Witam,
jestem tu nowy. Dotychczas praktykowałem w standardzie Minolty.
Możecie mi doradzić: czy lepiej zaopatrzyć się w body D70s czy też w D60 zakładając, że oba są w identycznym stanie technicznym i w porównywalnej cenie.
Szukaj
Witam,
jestem tu nowy. Dotychczas praktykowałem w standardzie Minolty.
Możecie mi doradzić: czy lepiej zaopatrzyć się w body D70s czy też w D60 zakładając, że oba są w identycznym stanie technicznym i w porównywalnej cenie.
Aha, to nie jest tak, że te obiektywy, które toleruje D70s będą również akceptowane przez D60 i D80?
Przez D80 tak, przez D60 tylko te, które posiadaja wbudowany silnik.
Czy to oznacza, że D70s obsługuje wszystkie obiektywy Nikona, które mają przewidzianą funkcję autofocus? Bez względu na to, czy mają one wbudowane silnik, czy też nie mają a napęd AF bierze się z body?
Podłączę się pod temat. Zastanawiam się nad d60 i d70. Czytałam, że minusem d60 jest mały ciemny wizjer, jak to wygląda w d70 ? I jeszcze jedno, marzy mi się w tym aparacie matówka z klinem (jak w starym zenith'ku, tym bardziej, że mam zamiar używać heliosa) czy to wykonalne ? Jak tak to gdzie i ile taka zabawa kosztuje ?
Różnice w wizjerze pomiędzy D60 a D70(s) jeśli chodzi o wizjer są akurat pomijalne. Bo ciemny wizjer D60 to akurat najmniejsza jego wada (wg. mnie). Ale D70s też ma ciemny. Wiesz o pozostałych różnicach pomiędzy D60 a D70(s)? Wiesz, że z Heliosem ciężko jest ostrzyć w nieskończoność korzystając z Nikonów?
Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5
Obydwa mają wizjer typu pentamirror, nie wiem czy dokładnie ten sam, czy minimalnie się różnią, ale cudów się nie spodziewaj. Jak jasny wizjer to dopiero od D80 w górę (pentaprism, czyli pryzmat pentagonalny). Matówki są tu:
http://www.katzeyeoptics.com/cat--Ni...cat_nikon.html
Nie wiem, czy są dostępne w Polsce, w razie czego karta kredytowa i jechane, trzeba tylko liczyć na szczęście na cle ;P
Dziękuję za odpowiedź.
"Wiesz o pozostałych różnicach pomiędzy D60 a D70(s)?"
No tyle ile czytałam w specyfikacji obydwu modeli. I z tego co czytałam to na korzyść d70. Ale musiałabym go "pomacać", bo nie widziałam go na żywo, w sklepach tylko d60. Wprawdzie boję się kupować używany aparat, ale mam do wyboru nowy d60 albo używany d70.. i już sama nie wiem co robić.
Skontaktuj się z nami