Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: kontrasty hdr

Domyślnie kontrasty hdr

Zawsze mam problem fotografując mojego psa: Najczęściej przepalony ma biały pysk aby reszta byla ok.
    Tu dwukrotnie wywołana klatka RAW i zrobiony z nich HDR. Jak to wyszło?

By chezzi at 2008-05-09
    ニコンのカメラ

to
    Gość

Domyślnie Odp: kontrasty hdr

ciężko powiedzieć, bo nie widać tutaj tego HDRa. Zresztą jest tutaj zbędny, bo wystarczy nie przepalić zdjęcia, a potem delikatnie podciągnąć cienie w NXie lub ACR.

Taka jeszcze mała uwaga. Odepnij psiakowi smycz jak robisz mu fotki

Cytat Zamieszczone przez _tomek_ Zobacz posta
    Taka jeszcze mała uwaga. Odepnij psiakowi smycz jak robisz mu fotki
    to ostatnie zdjęcie tego psa będzie jak ucieka i niegdy nie wraca
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Ja tu jakoś nie widzę potrzeby wykorzystania techniki HDR. A sam bym jeszcze ciut rozjaśnił zdjęcie.
    Smycz potrzebna, bo odgarnęła trawę
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

To, że akurat nie widać "zastosowania hdr" takiego, jakie znamy z Internetu, to jest plus, a nie minus...

Fajny pies. I już...
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

od tego jest suwak Recovery w ACRze (albo troche sadzy na kufe), pseudo HDR mz zbedny : )
    Art.
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

To tylko fotka testowa. HDR-a nie widać bo o to mi chodziło by fota była "naturalna". Wszelkie suwaki przy wywoływaniu RAW-a nie dawały zadowalających efektów - biały pysk był zawsze przepalony.
    ニコンのカメラ

to
    Gość

Cytat Zamieszczone przez chezzi Zobacz posta
    To tylko fotka testowa. HDR-a nie widać bo o to mi chodziło by fota była "naturalna". Wszelkie suwaki przy wywoływaniu RAW-a nie dawały zadowalających efektów - biały pysk był zawsze przepalony.
    Ja nie twierdzę, że HDR musi być widać (czyli typowe skopane próby z Photomatixem). Chodzi mi o to, że ta fota nie jest najlepsza do testowania HDR. Przepalenie nosa można spokojnie zrobić bez HDRu. Odpowiednio trzeba wywołać RAWa. Nie trzeba robić 2 lub więcej klatek z różną ekspozycją.

Do testów HDR zrób sobie jakieś trudniejsze zdjęcie, gdzie będą naprawdę spore kontrasty (np jasne niebo, ciemna podłoga). Wtedy zobaczysz, że HDR nie jest w cale taki prosty i przyjemny. Trzeba się napracować żeby uzyskać dobry efekt.

swietne ! no tylko ta smycz ale to drobiazg

pozdrawiam
    nikony dwa i jakies szkła

według mnie in + że nie widać że to HDR większość prac tą techniką jest nienaturalna co mi się średnio podoba.
    Jednak za przedmówcami akurat tutaj nie widzę potrzeby stosowania HDR-u
    ......co ja moge wiedziec o foceniu ...NIC

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów