami krajobrazu z polarkiem
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

swider, Xathloc - dzieki za pomoc
    Prosze bardzo Zadajesz pytania, ktore juz padaly wiele razy. Wystarczy wejsc na dzial filtry i co drogi watek jest o polarach, albo o UVkach. Temat bledu polara tez byl walkowany prawie przy kazdej okazji rozmowy o szklach szerokokatnych. Odnosnie Cokina jest tez bardzo wiele, np. przyklejony temat Alfa, albo tutek Jarka, jak sobie zrobic tani holder szerokokatny, do tego duzo przykladow zdjec robionych Sigma 10-20 z Cokinem, glownie zamieszczone wlasnie przez kolege jarek76. Ilez mozna pisac w kolko o tym samym?

gratuluje kolejnych postów na liczniku
    nie bawmy sie w dzieci, naprawde...
    Najzieleńszy z zielonych

jak myślicie jak kupie tą sigme w USA to jeżeli będę miał problemy z bf ff to usuną mi to w sigma polska ?

pozdrawiam
    Nikon (d700, d80) + grip)) + N 50 f/1.4 + N 70-200 f/2.8 VRII + sb-900
    www.tomasztomaszewski.com.pl

Cytat Zamieszczone przez haki Zobacz posta
    jak myślicie jak kupie tą sigme w USA to jeżeli będę miał problemy z bf ff to usuną mi to w sigma polska ?
    Myślę, że przy tych ogniskowych głębia ostrości jest na tyle duża, że BF/FF nie ma większego znaczenia i nawet trudniej stwierdzić tę wadę.

Myślę, że przy tych ogniskowych głębia ostrości jest na tyle duża, że BF/FF nie ma większego znaczenia i nawet trudniej stwierdzić tę wadę.
    Tez tak zawsze myslalem, nie slyszalem ani nie widzialem zeby ten obiektyw mial problemy typu FF/BF, jednak kolega RBT w tym watku wyraznie napisal:

Cytat Zamieszczone przez RBT Zobacz posta
    Moja Sigma 10-20 miała duży FF. Widoczny przy normalnych (niekoniecznie testowych) zdjęciach. Przy ostrzeniu na nieskończoność, ostrość rozciągała się od najbliższego planu do kilku, maksymalnie kilkunastu metrów. Czym dalej tym gorzej.
    Najzieleńszy z zielonych

Doszla do mnie własnie ta Sigma. I kiedy podpiąłem ją pod D80 zauważyłem, że ma problem z łapaniem AF. Może coś nie tak robie. Czy potrzebuje coś ustawić w MENU kiedy podpinam obiektyw inny niż NIKKOR ?
    Problem z AF wygląda następująco:

Kiedy naciskam migawkę do połowy to aparat nie może złapać ostrości na wskaźnikach.
    Na każdym trybie wyboru AF.
    Wspomaganie AF mam na ON.

Czy miał ktoś może z tym problemy? I jak szybmo Wasze Sigmy łapią ostość na AF?
    Na ustawieniach manualnych żyleta.

_____
    Flickr
    D-80|N 18-70 3.5-4.5|N 50 1.4|N 70-300VR|S 10-20

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów