Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Domyślnie Odp: D200 --> Problem

tak czytałem o dziwo ... i robiłem troche zdjęć ... ale jeśli to ja jestem ... hmmm ... nie douczony a aparat jest super to napiszcie mi bo sam już nie wiem ...
    Nikon D200 + N18-70 + Sandisk Extreme III 8Gb
    i dużo dobrych pomysłów....

To czemu jesteś zaskoczony, że zdjęcie z ręki przy czasie 1/5" jest nieostre?
    Krzysztof Paszkiewicz

ja jestem ... hmmm ... nie douczony
    Zgodze sie bazujac na tym, co napisales do tej pory.
    aparat jest super
    Zgodze sie rowniez.
    Poczytaj co nieco przyjacielu, czy ksiazke, czy cos w sieci. Jestem pewien, ze wyklaruje ci sie pare spraw, ktore -jak na dzis- sprawiaja ci klopot.
    Tak poza tym, to takie watki po prostu mnie oslabiaja.

Pomijając zdjęcie na zewnątrz, gdzie nie ma ostrości nigdzie złapanej, to reszta jest poruszona. Nie zrobisz zdjęcia z czasem 1/5 sekundy bez statywu. Zasada kciuka głosi, że najdłuższy czas to 1/(ogniskowa*1,5), czyli na 18mm minimum musisz mieć tak z 1/30, a dla 70mm czas 1/100. Nie rozumiem w czym tu problem.

dobra nie ważne .... po prostu wziąłem aparat do w miarę dobrze oświetlonego biura z 40 zdjęć (z lampą i bez i iso 250/400) wyszły 3 albo 4 ostre. To jeżeli nadal będziecie mi wciskać że to ze mną coś jest nie tak to ....

A jeżeli chodzi o moje umiejętności to może nie są najwyższe ale na tyle wysokie żeby się przesiąść na D200....

A zresztą już nie wiem może powinienem biegać z małpką bo potrafiłem używać trybów manulanych W D40 a w D200 to już przecież coś innego ....

No proszę Cię, nie eskaluj Z czterech pokazanych zdjęć, trzy były z czasami, których nie mogłeś utrzymać - tylko to. Rób zdjęcia z krótszymi czasami i nie będzie problemu. I pamiętaj, że trzeba do zdjęć światła - nawet w doświetlonym pokoju nieraz go brakuje, szczególnie przy obiektywie kitowym, gdzie wartości przysłon są relatywnie duże.

Cytat Zamieszczone przez boro333 Zobacz posta
    dobra nie ważne .... po prostu wziąłem aparat do w miarę dobrze oświetlonego biura z 40 zdjęć (z lampą i bez i iso 250/400) wyszły 3 albo 4 ostre. To jeżeli nadal będziecie mi wciskać że to ze mną coś jest nie tak to ....
    niestety to ty zawiodłeś, nie aparat. nawet w jasnym biurze jest ciemno. Do oceny jasności nie używaj oka (no chyba, że masz spore doświadczednie, a jak widac go nie masz), tylko światłomierza.

Zdjęcia we wnętrzach, na świetle zastanym (bez dominującego błysku), w dodatku z tak niskim iso i z ręki na dłuższej ogniskowej (i w dodatku ciemnego obiektywu), bez VR nie mają prawa się udać. Będą poruszone.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

pebees
    Gość

To prowokacja czy naprawdę nie masz pojęcia czemu tak jest? Jeśli to drugie, to poczytaj o podstawowych parametrach ekspozycji, jak się mają do warunków, w których robisz zdjęcie.

Rozumieć czego tak jest rozumiem. Ale popatrzcie na to : mały pokaż zdjęć z ustawionymi przeze mnie parametrami i z tymi ustawionymi przez aparat (w sensie ja ustawiam przesłonę a aparat czas). I Proszę nie traktujcie mnie jakbym nie miał pojęcia o tym co to jest przysłona i parametry chodzi mi tylko o to jakie dziwne wartości ustawia aparat :
    P.s. zdjęcia zrobione żeby pokazać problem.

1. Tryb M (ja ustawiam wszystko ) i lampahttp://img516.imageshack.us/img516/6826/pdw0083mt0.jpg

http://img141.imageshack.us/img141/7672/pdw0076yw4.jpg

2. Tryb gdzie ja ustawiam przysłonę a Aparat czas. Też z lampą.

http://img208.imageshack.us/img208/6171/pdw0077wg9.jpg

http://img258.imageshack.us/img258/9138/pdw0084qt9.jpg

Powdzcie mi teraz dlaczego D200 Dobiera takie parametry dziwne. I co jestem skazany na tryb M ??

Jeżeli ja wybieram czas otwarcia migawki 1/60 a aparat 0.625 (wg exifa)

Nie wiem to wytłumaczcie mi czy D200 tak działa ??

P.s. I jeżeli wczesniej troche źle przedstawiłem problem to sorry ...
    Ostatnio edytowane przez boro333 ; 02-06-2008 o 14:05

Powiedzcie mi teraz, dlaczego D200 dobiera takie parametry dziwne. I co jestem skazany na tryb M ??

Jeżeli ja wybieram czas otwarcia migawki 1/60 a aparat 0.625 (wg exifa)

Nie wiem to wytłumaczcie mi czy D200 tak działa ??
    Ustawiłeś lampę błyskową (wbudowaną) w tryb TTL-BL. W takim ustawieniu automatyka aparatu przyjmuje, że ma się kierować przede wszystkim wykorzystaniem światła zastanego, a lampą uzupełnić - stąd czas np. 1/1,6s. Przy ustawieniach manualnych automatyka tyle tylko miała do gadania, że mogła maksymalnie wykorzystać lampę.
    A w ogóle to niezły kociokwik zaaplikowałeś biedakowi D200: AF-C (po co przy scenie statycznej?), Red-Eye-Reduction (idealnie do zdjęć mebli ) i do tego ten TTL-BL oraz na którymś zdjęciu pomiar punktowy (na szczęście nie działa wtedy TTL-BL), który w niewprawnych rękach jest mało przewidywalny.
    Krzysztof Paszkiewicz

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów