Close

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 79 z 79

Domyślnie Odp: Body Nikona a wizjer.

dzisiejsza konfontacja F70-F100 okazała się zwycięska dla tego pierwszego oczywiscie pod względem wielkości samego obrazka w wizjerze (czyli np. ręcznego ostrzenia), pomijam jasność (podobna) i powiekszenie (gorsze)

co nie znaczy ze rezydnuje z zakupu tego drugiego
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Cytat Zamieszczone przez ptero Zobacz posta
    nie chce robić reklamy ale to jest nawet IMAX!!!!!
    IMAX to jest z DA-2...

Pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez Vadim Zobacz posta
    IMAX to jest z DA-2...
    Toz to MEGAGODZILLA jakas!

Rycerz
    Gość

wiem ze to totalny OT ale nurtuje mnie pytanie; mam F90x którego żywotnosc migawki okresla sie na 50tys. klapnięc... co zrobic gdy migawka padnie? wiem ze to martwienie się na zapas ale reanimowac wtedy? czy kupic młodszy model? ile kosztuje taka naprawa? czy to ma sens naprawiac?

a zeby w temacie było: własnie dlatego wolę analogi bo ogólnie w cyfrze jest ciemno i nic nie widzac przez wizjer.

Nie wiem czy przy dzisiejszych cenach luster oplaca sie cokolwiek grubszego w nich naprawiac.
    Jak sie popsuje to kupisz drugi.

Zauwaz ze dla analoga 50 czy 100 tys to ladnych kilka lat uzywania, robisz tyle zdjec?
    A w cyfrze jest bardzo ale to bardzo latwo napstrykac 50 tys, dlatego rowniez wiekszosc jej uzytkownikow szybko wymienia body na kolejne. Co sadzic zatem o uzywanych tanich cyfrakach?

Zdaje sie rowniez zastanawiales sie kiedys nad F100, bierz je poki sa w dobrych cenach i stanie. W porownaniu do F90 bedziesz mial odrobinke mniejsze powiekszenie w wizjerze ale zyskasz na pokryciu klatki.

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    wiem ze to totalny OT ale nurtuje mnie pytanie; mam F90x którego żywotnosc migawki okresla sie na 50tys. klapnięc... co zrobic gdy migawka padnie? wiem ze to martwienie się na zapas ale reanimowac wtedy? czy kupic młodszy model? ile kosztuje taka naprawa? czy to ma sens naprawiac?

a zeby w temacie było: własnie dlatego wolę analogi bo ogólnie w cyfrze jest ciemno i nic nie widzac przez wizjer.
    Ja tu gdzieś jeszcze miałem fakturę za wymianę migawki przez serwis NP bodaj w 1999 roku... Jakieś 2tys.pln...
    Cholernie dużo, praktycznie tyle, ile wtedy kosztowała nowa pucha w zerowej strefie cłowej... Ile dzisiaj, to niestety nie wiem, ale pewnie relatywnie taniej, zwłaszcza, że można sobie zorganizować dobrą migawkę od jakiegoś dawcy.

Pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez Vadim Zobacz posta
    Ja tu gdzieś jeszcze miałem fakturę za wymianę migawki przez serwis NP bodaj w 1999 roku... Jakieś 2tys.pln...
    Cholernie dużo, praktycznie tyle, ile wtedy kosztowała nowa pucha w zerowej strefie cłowej... Ile dzisiaj, to niestety nie wiem, ale pewnie relatywnie taniej, zwłaszcza, że można sobie zorganizować dobrą migawkę od jakiegoś dawcy.

Pozdrawiam
    Tylko jak często trafia się dawca z migawką z niewielkim przebiegiem która jeszcze sporo pociągnie, za to z czymś innym tak spierdzielonym, że nie opłaca się reanimować? To już lepiej adoptować jakiegoś w pełni sprawnego dawcę, a martwego staruszka postawić w gablotce z karteczką "spoczywaj w spokoju, wierny towarzyszu".

Reanimacja jest moim zdaniem bez sensu, nawet jeśli naprawa kosztowałaby 2/3 ceny puszki, to oprócz migawki może wkrótce zdechnąć coś innego.
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Rycerz
    Gość

Cytat Zamieszczone przez axer Zobacz posta
    Reanimacja jest moim zdaniem bez sensu, nawet jeśli naprawa kosztowałaby 2/3 ceny puszki, to oprócz migawki może wkrótce zdechnąć coś innego.

No to żeś mnie Axer pocieszył ;(
    2/3 ceny puszki??? to moze rzeczywiscie pomyslec o zapasowym body? a jak sprawdzic zywotnosc migawki przy zakupie? można to gdzies zrobic np. we wrocławiu?

Cytat Zamieszczone przez rycerz Zobacz posta
    No to żeś mnie Axer pocieszył ;(
    2/3 ceny puszki??? to moze rzeczywiscie pomyslec o zapasowym body? a jak sprawdzic zywotnosc migawki przy zakupie? można to gdzies zrobic np. we wrocławiu?
    Z ceną strzelałem, ale F90x można kupić w bardzo dobrym stanie za max 450zł, więc licząc 2/3 - wymiana migawki to 300zł. Moim zdaniem abstrakcja - taniej niż 500zł bym się nie spodziewał. Wystarczy telefon do Nikona i dowiesz się ile to może kosztować.
    Zapasowa puszka - biorąc pod uwagę obecne ceny - to niewielki wydatek. A wyobraź sobie, że wyjeżdżasz na 3 tygodnie i pierwszego dnia zdycha Ci migawka...
    Sprawdzenie przebiegu jest możliwe w wybranych puszkach dzięki możliwości podłączenia aparatu do PC przez specjalny kabel. Do F90x taki kabel swego czasu sprzedawało Interfoto (wraz z niezbędnym oprogramowaniem), ale ponoć były z nim problemy (nie pamiętam czy z F100 czy z F90x).
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678

Uprawnienia umieszczania postów