Szukaj
Oj Marcin, Marcin, a Ty znowu o tym samym![]()
No w sumie tez bym się chętnie dowiedział, nie czytałem wszystkich wątków, więc nie wiem do czego nawiązujesz.:P
d80 - myślałem o nim ale jak patrzę jak szybko lecą z ceny korpusy to chyba wolę nieco jeszcze poczekać z kupnem droższego body.
Natomiast co do obiektywów - 18-200 ma większy zakres oraz stabilizacje. W testach u optycznych też zebrała nienajgorsze opinie, przyznam że kusi mnie ten model nikona.
rozumiem ze Ci ktorzy kupowali d40 nie wiedzieli ze nie ma on silnika w zwiazku z tym duza czesc obiektywow nikona nie bedzie dzialac, chyba ze sie myle
poza tym mialem na mysli te SIGME ale nie wiem ile kosztuje itd...
tak czy siak jest duza szansa na NIKKOR 50mm AF-S, na paczatku bedzie droga... :P
Ostatnio edytowane przez KrzysztofS ; 29-05-2008 o 21:09
pozdrawiam,
Krzysiek
Ta Sigma jeszcze nie kosztuje, ale bedzie zapewne kolo 1.5 tys. (w PL)
---
Obiektyw Nikona 18-200 jest bardzo polecany jako spacer zoom - ma duzy zakres i jak na niego jest superasny. Nie jest demonem jasnosci (przy takim zoomie sie nie da) i nie ma tez super bokehu - ale dla tych 2 funkcji korzysta sie ze stalek. Sam ostatnio polecalem koledze, ktory nie uzbieral jeszcze funduszu na D80 z zestawem obiektywow - Nikona D40 - kolega docelowo chce miec wlasnie ten obiektyw i kilka stalek. Oczywiscie mowa o uzywanym body. W tej chwili mozna kupic uzywanego Nikona D40 smiesznie tanio, cale wakacje obpstrykac 18-200, ewentualnie stalkami z MF, a jak po wakacjach zostana fundusze, to bedzie mozna kupic D80 albo nawet D90 (pod koniec wrzesnia jest Photokina, czy jak sie te madre targi nazywaja i mozliwe, ze cos pokaza, a wtedy D80 powinien zejsc ponizej 1.9 tys za body). Nie sadze, zeby mozna bylo stracic duzo wiecej niz 100 - 150 zl odsprzedajac wtedy uzywanego D40, a moze bedzie wystarczal do tego stopnia, ze D80 sie odlozy na listopad - grudzien (wtedy juz musi byc D90, a co za tym idzie pewnie pojawi sie kilka uzywanych D80 w dobrych cenach). Po drodze mozna jeszcze zainwestowac w SB600, co powinno z D40 smigac
Tak sobie tylko gdybam i przedstawiam sytuacje z perspektywy osoby majacej miedzy 2 tys a 2.5...
Pozdrawiam,
kaktus
(fotograf amator - w JPEGach robię)
Raczej nie sądzę, żeby użytkownicy D40 chcieli zainwestować w 50 sigmy 1500 zł, bo tyle to kosztuje ich body. Nie chodzi mi o to czy ten obiektyw jest tyle wart, czy nie, ale ta operacja była by bez sensu: D40 powiedzmy wart ok. 1500zł + 50 sigmy 1500zł = 3000 zł, a za to Nowy D80 wart ok. 2500 zł ( są już chyba nawet tańsze) + Nikkor 50/1.8D to ok. 450zł nowy = 2950 zł max. Co byście wybrali???
No chyba, że ta sigma oprócz silnika będzie jeszcze jakoś wyraźnie przewyższała Nikkora swoimi parametrami w co nie bardzo wierzę!
Będę się upierał, że póki co lepiej inwestować w body ze śrubokrętem, bo nas nie ogranicza w wyborze optyki!
Jacek, pozdrawiam!
D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800
Może i wiedzieli, ale uznali, że to dla nich nieistotne (niektórzy pewnie nie wiedzieli), a potem, przynajmniej niektórzy z nich, przekonali się, że to jednak się przydaje, bo np. kolega im powiedział że fajnie i tanio jest mieć Nikkora 50/1.8D, kupili to to i dupa... nie ma AF!!!
Jacek, pozdrawiam!
Co do ceny Sigmy 50/1.4HSM, to jednak mam nadzieję, że będzie tańsza, bo w cenie 1500zł jakoś nie wróżę jej powodzenia, jeśli Nikkor 50/1.4D nowy kosztuje poniżej 1000 zł i to w sklepach, a nie w aledrogo. Za sam silnik w obiektywie, to chyba za duża dopłata.
Jacek, pozdrawiam!
Miałem dwa canony i byłem zadowolony, przesiadłem się na d80 i odechciewa mi się zdjęć robić a serwis do niczego. AF szybki ale mógł by być bardziej precyzyjny, problem przy mocno oświetlonych scenach, np. portrety w słońcu przepala na maxa zawsze praktycznie korekcja jest potrzebna no chyba że punktowy pomiar to jest ok. A co do serwisu to jacyś niedouczeni ludzie tam pracują i z tego co piszą inni na forum wychodzi ze niezbyt się przykładają. Najlepiej kupić D3 to wtedy mało w du.... nie wejdą tylko szkoda że zwykłych amatorów pasjonatów olewają!!!
Ale to oczywiście moje osobiste odczucie![]()
Skontaktuj się z nami