Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie Tani zestaw do makro

Witam.
    Jak oceniacie taki zestaw?
    http://allegro.pl/item347974203__aj]...otografii.html

Warto zakupić, czy da się złożyć coś podobnego taniej? Optyka jak optyka, jak obiektyw nie będzie pasował to można wymienić, ale właśnie chodzi mi o cenę. Więc wprost, czy to się opłaca?

Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

Domyślnie Odp: Tani zestaw do makro

no przestań...chcesz uzyskać jakość..czy mieć macro jakoś
    pomyśl lepiej o 50 1.8 i pierścieniach macro..tanio i dobrze
    instagram.com/darkroomnightlife

Cytat Zamieszczone przez fil_ftp Zobacz posta
    Witam.
    Jak oceniacie taki zestaw?
    http://allegro.pl/item347974203__aj]...otografii.html

Warto zakupić, czy da się złożyć coś podobnego taniej? Optyka jak optyka, jak obiektyw nie będzie pasował to można wymienić, ale właśnie chodzi mi o cenę. Więc wprost, czy to się opłaca?
    Nie na pisałeś do czego chcesz taki zestaw podpiąć. Bo jeśli masz np. D3, to myślę , że się nie opłaca
    Nikon, Nikkory, Sigmy... i Tamron
    wigi.pl

Też myślałem nad nikorrem i pierścieniami, tylko narazie z kasa krucho. A jeszcze zapytam, większe odwzorowanie otrzymam z dłuższym czy krótszym obiektywem?

Cytat Zamieszczone przez wigi Zobacz posta
    Nie na pisałeś do czego chcesz taki zestaw podpiąć. Bo jeśli masz np. D3, to myślę , że się nie opłaca
    No gdybym miał d3 to myśle, że i makroobiektyw nie byłby problemem. Mam d40.

Rozmowny Awatar ptero
    Miasto
    Korków (dawniej Kraków)

jak nie masz za duzo kasy to może faktycznie jakieś m42, ja mam mieszek i orestrona 135 mm i kulą szczęścia podczas focenia, dodam, iż nie często wychodzą mi tym zdjęcia
    Innych mrok pogardy okryje-Jak oni sami w haniebnym milczeniu-ołtarze pradawne ojców porzucili-siebie,dzieci swoje i rasę-na zatracenie skazując-prochy wasze to już wiatr i niepamięć!

Cytat Zamieszczone przez ptero Zobacz posta
    jak nie masz za duzo kasy to może faktycznie jakieś m42, ja mam mieszek i orestrona 135 mm i kulą szczęścia podczas focenia, dodam, iż nie często wychodzą mi tym zdjęcia
    Wolałbym pierścienie, fociłbym w terenie, a mieszek średnio poręczny jest.

Cytat Zamieszczone przez fil_ftp Zobacz posta
    Wolałbym pierścienie, fociłbym w terenie, a mieszek średnio poręczny jest.
    A z pierscieniami bez statywu myslisz, ze latwo jest? Mieszek ma tez ta przewage, ze mozesz zapodac dluzsze szklo i nie wlazisz z butami na robala. Zeby dobrze wybrac, trzeba sie zdecydowac, jaka tematyka i pod tym katem wybierac.

Cytat Zamieszczone przez cypherdid Zobacz posta
    no przestań...chcesz uzyskać jakość..czy mieć macro jakoś
    pomyśl lepiej o 50 1.8 i pierścieniach macro..tanio i dobrze
    W D40 nie bedzie mial pomiaru swiatla z takim sprzetem. (chyba, ze mowisz o automatycznych pierscieniach) To juz lepiej za taka kase decydowac sie na jakiegos Nikona MF do makro (55/2.. Co prawda 50/1.8 mialby tez (z MF w przypadku D40 - brak srubokreta) funkcje uzytkowe w codziennej fotografii.

A co do samego sprzetu - foce M42 i sprawia mi to frajde, zdjecia moze nie wszystkie ale duzo wychodzi bardzo (mnie) zadowalajacych. Mieszek mieszkowi nie rowny, ale wcale nie uwazam, zeby praca z nim w plenerze byla niewygodna. Czasami jednak mozliwosci mieszka sie przydaja, a czasami mieszek wysuniety na minimum to za duzo (jak fotografowalem krople wody). Trudno ocenic co brac

I nie sadze, zeby sprzety na M42 dawaly duzo gorsze rezultaty niz 50/1.8 - choc mysle tu bardziej o typowo makrowych M42, czyli Industarze 50/2.8 (nie mylic z 50/3.5) i Wolnie w podobnej skali (nie pamietam dokladnie, a nie chce mi sie szukac).

Jeszcze jedna informacja dla autora - padlo pytanie o ogniskowa, juz raz na to odpowiadalem i kopiowac nie bede:
    http://forum.nikon.org.pl/showpost.p...7&postcount=18

Ogolnie kilka przykladow z obiektywu Helios za 20 zl, o ktorym ostatnio byla tu dyskusja (ma on ta zalete, iz posiada 2 pierscienie do przyslony - jeden domyka do konkretnej wartosci, a drugi ustawia ta konkretna wartosc, ulatwia to ostrzenie):
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=2179
    Pozdrawiam,
    kaktus
    (fotograf amator - w JPEGach robię)

Zestaw z Allegro jest chyba trochę drogi w stosunku do tego, co sobą reprezentuje. Pomijając wszystkie inne aspekty, chyba taniej byłoby kupić podobne elementy oddzielnie. Różne pierścienie M42 można kupić za ok. 30 - 40 zł, do tego adapter bagnet N/M42 ("bez nieskończoności") za jakieś 30, a jako obiektyw proponowałbym Industar 61 L/Z 2,8/50 - lepszy do makro niż Helios 44, a do tego ma powłoki MC. Ma przysłonę preselekcyjną - przysłonę przymyka się do nastawionej wcześniej wartości jednym szybkim ruchem pierścienia. Niestety, na Allegro chcą za niego ok. 200 zł. Dlatego, jeśli ma być taniej, zupełnie niezły będzie Helios, ale model 44-2, też z przysłoną preselekcyjną, a nie 44M w różnych wersjach z przysłoną automatyczną, którą trudno przymknąć (a w niektórych wersjach Heliosa, z niektórymi pierścieniami, jest to w ogóle niemożliwe). W tej chwili jest jeden Helios 44-2 z opcją Kup Teraz za 39 zł - razem więc wyszłoby jakieś 110 zł.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów