Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Domyślnie Odp: Problemy z AF - D3

Witam,

Cytat Zamieszczone przez AMI Zobacz posta
    .....A jeszcze jedno zauważyłem, że ostatni raz pojawiło mi się to jak niechcący leciutko przekręciłem obiektyw w jedną i drugą stronę ( kilka mm można w jedna i drugą nie naćiskając przycisku odblokowania obiektywu ). Może wtedy coś przestaje mu kontaktować?

Pozdrawiam,
    AMI
    No to też się zgadza, spróbuj to wymusić przekręcając właśnie lekko obiektyw, tak jak piszesz, a jak uda Ci się wywołać ten efekt ( niedziałający AF ), "pstryknij" ( naciśnij energicznie i puść ) tym przyciskiem odblokowującym obiektyw. U mnie ten efekt przestał wogóle występować, tak jak napisałem wcześniej, ta guma uszczelniająca ten przycisk trochę się "rozciągnęła" i jest spokój. Aha i jeszcze jedno: nieraz zdarzało mi się, że ten efekt występował po wyciągnięciu puchy z torby. Przyjrzałem się dokładnie, jak pucha siedzi w torbie i wygląda na to, że nieraz ta przegródka w torbie może nacisnąć ten przycisk.

Zaufaj mi, trochę stresu mnie to kosztowało, ale jestem absolutnie pewien, że u mnie to było to i mam już spokój, teraz ten efekt nie występuje.

Pozdr, QuadMan

P.S. Ami, to na pewno nie brak styku na bagnecie, a ten cholerny przycisk. Spróbuj go lekko nacisnąć ( tak by się ugiął dosłownie o 0.5mm ) i zobaczysz, że "popsujesz" AF na żądanie.
    Ostatnio edytowane przez QuadMan ; 29-05-2008 o 13:13 Powód: Jesczcze jedna myśl...
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Cytat Zamieszczone przez QuadMan Zobacz posta
    Witam,

P.S. Ami, to na pewno nie brak styku na bagnecie, a ten cholerny przycisk. Spróbuj go lekko nacisnąć ( tak by się ugiął dosłownie o 0.5mm ) i zobaczysz, że "popsujesz" AF na żądanie.

QuadMan, dokładnie tak to zrobię, może uda się powtórzyć zjawisko.

Pozdrawiam,
    AMI

PS> To mój tysięczny post na forum
    D3,D750,D80,N14-14,N24,N24-70,N70-200VRII,N50,Z16,S85,SB-80,800,900
    www.mariuszlinkiewicz.pl (w przebudowie)

Cytat Zamieszczone przez AMI Zobacz posta
    ...... PS> To mój tysięczny post na forum
    Tylko nie nalewaj szampana do D3, bo jeszcze jakieś zwarcie zrobisz.
    Jacek

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Tylko nie nalewaj szampana do D3, bo jeszcze jakieś zwarcie zrobisz.
    Jeszcze by się przyzwyczaił Naleje jak mi 24-70 przyjdzie - ale zapewniam, że do gardła.
    D3,D750,D80,N14-14,N24,N24-70,N70-200VRII,N50,Z16,S85,SB-80,800,900
    www.mariuszlinkiewicz.pl (w przebudowie)

No i już nie masz równego tysiąca.
    Jacek

Cytat Zamieszczone przez QuadMan Zobacz posta
    Witam,
    Potwierdzam, że naciśnięcie tego przycisku "psuje" AF, z tym, że u mnie to jest nie 0.5mm, a znacznie więcej. Czytałem tu i ówdzie o "przypadkowym" naciskaniu tego przycisku podczas focenia, ale to nie jest mój case. Inwestyguję dalej.
    d3 d700 14-24 85 50 35-70 70-200

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów