Witam,
jestem tu nowy. Dotychczas praktykowałem w standardzie Minolty.
Możecie mi doradzić: czy lepiej zaopatrzyć się w body D70s czy też w D60 zakładając, że oba są w identycznym stanie technicznym i w porównywalnej cenie.
Szukaj
Witam,
jestem tu nowy. Dotychczas praktykowałem w standardzie Minolty.
Możecie mi doradzić: czy lepiej zaopatrzyć się w body D70s czy też w D60 zakładając, że oba są w identycznym stanie technicznym i w porównywalnej cenie.
Aha, to nie jest tak, że te obiektywy, które toleruje D70s będą również akceptowane przez D60 i D80?
Przez D80 tak, przez D60 tylko te, które posiadaja wbudowany silnik.
Czy to oznacza, że D70s obsługuje wszystkie obiektywy Nikona, które mają przewidzianą funkcję autofocus? Bez względu na to, czy mają one wbudowane silnik, czy też nie mają a napęd AF bierze się z body?
Witam! Jam również były Minolciarz
Dobrze odgadłeś - D50, D70/70s, D80 i w górę obsługują też AF na śrubokręt, czyli napęd z body. D40/40x oraz D60 niestety tego nie potrafią. Jeżeli planujesz szklarnię z własnymi silnikami to OK, ale... jest tyle fajnych szkieł bez własnego silnikaI tak jak pisze Autograf - mnóstwo informacji na ten temat znajdziesz na Forum.
Pozdrawiam i miłej zmiany systemu życzę![]()
Dzięki za treściwe info,
nie zamierzam zmieniać systemu tylko go rozszerzyć o jeszcze jeden udany system.
Przewiduję stosowanie dobrych, starych szkieł, tak jak w Minolcie.
Srubokręt, pewnie to oznacza to samo co w Minolcie, mnie przekonuje.
Nie zamierzam rozpoczynać od gromadzenia obiektywów z silnikami, chyba że okażą się lepsze i tańsze![]()
Koledzy podpowiadają, ale chyba nie do końca dobrze. Jeśli wydzielisz szkła Nikona, które ze względu na konsrukcję bagnetu, dają się podłączyć do cyfrówek (są równiez takie, które nie dają się podłączyć, albo nie dają się później odpiąć bez czynnego udziału serwisu) to trzeba stwierdzić, że wszystkie te szkła w pełnym zakresie (AF i pomiar światła) obsługują dopiero puszki profi i semi-profi, poczynając od D200 w górę. Jedyną, w tym zakresie, przewagą D70 nad D60 jest wbudowany silniczek i śrubokręt, który pozwala wykorzystywać AF ze szkłami bez własnego silnika. Ale pomiaru światła ze szkłami manualnymi, z D70 też nie będzie. To tak dla wyjaśnienia, bo nie wiemy, co rozumiesz przez "stare dobre szkła".
Jacek
Na razie sam próbuję sobie określić, co należy przez pojęcie "stare i dobre" rozumieć.
Staram się to uczynić poprzez znalezienie analogii do Minolty. Sytuacja jak widzę jest zdecydowanie bardziej skomplikowana.
Póki co, zrozumiałem, że wchodzi w grę możliwość użytkowania szkieł tzw. "manuali", przez co rozumiem szkła generacji poprzedzającej AF, czyli "MF-only". W Minolcie w lustrzankach analogowych generacji AF i DSLR jest to w zasadzie wykluczone.
Pytanie pozostaje tylko, jaka jest dostępność dobrych i w miarę tanich szkieł starszej produkcji generacji AF bez silników. No i jak ma się to w praktyce w odniesieniu do szkieł typu "MF" (manual focus).
Skontaktuj się z nami