Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Problem z "Dynamiczny wybór pola"

Witam wszystkich po dłuższej przerwie i pozdrawiam nowych użytkowników.

Pisze ponieważ zauważyłem problem w moim D80, nie wiem czy jest od nowości (nie korzystałem z tej funkcji) czy ja niewłaściwie interpretuje instrukcje.
    instrukcja pisze: "DYNAMICZNY WYBÓR POLA - Użytkownik wybiera manualnie pole ostrości, ale gdy obiekt nawet na krótko opuści wybrane pole ostrości, aparat ustawi ostrość na podstawie innych pól. ..." czyli ustawiam w body dynamiczny wybór pola, ustawiam ostrość na żonie, proszę żone żeby się przemieściła (prawo, lewo) i ... nic pole ostrości tak jak zostało zablokowane wcześniej na żonie tak zostało. Według mnie jeżeli obiekt przesunie się w prawo to automatycznie aparat powinien złapać ostrość prawym polem ostrości. Co o tym myślicie jest coś nie tak czy ja niewłaściwie podchodze do tematu? Jeżeli ja robię coś nie tak to śmiało piszcie.
    NIKON D80 , EM | MB D80 | N18-135 | N50 1.8 | N70-300VR | T80-200 | S15 2.8 | S500 6.3 | TC x2 | SB 600 |

Domyślnie Odp: Problem z "Dynamiczny wybór pola"

A nie trzeba czasem do tego ustawić również AF-C?
    Krzysztof Paszkiewicz

na AF-C też lipa. AF-C działa tylko przód - tył.
    Pole ostrości dalej zablokowane w jednym punkcie.
    NIKON D80 , EM | MB D80 | N18-135 | N50 1.8 | N70-300VR | T80-200 | S15 2.8 | S500 6.3 | TC x2 | SB 600 |

A może podświetlone jest to pole, które wybrałeś, a aparat korzysta w tym czasie z innego pola, ale go nie podświetla.
    Jacek

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    A może podświetlone jest to pole, które wybrałeś, a aparat korzysta w tym czasie z innego pola, ale go nie podświetla.
    Myślisz że może to jest to? Niestety nie mogę teraz tego sprawdzić bo bateria mi padła.

Zdaje się, że w instrukcji jest napisane, iż w wizjerze nie widac zmian w postaci podswietlających się innych pól, a mimo to aparat i tak stara się brac z nich informacje.
    Ustawiles AF-A dodatkowo? Bo raczej z nim ta funkcja dziala najlepiej.

Poproś żonę, aby przemiesciła się w bok i dodatkowo zrobila krok w tył/przód, ostatecznie tylko wtedy "dynamiczne ustawianie ostrości" ma jakikolwiek sens.
    Dziewiąty najstarszy użytkownik forum.
    Sansa Clip 4 GB + Sennheiser PX100 II
    kekacz.blogspot.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Odpowiedź z książki Thoma Hogana - podręcznik dotyczy D90 ale pewnie jest tak samo.

Ostatnio edytowane przez yorky ; 21-02-2011 o 12:48 Powód: nie moge wstawić obrazka

Domyślnie

A to nie jest tak, że te pola są za rzadko więc po wyjściu z pola ostrości aparat nie ma jak śledzić, bo fizycznie tam nie może. A jak obiekt wchodzi w kolejne pole to aparat nie wie, że to jest obiekt, który miał być śledzony.

Domyślnie

Miałem D80, teraz mam D300. w obydwu przypadkach uzywałem funkcji sledzenia.
    D80 działało przyzwoicie z obiektywam N70-300VR. O sledzeniu ze śrubokretem mozna zapomnieć (np N50/1.4D)
    D300 sledzi perfekcyjnie z N70-300VR i jako tako ze srubokrętem.
    Pamietajmy, ze D80 ma tylko 11 pól AF - obiekt moze nie wejść w inne pole i wtedy klops.

Uprawnienia umieszczania postów