Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Konin/Poznań

Domyślnie Sigma 70-200 2.8 EX DG MACRO

Witam. Przymierzam się do zakupu wspomnianej Sigmy i w związku z tym mam pytanie do użytkowników. Jak ogólnie oceniacie jakość tego szkła? A przede wszystkim jak w rzeczywistości wygląda sprawa z aberracją chromatyczną na którą tak narzekają np. na optyczne.pl?
    Ostatnio edytowane przez Przemekk ; 02-04-2008 o 20:01

Domyślnie

"Ale to już było...." i na pewno wróci! Poszukaj na forum, jest multum o tym szkle, do tego porównania z Nikkorem 80-200/2.8.

A optyczne.pl niech sobie narzeka... ja, jakoś nie mam zdrowia by czytać ich testy.

Domyślnie

Dźwigam brzemię tych aberracji od jakichś dwóch lat, Nikkor 85mm/1,4 aberruje jeszcze piękniej, toteż omawiane obiektywy znakomicie spisują się w obiektach sakralnych, kiedy to otoczka św.Aberrego z każdego robi pokorne niewiniątko
    Solidne i dobre szkło
    DSLRowanie, taniec towarzyski, siatkówka, wino chilijskie

www.sztukapatrzenia.pl

Oszczędny w słowach Awatar lucki
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Jeżeli chcesz kupić to szkło to musisz je sprawdzić na swojej puszce. Rzadkością jest brak FF lub BF. Poza tym jest bardzo dobre

Rycerz
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lucki Zobacz posta
    Jeżeli chcesz kupić to szkło to musisz je sprawdzić na swojej puszce. Rzadkością jest brak FF lub BF. Poza tym jest bardzo dobre
    ale czy ten problem występuje równiez w analogach ???

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lucki Zobacz posta
    Rzadkością jest brak FF lub BF.
    Wyolbrzymiasz
    Trafiłem za pierwszym razem na sztuke (wersja - APO, DG, EX MACRO) ostrzącą w punkt z moim D80.
    Szkło jak najbardziej polecam.

ps. Zastanawia mnie tylko dlaczego autor nie przejrzy archiwum, przeciez o tym szkle jest napisane na forum bardzo dużo.... Ehhh...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Konin/Poznań

Domyślnie

Archiwum oczywiście przejrzałem, ale tak jak pisałem zastanawiała mnie przede wszystkim sprawa tych aberracji,a o nich jakoś więcej informacji raczej nie zauważyłem.

Oszczędny w słowach Awatar lucki
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Wyolbrzymiasz
    Trafiłem za pierwszym razem na sztuke (wersja - APO, DG, EX MACRO) ostrzącą w punkt z moim D80.
    Szkło jak najbardziej polecam.

ps. Zastanawia mnie tylko dlaczego autor nie przejrzy archiwum, przeciez o tym szkle jest napisane na forum bardzo dużo.... Ehhh...
    farciarz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemekk Zobacz posta
    Archiwum oczywiście przejrzałem, ale tak jak pisałem zastanawiała mnie przede wszystkim sprawa tych aberracji,a o nich jakoś więcej informacji raczej nie zauważyłem.
    Abberacją się nie przejmuj... ja nawet tego nie zauwazam na zdjeciach. A troche tą Sigmą "cykam".

ps. Przykładowe fotki (wiekszosc ISO1600):
    http://www.photo-markowski.net/kosz9/index.html
    http://www.photo-markowski.net/kosz8/index.html
    http://www.photo-markowski.net/kosz7/index.html
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 02-04-2008 o 23:36

Rycerz
    Gość

Domyślnie

to ja sie dołącze z pytaniem: czy warto kupowac wersje starszą tego szkła bez "makro" do analoga? jakie niemiłe niespodzianki mogą mnie spotkac?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów