Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Domyślnie Odp: AF w Nikkorze 85/1,8

Nooo, nie myślałem, że moje pytanie wywoła taką lawinę odpowiedzi Bardzo wszystkim dziękuję, już szykuję kasę na zakup.
    NEX 5N i M42
    "Twoje słowa, głupcze, będą cię kiedyś sądzić..."

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    Slaba mechanika? Mam 10 letnie to szklo i poza tym, ze AF jest glosniejszy to dziala bez zarzutow.

Oslona p. sloneczna jest z tym szklem w komplecie, wiec co to za problem ja na stale zalozyc? Oslona jest metalowa.
    Zgadzam się, kiedy wyjąłem ten obiektyw z opakowania zrobił na mnie wrażenie solidnego, dobrze wykonanego przyrządu optycznego, z osłoną p.słoneczną też nie problem, jest w komplecie.
    Myślę ze w moich rękach przetrwa dłuuuuugie lata. Jestem z niego bardzo zadowolony, polecam zakup.
    Ostatnio edytowane przez wlopis ; 30-04-2008 o 09:40
    SLR/FX/DX/ N/24/35/50/85/SB800/SB600/NX2

Cytat Zamieszczone przez Kaleid Zobacz posta
    Poręczne lekkie szkło, dobre optycznie. Bardzo ostre od przysłony 2.2. Wadą jest bardzo słaba praca pod światło (mocno spada kontrast) i dość duże aberracje. W tej cenie nie ma nic lepszego. Tym co baj Robin piszę zupełnie się nie przejmuj, bo to androny wyssane z palca.
    Hmm... aberracje? Pierwsze słyszę. W moim egzemplarzu nie dostrzegam CA. Poniżej linki do dwóch testów, ale jest ich więcej w sieci. Wiem, wiem, to tylko testy. Ale na tyle powtarzalne, że można przyjąć je jako rzetelne.

http://www.optyczne.pl/50.5-Test_obi...omatyczna.html

http://www.photozone.de/Reviews/46-n...report?start=1

Pozdrawiam!
    Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 30-04-2008 o 08:00
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Cytat Zamieszczone przez Kaleid Zobacz posta
    Poręczne lekkie szkło, dobre optycznie. Bardzo ostre od przysłony 2.2. Wadą jest bardzo słaba praca pod światło (mocno spada kontrast) i dość duże aberracje. W tej cenie nie ma nic lepszego. Tym co baj Robin piszę zupełnie się nie przejmuj, bo to androny wyssane z palca.
    1/1250s, f2, ISO100, crop 100%

dość duże aberacje ? uważam że są, ale czy dość duże, ja je akceptuję, poniżej cała klatka, zdjęcie nr 1 prosto z karty, nr 2 tylko zmniejszone i wyostrzone

Jednak polecam ten obiektyw, w przypadku prac zawodowych warto pomyśleć o droższej jego wersji AF85/1,4
    Ostatnio edytowane przez wlopis ; 30-04-2008 o 10:24

Wydaje mi się, że wszystkie te "bezedury" o FF/BF, aberracjach itp. to szukanie dziury w całym. Czego więcej chcieć za tak niską cenę? Moim zdaniem, stosunek jakości do kosztu jest rewelacyjny. I tyle

Od siebie dodam, że chciałbym widzieć więcej szkieł z taką "kiepską mechaniką".
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Cytat Zamieszczone przez hedgehog Zobacz posta
    Wydaje mi się, że wszystkie te "bezedury" o FF/BF, aberracjach itp. to szukanie dziury w całym. Czego więcej chcieć za tak niską cenę? Moim zdaniem, stosunek jakości do kosztu jest rewelacyjny. I tyle

Od siebie dodam, że chciałbym widzieć więcej szkieł z taką "kiepską mechaniką".
    W 100 i jednym procencie zgadzam sie z Tobą , szkiełko WSPANIAŁE, nie żałuje ani jednej wydanej złotówki, świadomie wstawiłem fotki powyżej , kto chce niech oceni i podejmuje decyzję. Jak już wcześniej napisałem nie robiłem testów na FF/BF, fotografując oceniam, cieszę się a co najwazniejsze dostarcza to szkiełko mi i moim bliskim dużo radości.
    Nie drukuję zdjęć dużych formatów.

Kaleid
    Gość

Cytat Zamieszczone przez wlopis Zobacz posta

dość duże aberacje ? uważam że są, ale czy dość duże,
    Tak, to jest duża aberracja

Cytat Zamieszczone przez wlopis Zobacz posta

ja je akceptuję,
    To już zupełnie inna sprawa

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    I do krajobrazu dobry

a już je kiedyś widziałem

ej, ja musze sie zgodzic z robinem. Miałem to szkło przez chwile, miałem problem ze ostrzył minimalnie przed obiektem. Na początku myślałem ze to FF ale niektóre były ostre tam gdzie chciałem wiec AF nie jest miarodajny wg mnie. U mojego znajomego ten sam obiektyw ostrzył zawsze w punkt. Ja i kolega mamy d70s...

bardzo sympatyczny obiektyw. Szczerze polecam Mechanika- nigdy nie miałem najmniejszych problemów... Metal i szkło- naprawdę solidna konstrukcja
    Jedynie praca pod światło jest słabą stroną. Mam osłonę z kompletu, ale kupię chyba jeszcze jedną- dłuższą dla klatki dx
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów