Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    lukar
    Gość

Domyślnie Niewyczerpany temat - co wybrac?

Już sam nie wiem - ile postów tyle opinii
    Mam do dyspozycji na wstępie ok.2500 zł. Chciałbym lustrzankę, którą będę używał głównie w plenerze i do portretów. Nie ukrywam, że byłby to początek przygody z lustrem.

W kolejności zakupu tak to ustawiłem
    1. NIKON D80 z 18-55 VR
    2. CANON 450D + 18-55 IS
    3. SONY A350 +DT 18-70
    4. NIKON D60 + 18-55 VR +55-200 VR

Planuję później dokupić kilka obiektywów a i na body też kiedyś przyjdzie czas, ale od czegoś trzeba zacząć

Co proponujecie?

autograf
    Gość

Domyślnie Odp: Niewyczerpany temat - co wybrac?

Powtarzam sie, ale co mi tam:

D80 nowe 2200-2300zl
    Kit 18-70 uzywany ok 500zl
    Lampa SB-600 uzywana 500-600zl

Razem jakies 3200-3400zl

Pozniej 50mm/1.8 uzywane ok 330zl (nacisk do portetów)
    70-300G uzywane jakies 300zl

Wybrałbym zestaw numer 2, a jak coś Cię najdzie na Sony to zamiast A350 lepiej A300.

D80 - ergonomia
    C450 - wyższe użyteczne ISO
    A300 - LV i stabilizacja w body

Witam...

Ja pozwolę sobie wtrącić wypowiedź odnośnie Soniacza A 350 oraz A 100 - po prostu odradzałbym ... Pierwsze moje spostrzeżenie to jest to że pracowałem z modelem A 100 przez ostatnie 1,5 roku (w pracy) ... oraz A 350 jako młodsza siostra od lutego tego roku. Moje wrażenia? Te aparaty są w ogóle bezużyteczne jeżeli chce się robić zdjęcia powyżej ISO 200 ( jeden wielki szum) - jak chcesz mogę wrzucić kilka fotek byś sam się przekonał. Co do budowy aparatu to fakt jest solidna w przypadku A 100 100% magnezyt ... dobrze wykonana puszka ... A 350 to plastyk ... lekkie nie wiadomo co - Mam naprawdę mieszane uczucia co do tych aparatów... Zdjęcia troszkę niebieskawe ... chociaż sprzedawca mówił mi że jak założy się sigme to będą miały bardziej naturalne kolory ... sprawdziłem nie zgodzę się z nim w ogóle ... Bardzo ciężko chodzi Auto Focus ... czasami ma problemy z ostrzeniem w ponury dzień ... Ogólnie są to wolne aparaty ... powiedziałbym dla osób które zaczynają bawić się w fotografię.
    Jeżeli chodzi o SONY to fakt jako jedyny na rynku ma stabilizację matrycową ... w końcu wykupił dla tego patentu MINOLTĘ i szczerze mówiąc chyba sprowadził tą firmę całkiem na dno ... Rubinowa matryca też o kant D... rozbić ... Odchylany wyświetlacz LCD? Bajer markteingowy ... nie wiem po co pomysł taki w lustrzance żeby podgląd był LIVE ... ale myślę, że to również zaprawa marketingowa by zmobilizować do zakupu osoby te, którym patrzenie przez muszle oczną przeszkadzało w lustrzankach ... Jeżeli chodzi o szybkość AF o której tak głośno krzyczeli w reklamach to większego kitu nie słyszałem...

Moim zdaniem możesz tą opcję odrzucić i pokusić się na Canona 450 bądź Nikon D 60 tego pierwszego miałem w rączkach i wydaje się być przyzwoity ... jednak po jeden godzinie zabawy to troszkę za mało by coś więcej móc powiedzieć - w testach też nie wypada najgorzej a już na BANK bije na głowę SONY A XXX (pomijając ALFA 700 -zupełnie inna klasa sprzętu). NIKON TO NIKON w końcu jesteśmy na takim forum więc chyba zachęcać nie trzeba ... Subiektywnie dodam, że mi osobiście dobrze się na NIKONACH pracuje (bawi - fotografia raczej jako pasja, konik niż praca) mają też swoje minusy i plusy.

Spojrzałem jeszcze raz na to do czego chciałbyś wykorzystywać sprzęt i wydaje mi się że powinieneś rozważyć opcję zakupu dość taniego szkiełka ale jakże frasobliwego ... uroczego do zabawy w portrety i zabawy w krajobrazy ... tzn. Obiektyw stałoogniskowy NIKKOR AF 50 f/1.8 D bądź nowszą wersję ze światłem 1.4 ... bardzo fajne szkiełko jak na początek cóż jeżeli chodzi o cenę tego pierwszego to możesz kupić już za 400 PLN nowe ... wersja jaśniejsza za około 850 PLN

Pozdrawiam Paweł

Cytat Zamieszczone przez icek Zobacz posta
    Witam...

Jeżeli chodzi o SONY to fakt jako jedyny na rynku ma stabilizację matrycową ... w końcu wykupił dla tego patentu MINOLTĘ ...

Pozdrawiam Paweł
    I tu się mylisz!!! Jest jeszcze Pentax K100D i K10D (plus następcy K200D i K20D), które też mają stabilizację matrycy w body!!! Nie wiem czy jeszcze Olympus nie ma takiego patentu, ale tego nie sprawdzałem. Dodatkowo system Pentaxa ma najlepszą zgodność bagnetu wstecz, ale to inna bajka.

Na miejscu kolegi rozważyłbym też Pentaxa, bo za dobrą cenę oferuje bardzo wiele, szczególnie modele K100D i K10D mają teraz dobre ceny, bo są na rynku już następcy. Kolega ma K10d i jest bardzo zadowolony.

Z propozycji jakie LUKAR wymienił na początku zdecydowanie odrzuciłbym Sony. Co do Canona to nie znam danych tego modelu, ale co by nie mówić Canon to już konkretna firma i ma swoich zwolenników. Mnie nie leży plastik z jakich Canon jest zbudowany i ergonomia Canonów, ale to subiektywne odczucia. Najbardziej polecałbym z tego wszystkiego oczywiście NIKONA D80, bo ceny teraz są na to body korzystne, a to już bardzo dobry sprzęt, na pewno z wyższej półki niż D60, którego z kolei największą wadą MZ jest brak śrubokręta, co powoduje, że nie będziesz mógł używać niektórych obiektywów np. wspominanego wyżej Nikkora 50/1.8D, tzn. podpiąć się da, ale nie będzie działał AF.
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

trym
    Gość

Cytat Zamieszczone przez jacekmarysienka Zobacz posta
    (...) Nie wiem czy jeszcze Olympus nie ma takiego patentu, ale tego nie sprawdzałem. (...)
    Ma taki patent. E-510 i zapewne 520 posiadają stabilizację matrycy. Rzeczywiście jako pierwsza stabilizację matrycy wprowadziła Minolta, już w modelu Dynax 5D.

Proponuję Canon 400D body i do tego 18-55 IS. 400D swoją matrycą góruje nad resztą, a jego obecna cena jest zdecydowanie atrakcyjna. Nowy kit 18-55 IS spisuje się naprawdę bardzo dobrze, a można spokojnie nabyć nówkę na Allegro za <400pln.
    Ostatnio edytowane przez Remol71 ; 28-05-2008 o 08:58
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Cytat Zamieszczone przez lukar Zobacz posta
    Już sam nie wiem - ile postów tyle opinii
    Mam do dyspozycji na wstępie ok.2500 zł. Chciałbym lustrzankę, którą będę używał głównie w plenerze i do portretów. Nie ukrywam, że byłby to początek przygody z lustrem.
    Przy zakupie dslr pomysl o calym systemie a nie tylko o konkretnym modelu aparatu, z Twoich propozycji najbardziej uniwerslane body to d80 (poniewaz jest to forum nikona to polecam ten model :P ) ALE
    byc moze taniej jest kupic body z dolnej polki dslr typu d40 i do tego fajna szybka stałke 50mm, nie wiem czy 2500zl by starczylo, byc moze...

Poniewaz piszesz ze jestes na poczatku przygody z DSLR to podpowiem Ci ze zawsze warto inwestowac w dobre szkła, nie zawsze w body. A no i pamietaj o systemie NIKON lub CANON jak juz raz kupisz to DUPA ))
    pozdrawiam,
    Krzysiek

Cytat Zamieszczone przez KrzysztofS Zobacz posta
    Przy zakupie dslr pomysl o calym systemie a nie tylko o konkretnym modelu aparatu, z Twoich propozycji najbardziej uniwerslane body to d80 (poniewaz jest to forum nikona to polecam ten model :P ) ALE
    byc moze taniej jest kupic body z dolnej polki dslr typu d40 i do tego fajna szybka stałke 50mm, nie wiem czy 2500zl by starczylo, byc moze...

)
    I tu trochę nie bardzo to będzie działać bo 50mm nikkor nie ma silnika i nie będzie AF z D40, co przy jego wizjerze jest raczej nieporozumieniem!!! Odradzam taką kombinację, w ogóle polecam kupować puszki ze śrubokrętem, bo nigdy nie wiadomo jakich szkieł w przyszłości Ci się zachce używać. Wiele już było wątków w których użytkownicy D40 narzekali, że tego, czy tamtego obiektywu nie mogą używać!
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Ten temat powraca jak bumerang i słusznie, bo aparat bez śrubokręta przy stałkach za grosze, które nie mają napędu, to niestety nieporozumienie

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów