Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Domyślnie Odp: AF w Nikkorze 85/1,8

I dlatego zamiast wieszać się z rozpaczy i sprzedawać samochód, żeby kupić 85/1,4 wolałem zapytać na forum
    NEX 5N i M42
    "Twoje słowa, głupcze, będą cię kiedyś sądzić..."

Podobnie jak Ty bardzo interesuję się tym szkłem i też mnie zniechęciło trochę to co napisali o nim na optycznych odnośnie ustawiania ostrości. Zadałem sobie jednak trudu i wziąłem pod pachę moją puszkę i pofatygowałem się do sklepu, w którym pozwolili mi go podpiąć i postrzelać. Robiłem przy 1.8 i nie zauważyłem żadnych problemów z BF/FF, wszystkie obrazki były ostre, tak więc problemów z powtarzalnością nie zauważyłem. Jeśli jednak są różne opinie odnośnie problemów z AF to myślę, że lepiej kupić obiektyw w droższym sklepie, w którym przed zakupem będzie można go sprawdzić. Kupując w sklepach internetowych takiej możliwości niestety nie ma.
    Osobiście zaczekam, aż pojawi się wersja z AF-S
    D80+MBD80 l N18-70 l N70-300VR l N85 1.8D l SB800 l Lowepro SS200AW

Kaleid
    Gość

Poręczne lekkie szkło, dobre optycznie. Bardzo ostre od przysłony 2.2. Wadą jest bardzo słaba praca pod światło (mocno spada kontrast) i dość duże aberracje. W tej cenie nie ma nic lepszego. Tym co baj Robin piszę zupełnie się nie przejmuj, bo to androny wyssane z palca.

Za pieniądze, które kosztuje - to doskonałe szkło. Można się w nim zakochać. Polecam, ja je uwielbiam bezgranicznie.
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Czy AF85/1,8 warto kupić ?
    Moim zdaniem tak, naprawde fotografowanie nim pozwala się cieszyć.
    Poniżej zamieszczam zdjęcie Natalii mojej córki, zrobione wczoraj w warszawskich Łazienkach, jpg prosto z karty nie wyostrzone, EXIF pozostawiony. Polecam, ale ja jestem 100% niedzielny pstrykacz do albumu
    przysłona 2
    SLR/FX/DX/ N/24/35/50/85/SB800/SB600/NX2

Kaleid
    Gość

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta

" Potwierdzam FF w Nikkorach AF 85/1,8.
    Sam mam taki i jako pomocna dłoń dla Vadima testowałem podobny jakieś półtora roku temu.Moderatorzy nie mają racji.
    Pozdrawiam
    Grzegorz
    zgadzam się na cytowanie"
    No i norrrmalnie jest po potwierdzenie masowych problemów z autofucusem tego obiektywu

W moim słoiku nie ma FF/BF, ani z powtarzalnościa wyników pracy AF nie ma problemów, za to jest bardzo ładna plastyka obrazu i radocha

P.S.dziś kupiłem sobie 24/2.8, a za miesiąc 35-tkę (to taki mały OT, co by się pochwalić )
    zdjęcie życia jeszcze przede mną

...a mój ostrzy w punkt za każdym razem, chyba pójdę go wymienić do sklepu, bo mi jakiś "inny" sprzedali... przez chwilę nawet pomyślałem, że to może camuń, ale nie, jak byk Nikkor na nim stoi

Pozdrawiam
    Ulv
    www.stegierski.com -- fujica gs645 pro/nikon d7000, d200/fuji x-e1/voigtländer bessa/artiflex 45

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Zdarzają się nieostre zdjęcia na f 1,8-2,2, uważam jednak że to raczej wynik małej głębo ostrości, poruszenia się modela lub fotografującego. Co do słabego kontrastu pod silne światło, uważam że ten obiektyw powinien być używany wyłącznie z osłoną p.słoneczną. Nie robiłem testów na ostrzenie obiektywu, szkoda czasu może później ale wówczas przy wykorzystaniu statywu. Jeszcze raz polecam, Wadim wspomniał o słabej mechanice, myślę że to jest jeden z powodów podjęcia decyzji o zakupie z pierwszej ręki .
    SLR/FX/DX/ N/24/35/50/85/SB800/SB600/NX2

Slaba mechanika? Mam 10 letnie to szklo i poza tym, ze AF jest glosniejszy to dziala bez zarzutow.

Oslona p. sloneczna jest z tym szklem w komplecie, wiec co to za problem ja na stale zalozyc? Oslona jest metalowa.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów