Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Co do makro?

Domyślnie Odp: Co do makro?

Ej, nie ustawiaj się sam w pozycji ofiary losu... To jak niby ludzie robili zdjęcia te 20 lat temu, tymi wrednymi Zenitami czy Prakticami? Wszystko manualne panie, jak można tak było żyć...

Cytat Zamieszczone przez mazilis Zobacz posta
    Tia, chyba nie wszystkie z wymienionych objektywow mają silniczek Af, a z tego co mi wiadomo to d40/60 śrubokreta nie ma

Z uwagi na specyfikę zdjęć, ogniskowa która mnie by ciekawiła to około 100 mm

i czy ta pierwsza opcja, z obiektywem 18-135 plus pierścień makro jako tako do zdjęć się nada?
    Rozważ jeszcze Tokinę 100 mm 2,8 Macro.
    Obiektyw bardzo dobry i "pancerny". A body - D80.

Pozdrawiam
    Yoora

a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Cytat Zamieszczone przez mazilis Zobacz posta
    No niestety, manualne ostrzenie odpada
    Przygotuj się, że w makro bardzo często i tak trzeba przejść na tryb manualny.

Cytat Zamieszczone przez TomaszR Zobacz posta
    To jak niby ludzie robili zdjęcia te 20 lat temu, tymi wrednymi Zenitami czy Prakticami? Wszystko manualne panie, jak można tak było żyć...
    Tylko mieli wtedy (mam) normalne wizjery...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Tylko mieli wtedy (mam) normalne wizjery...
    Cóż, to jest też do zrobienia, np. Katz Eye. Tylko pytanie czy efekty będą zadowalające w swoim "dydaktycznym" charakterze. Czy nie spowodują wręcz odwrotnego skutku - zniechęcenia...

Hmm, a może inny system? Pentax? Canon? Osobiscie preferuję Nikona, ale do pracy niekoniecznie musi być Nikon, nie potrzebuję zastępczego body, ani obiektywami żonglował nie będę, czy ktoś orientuje sie w ofercie makro obiektywów innych firm?
    Suzuki SV 650N

Ja mialem dylemat podobny, zdecydowalem sie na 105vr - nie zaluje nawet zlotowki.... moze poza tym, ze to co wiele osob pisalo ze super wykonanie itp. i z tego wyniklo ze po wzieciu do reki 105 nastepnym obietktywem bedzie na bank nikkor, a nie tamron np.

Zpomnialem - oczywiscie bezapelacyjnie lampa i potem pierscienie.

"Amatorzy zbudowali Arke, Profesjonalisci Titanica..."

mpwt posiadam Zenita i pierscienie psrednie potrzebna bedzie tylko taka przejsciówka na M42.
    A czy roibiąc takim zestawem nie jest zbyt mała GO?
    Pozdrawiam Marcin Bąk
    FUDŻI

Witam. pierścienie i 18-135 nie jest zbyt dobrym pomysłem. powód bardzo mała odległoś od obiektu można powiedzieć że nawet może i obiekt dotykać przedniej soczewki. proponuje z pierścieniami to 50mm/1.8 lub obiektyw 105mm ale to jest większa kasa.
    pozdrawiam i życzę trafnego wyboru
    Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....

Cytat Zamieszczone przez fader_audio Zobacz posta
    bardzo mała odległoś od obiektu można powiedzieć że nawet może i obiekt dotykać przedniej soczewki.
    Witam, widze, że masz i pierścienie i obiektyw 18-135. Jaka jest odległość ostrzenia przy ogniskowej 100-135 i pierścieniu 20mm?
    Suzuki SV 650N

Takie udziwnione zoomy maja to do siebie, ze odleglosc od obiektywu przy zastosowaniu pierscieni jest niewielka. Sigma 18-200 z pierscieniem ostrzyla mi przy 0mm (slownie "zero"). Wiec ten nikon nie musi byc wiele lepszy. Lepiej zaopatrzyc sie w stalke lub obiektyw o malym zoomie. Sigma 70-300APO z pierscieniami spisuje sie dobrze. Podobnie nikkor 70-300VR. Nikkor 50/1.8D tez jest fajny do makro.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów