Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie Problem z "Dynamiczny wybór pola"

Witam wszystkich po dłuższej przerwie i pozdrawiam nowych użytkowników.

Pisze ponieważ zauważyłem problem w moim D80, nie wiem czy jest od nowości (nie korzystałem z tej funkcji) czy ja niewłaściwie interpretuje instrukcje.
    instrukcja pisze: "DYNAMICZNY WYBÓR POLA - Użytkownik wybiera manualnie pole ostrości, ale gdy obiekt nawet na krótko opuści wybrane pole ostrości, aparat ustawi ostrość na podstawie innych pól. ..." czyli ustawiam w body dynamiczny wybór pola, ustawiam ostrość na żonie, proszę żone żeby się przemieściła (prawo, lewo) i ... nic pole ostrości tak jak zostało zablokowane wcześniej na żonie tak zostało. Według mnie jeżeli obiekt przesunie się w prawo to automatycznie aparat powinien złapać ostrość prawym polem ostrości. Co o tym myślicie jest coś nie tak czy ja niewłaściwie podchodze do tematu? Jeżeli ja robię coś nie tak to śmiało piszcie.
    NIKON D80 , EM | MB D80 | N18-135 | N50 1.8 | N70-300VR | T80-200 | S15 2.8 | S500 6.3 | TC x2 | SB 600 |

Domyślnie Odp: Problem z "Dynamiczny wybór pola"

A nie trzeba czasem do tego ustawić również AF-C?
    Krzysztof Paszkiewicz

na AF-C też lipa. AF-C działa tylko przód - tył.
    Pole ostrości dalej zablokowane w jednym punkcie.
    NIKON D80 , EM | MB D80 | N18-135 | N50 1.8 | N70-300VR | T80-200 | S15 2.8 | S500 6.3 | TC x2 | SB 600 |

A może podświetlone jest to pole, które wybrałeś, a aparat korzysta w tym czasie z innego pola, ale go nie podświetla.
    Jacek

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    A może podświetlone jest to pole, które wybrałeś, a aparat korzysta w tym czasie z innego pola, ale go nie podświetla.
    Myślisz że może to jest to? Niestety nie mogę teraz tego sprawdzić bo bateria mi padła.

Zdaje się, że w instrukcji jest napisane, iż w wizjerze nie widac zmian w postaci podswietlających się innych pól, a mimo to aparat i tak stara się brac z nich informacje.
    Ustawiles AF-A dodatkowo? Bo raczej z nim ta funkcja dziala najlepiej.

Poproś żonę, aby przemiesciła się w bok i dodatkowo zrobila krok w tył/przód, ostatecznie tylko wtedy "dynamiczne ustawianie ostrości" ma jakikolwiek sens.
    Dziewiąty najstarszy użytkownik forum.
    Sansa Clip 4 GB + Sennheiser PX100 II
    kekacz.blogspot.com

Cytat Zamieszczone przez Kekacz Zobacz posta

Poproś żonę, aby przemiesciła się w bok i dodatkowo zrobila krok w tył/przód, ostatecznie tylko wtedy "dynamiczne ustawianie ostrości" ma jakikolwiek sens.
    Tak zrobie jak robote skoncze. Co do instrukcji to nie znalazlem nic o podswietlaniu lub nie innego pola. Pisze tylko: "... aparat ustawi ostrosc na podstawie innych pol." Mi sie wydaje ze nie ustawia

Przepraszam za brak polskich liter ale jestem w pracy (niemiecki system)

Na 100% jest tak, ze matówka nie pokazuje widocznego przełączania się pól AF przy dynamicznym wyborze.
    kekacz.blogspot.com

Już wiem, gdzie to widzialem, u Kena Rockwella:

[ x ] Dynamic Area lets the D80 automatically select which sensor to use as a subject moves around the frame. It really works! I use this for sports, running animals and birds in flight.
    The D80 first uses whichever area you select with the rear Up/Down/Left/Right selector, and proceeds to select other areas automatically if the subject moves. You won't see which area is selected in the finder, but you can see it on playback if you use the right software.

Po krótce, sprawdz zdjęcie w nikon capture czy view NX które pole AF zostało aktywowane.
    kekacz.blogspot.com

Kekacz - dzieki Ci bardzo.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów