Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Domyślnie Odp: Sigma 70-200 2.8 EX DG MACRO

Cytat Zamieszczone przez lucki Zobacz posta
    Zgadzam się z prz3mo. Czasami po prostu się zawiesza i trzeba wyłączyć i włączyć aparat.
    Wszystko zalezy do czego to szkło się wykorzystuje....
    Ja głównie do sportu i nie mógłbym sobie pozwolić na taką przypadłość (dlatego kupiłem nowe ze sklepu, wersja poprzednia).
    Jesli ktoś jednak wykorzystuje tele w bardziej statycznych scenach, gdzie nie ma pośpiechu itd.. to wtedy można zaryzykować kupno tych starszych wersji, będąc swiadomym mogących pojawić się problemów.

Stara Sigma 70-200 notorycznie zawieszała AF w Kodaku DCS 14n, Nikonach D 70s i D 200. Co kilkanaście prób ostrzenia trzeba było restartować aparat. Serwis Sigmy pomógł za kilkaset złotych. Wzmiankowany obiektyw nie wykazywał tych wad na Nikonie F 90 i F 5. Tak więc raczej nie polecam.

Ktora stara sigma? Bo Sigma 70-200 mm F2.8 EX DG MACRO (przedostania wersja czyli ta bez dwojki) nic nie zawieszala przynajmniej w nikonie d200, d70, d2xs
    Moim zdaniem bardzo dobry obiektyw za przyzwoita cene.

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    Ktora stara sigma? Bo Sigma 70-200 mm F2.8 EX DG MACRO (przedostania wersja czyli ta bez dwojki) nic nie zawieszala przynajmniej w nikonie d200, d70, d2xs
    Moim zdaniem bardzo dobry obiektyw za przyzwoita cene.
    Stara Sigma to Sigma 70-200 HSM bez macro.

Staruszka 70-200 EX APO HSM , śmigała bez problemów z D100 teraz bez problemów z D200 , podpinałem do D70 i tez nic się nie działo , zaliczyła dwa upadki na ziemię , po drugim AF zastrajkował na drugi dzień się odbraził i działa bez problemów , kupiłem używaną w czasie gdy D200 wchodził na rynek więc nie była upgradowana w serwisie , jedyny feler jaki u niej zauważyłem to odpryskująca farba na zatrzasku i uchwycie do statywu , podejżewam że to obtarcia od plecaka , troszkę wystają te części poza obrys obiektywu i po tylu latach mogły się wytrzeć. Żadnych problemów z zacinajacym się AF , BF czy FF , działa przycisk AF-ON . Czasami się zastanawiam że może to wina puszki , pożyczałem różne sigmy i tamrony od znajomych i (odpukać w niemalowane) jakbym nie kombinowal i sprawdzał nie miałem jeszcze w rekach obiektywu z BF lub FF . Wracając do tematu , Sigma 70-200 to świetne szkło , ale jak ktoś się uprze to znajdzie coś do skrytykowania , z żalem rozstanę się ze swoją niedlugo a jedny powód to Nikkor 70-200 VR.
    D200 , Sigma 10-20 mm f/4-5.6 EX DC HSM , 18-50mm f2.8 EX DC Macro HSM , Sigma 70-200mm F2.8 EX APO HSM , SIGMA EX Apo Tele Converter 1,4 , Nikkor 105mm F2.8G IF-ED AF-S VR

Do mojej wcześniejszej wypowiedzi dodać pragnę, że nie polecam starego obiektywu bez makro z przełomu wieków, tylko z powodu wzmiankowanych problemów z układem AF lustrzanek cyfrowych. W chwili gdy wchodził na rynek, jak się nie mylę, nie było do niego lustrzanek cyfrowych, z wyjątkiem koszmarnie drogiego Kodaka DCS. Tak więc to nie wina Sigmy, że ta późniejsza współpraca nie układała się gładko. Poza tym o obiektywie złego słowa powiedzieć nie mogę. Również nie miałem żadnych problemów z FF/BF na jakimkolwiek używanym prze ze mnie aparacie analogowym czy cyfrowym.

Kurczę, trochę mnie to dziwi.
    Ja kupiłem używaną Sigmę 70-200 APO HSM i powiem szczerze-nie ma z nią problemów.
    Jeszcze mi się ani razu nie zacięła (ale powiedzcie kiedy dokładnie się wam zacina, bo może czegoś nie wiem).

Moim zdaniem szkło bdb. optycznie i konstrukcyjnie.
    Nie mam żadnego BF/FF, ostrzy w punkt i to dość szybko.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Konin/Poznań

To ja może jako założyciel wątku dodam tylko, że po ostatecznym przekonaniu mnie szkło nabyłem póki co nie mam za bardzo czasu na sprawdzanie, ale pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wągrowiec

Super,gdzie kupiłeś?
    Nikon D610,Fuji S5Pro, Nikon D300S, NIKKOR 17-55,Nikkor 24-70 , Nikkor 50 1,8,SIGMA 10-20,SIGMA 50-150 2,8 , SB-800,SB 900 i drobiazgi

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów