Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 56

Domyślnie Odp: Niewyczerpany temat - co wybrac?

A używane D200.....
    Dokupisz 50 i git..
    "Potęga wiary jest motywacją i siłą podtrzymująca każde ważne, znaczące i pełne sukcesu życie"
    || D70 | T17-50/2.8 ||

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    Gorzej, jak będzie chciał szersze...
    Czy ja wiem http://www.fotoclub.pl/obiektywy/zui...eroki-kat.html
    Chyba starczy
    pzdr
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Cytat Zamieszczone przez lukar Zobacz posta
    Już sam nie wiem - ile postów tyle opinii
    Mam do dyspozycji na wstępie ok.2500 zł. Chciałbym lustrzankę, którą będę używał głównie w plenerze i do portretów. Nie ukrywam, że byłby to początek przygody z lustrem.
    Przy zakupie dslr pomysl o calym systemie a nie tylko o konkretnym modelu aparatu, z Twoich propozycji najbardziej uniwerslane body to d80 (poniewaz jest to forum nikona to polecam ten model :P ) ALE
    byc moze taniej jest kupic body z dolnej polki dslr typu d40 i do tego fajna szybka stałke 50mm, nie wiem czy 2500zl by starczylo, byc moze...

Poniewaz piszesz ze jestes na poczatku przygody z DSLR to podpowiem Ci ze zawsze warto inwestowac w dobre szkła, nie zawsze w body. A no i pamietaj o systemie NIKON lub CANON jak juz raz kupisz to DUPA ))
    pozdrawiam,
    Krzysiek

Cytat Zamieszczone przez tomek s Zobacz posta
    A jak z jego dostępnością na dziś i jaka będzie jego cena?
    Bo 7-14 kosztuje jakieś 5000 zł...

No 9-18 to w ekwiwalencie jakieś 18mmm. Hmmm Sigma 10-20 to jakieś 15mm. Wbrew pozorom spora różnica...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

No tak, szczególnie, że to szkło do 4/3, gdzie crop wynosi 2. W ekwiwalencie mamy kąt widzenia jak w 18-36, co jest, hmmm, wynikiem mało rewelacyjnym.

Nie chę tutaj na silę bronić olka, ale jest to stosunkowo nowy system i wspomniane szkło według informacji olympusa ma być w tym roku dostępne, pozycjonowane na półce dla amatora, więc cena nie powinna być zabójcza. Jak Zbigniew wspomniał crop x2 trochę utrudnia sprawę przy ultraszerokich obiektywach, jak ktoś bardzo chce i ma pieniążki może nabyć zuiko 7-14mm co daje 14-28 imo jest to już bardzo szeroko, ale drogo. Mówiąc o szkłach systemowych, nie "kundlach" to 12-24/f4 mamy tyle co w/w zuiko, a topowy 14-24/f2,8 nie jest już wynikiem wspaniałym, ale może wielu wystarczyć.
    Zbigniewie, a twoja tokina (albo nikkor) ze stopki zdaje się ma tyle samo po cropie co ten wąski zuiko
    pzdr
    Ostatnio edytowane przez tomek s ; 29-05-2008 o 08:51
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Zbigniewie, a twoja tokina (albo nikkor) ze stopki zdaje się ma tyle samo po cropie co ten wąski zuiko
    Ale moja Sigma 12-24 na F100 daje mi ponad 122 stopnie...

A teraz mając Olka pobaw się jeszcze analogiem...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Tokina. Niemniej i tak mam już tutaj zastrzeżenia, bo każdy tak szeroki obiektyw na cropie 1,5 wprowadza niezłe zniekształcenia. Nie wiem jak to wygląda w 4/3, ale może być tylko gorzej. Niestety szkła UWA są poniekąd półśrodkiem do normalnych szkieł szerokich pod pełną klatkę.

Jesli zalezy Ci na bardzo tanich manualnych obiektywach M42 - Pentax (rynek wtorny Pentax AF praktycznie nie istnieje, co znacznie podnosi koszty - chyba, ze kupujesz i tak tylko nowe szkla, ale na uzywanych lepiej sie testuje "co sie chce" - a to przy wchodzeniu w lustro jest podstawa)

Jesli zalezy Ci na wysokim ISO i bardzo dobrym systemie - Canon. Daje on tez mozliwosci uzywania M42 z pomiarem swiatla po zakupie odpowiedniego stuffu. Jest jednak plastikowy i nie lezy idealnie (przynajmniej mi) w dloni.

Jesli zalezy Ci na solidnym i wygodnym aparacie, z mozliwosciami rozbudowy i wejsciem w najlepszy ( ) system, to Nikon D80.

Olympusa nie polece Ci jako osobie wchodzacej w lustrzanki bo wiem, ile obiektywow przefrunelo mi przez rece zanim wybralem co potrzebuje. Kupowalem na alledrogo, uzywalem 2 miesiace i sprzedawalem, najczesciej nie tracac nawet zlotowki na transport.
    Pozdrawiam,
    kaktus
    (fotograf amator - w JPEGach robię)

Cytat Zamieszczone przez KrzysztofS Zobacz posta
    Przy zakupie dslr pomysl o calym systemie a nie tylko o konkretnym modelu aparatu, z Twoich propozycji najbardziej uniwerslane body to d80 (poniewaz jest to forum nikona to polecam ten model :P ) ALE
    byc moze taniej jest kupic body z dolnej polki dslr typu d40 i do tego fajna szybka stałke 50mm, nie wiem czy 2500zl by starczylo, byc moze...

)
    I tu trochę nie bardzo to będzie działać bo 50mm nikkor nie ma silnika i nie będzie AF z D40, co przy jego wizjerze jest raczej nieporozumieniem!!! Odradzam taką kombinację, w ogóle polecam kupować puszki ze śrubokrętem, bo nigdy nie wiadomo jakich szkieł w przyszłości Ci się zachce używać. Wiele już było wątków w których użytkownicy D40 narzekali, że tego, czy tamtego obiektywu nie mogą używać!
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów