Szukaj
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
No to jestem niedoinformowany. Ale aż tak bardzo tego nie szukałem bo nie zmieniałem FW, jadę na wersji podstawowej i spokojnie czekam gdy użytkownicy go sprawdzą. Jaka jest najaktualniejsza wersja ?
Mariusz,
Czy uporałeś się już z problemem? Mam to samo.
Po raz pierwszy, AF przestał działać podczas pracy z 35-70 2.8. Kilka razy odkręcałem i przykręcałem obiektyw, by przywrócić AF do życia. Z biegiem czasu problem zaczął pojawiać się przy różnych szkłach, bez względu na:
- rodzaj AF (śruba czy silnik w obiektywie),
- szkło - problem miałem na nowym 14-24 2.8, wspomnianym 35-70 2.8, stałkach, jedynie (chyba fartem) nowa sigma 70-200 2.8 II nie zaznała braku AF,
- tryb AF (AFC, AFS)
- stan naładowania baterii (mam 2 EN-El4)
Jestem już po przygodzie z serwisem Nikona w W-wie, który, cytuję, "nie stwierdził usterki". Miesiąc po powrocie z serwisu mój AF znów padł. Czyściłem styki i nic. Problem pojawia się i znika bez zachowania szczególnych reguł (czasami wystarczy odkręcić i zakręcić obiektyw, czasami pomaga wymiana baterii, czasami cholera wie co). Czy ktoś jeszcze tego doświadczył? Jest trochę ludzi na dpreview, nikoncafe, etc, którzy mają to samo. Pozdr. Adam
Ostatnio edytowane przez style ; 28-05-2008 o 23:36
d3 d700 14-24 85 50 35-70 70-200
Witam,
Miałem podobny problem z AF w D3. Wyglądało na to, że to szkła nie łączą, pomagało przepinanie, powtórne zapinanie, albo... nie wiem co. Okazuje się, że przycisk odblokowujący obiektyw - ten który naciska się, by odpiąć szkło - odłącza zasilanie - silnika AF-S w szkłach z AF-S właśnie, albo zasilanie śrubokręta ( dla szkieł ze śrubokrętem). W D3 jest on uszczelniony, a ta guma, która go uszczelnia, jest jakaś pancerna i powoduje, że ten przycisk "nie odbija" i wtedy AF nie działa. Wtedy wystarczy nacisnąć na niego energicznie i AF jest ok.
Aha, po kilku - kilkkunastu takich "pstryczkach" guma uszczeklniająca ten przycisk trochę się "naciągnęła" i u mnie problem przestał istnieć. Problem opisany przez Mariusza - ciasno wchodząca 50 może być tego typu - bo jak szkło wchodzi ciężko, to wtedy ten przycisk nie odbija wystarczająco mocno. Napiszę inaczej: pod tym przyciskiem jest mikroswitch, który odłącza napęd AF, jeśli ten przycisk jest wciśnięty. Jeśli w wizjerze pojawiają się te 2 trójkąty zamiast kropki potwierdzającej ostrość, AF nie działa i w trybie AF-S da się zrobić fotkę, mimo ustawienia priorytetu ostrości, to z pewnościąjest ten problem.
Pozdr, QuadMan
Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....
To cenna uwaga bo nie jednemu może zdrowia zaoszczędzic. Dzięki.
Symptony jakie opisujesz zgadzają się z tym co zaobserwowałem. Ja to na razie z 2tysie zdjęc zrobiłem i tylko trzy razy to wystąpiło. Napisze na prv.
A jeszcze jedno zauważyłem, że ostatni raz pojawiło mi się to jak niechcący leciutko przekręciłem obiektyw w jedną i drugą stronę ( kilka mm można w jedna i drugą nie naćiskając przycisku odblokowania obiektywu ). Może wtedy coś przestaje mu kontaktować?
Pozdrawiam,
AMI
D3,D750,D80,N14-14,N24,N24-70,N70-200VRII,N50,Z16,S85,SB-80,800,900
www.mariuszlinkiewicz.pl (w przebudowie)
Witam,
No to też się zgadza, spróbuj to wymusić przekręcając właśnie lekko obiektyw, tak jak piszesz, a jak uda Ci się wywołać ten efekt ( niedziałający AF ), "pstryknij" ( naciśnij energicznie i puść ) tym przyciskiem odblokowującym obiektyw. U mnie ten efekt przestał wogóle występować, tak jak napisałem wcześniej, ta guma uszczelniająca ten przycisk trochę się "rozciągnęła" i jest spokój. Aha i jeszcze jedno: nieraz zdarzało mi się, że ten efekt występował po wyciągnięciu puchy z torby. Przyjrzałem się dokładnie, jak pucha siedzi w torbie i wygląda na to, że nieraz ta przegródka w torbie może nacisnąć ten przycisk.
Zaufaj mi, trochę stresu mnie to kosztowało, ale jestem absolutnie pewien, że u mnie to było to i mam już spokój, teraz ten efekt nie występuje.
Pozdr, QuadMan
P.S. Ami, to na pewno nie brak styku na bagnecie, a ten cholerny przycisk. Spróbuj go lekko nacisnąć ( tak by się ugiął dosłownie o 0.5mm ) i zobaczysz, że "popsujesz" AF na żądanie.
Ostatnio edytowane przez QuadMan ; 29-05-2008 o 13:13 Powód: Jesczcze jedna myśl...
Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....
D3,D750,D80,N14-14,N24,N24-70,N70-200VRII,N50,Z16,S85,SB-80,800,900
www.mariuszlinkiewicz.pl (w przebudowie)
Skontaktuj się z nami