Mój zestaw do makro: http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...10&postcount=6
Na początek polecam.
Szukaj
Mój zestaw do makro: http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...10&postcount=6
Na początek polecam.
Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5
Po pierwsze witam wszystkich![]()
Po drugie, czy nikkor 50 1.4 + pierścienie, nada się tak samo do makro jak wersja 1.8?
Z różnych względów wolę nabyć jaśniejszy (jeszcze nie kupilłam, ale już blisko) - głównie przez manię focenia ludzi w ciemnych klubach i knajpkach, ale makro również mnie interesuje. Stąd moje pytanie.
Dlaczego mialby sie nie nadac? To bardzo dobry obiektyw. Gwarantuje ci jednak, ze jesli nie potrzebujesz tego swiatla do innych celow, to w makro roznicy nie zauwazysz, bo obiektyw i tak musisz mocno przymknac, zeby miec znosna glebie ostrosci.
Natomiast dla przyslon ponizej 2.8 drozszy model lepiej wypada jakosciowo i tylko dlatego warto go kupic. Pytanie - nie bedzie zbyt wasko?
Wąsko? Do makro z tego co widziałam używa się jeszcze dłuższych ogniskowych.
Poza tym zastosowanie do makro będzie tylko i wyłącznie dodatkiem przy tym obiektywie, więc światło jest tu dość ważne z innych względów (o których pisałam wyżej)![]()
D80, S18-200 OS, S30 1.4, N50 1.4, S EF-500 DG super
Coś mi zjadło posta.
Więc jeszcze raz.
Mój tani zestaw wygląda tak:
i przykładowe zdjęcie:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=57500
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=56050
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Innych mrok pogardy okryje-Jak oni sami w haniebnym milczeniu-ołtarze pradawne ojców porzucili-siebie,dzieci swoje i rasę-na zatracenie skazując-prochy wasze to już wiatr i niepamięć!
Widziałem ten patent tu. Ktoś dał linka do tutka jak to zrobić.
Trzeba posiadać obiektyw od smieny i czarną zatyczkę do aparatu. czarny klej pistoletowy to tylko mój patent na wykończenie.
czas majstrowania jakieś 30-40 minut za pierwszym razem, teraz zrobiłbym to chyba szybciej.
Powiększenia może nie sa jakieś fenomenalne ale jakość moim zdaniem za tą cenę jest przyzwoita. Jak ktoś chce polizać makro i sprawdzić czy to jest to, to polecam.
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
Absolutnie nie
Lata całe siedziałam na kompakcie i najczęściej korzystałam właśnie z przybliżenia odpowiadającego mniej więcej 50 mm, tak więc ten wybór jest jak najbardziej świadomy.
Gdyby mnie było stać były by dwa obiektywy: jeden typowo do makro, drugi do celów reportersko-portretowych, a tak pozostaje mi kombinowanie.
Wcześniejsze pytanie szczerze mówiąc zadałam, bo mierzyłam ostatnio 1,4 w jakimś markecie i dość dziwnie zachowało mi się body po przekręceniu pierścienia przysłony dalej niż na 1,4, wyskoczyło migające EE. Później wyczytałam, że przysłoną w tym obiektywie z D80 steruje się z poziomu body.
I tu mi się nasunęło kolejne pytanie. Przy zastosowaniu tańszej wersji pierścieni (bez przenoszenia m.in. AF) będzie możliwość operowania pierścieniem przysłony, czy czeka mnie wydatek na droższe np. Kenko?
Ostatnio edytowane przez cetoslava ; 04-05-2008 o 22:44
D80, S18-200 OS, S30 1.4, N50 1.4, S EF-500 DG super
Zdecydowanie najwygodniej będzie z pierścieniami które przenoszą wszystko, zarówno mechanicznie jak i elektrycznie. Przy makro pewnie akurat nie będziesz za bardzo korzystała z AF, ale istotne jest sterowanie przysłoną - żeby aparat D80 mógł ją przymknąć do odpowiedniego otworu konieczne jest sprzężenie mechaniczne i elektryczne.
W przypadku pierścieni najtańszych nie ma żadnego sprzężenia, więc przysłonę przymyka się bezpośrednio pierścieniem na obiektywie - trzeba ją otworzyć do pełnego otworu do celowania i ustawienia ostrości, a przed zdjęciem przekręcić do pożądanego otworu. Nie ma też żadnego pomiaru światła! Praca taka jest więc bardzo niewygodna. I nie można użyć obiektywów typu G, które nie mają pierścienia przysłon - w ich przypadku przysłona będzie stale przymknięta do otworu najmniejszego (np. 22 - zależnie od obiektywu).
Ostatnio edytowane przez puch24 ; 06-05-2008 o 00:52
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Skontaktuj się z nami