jutro mam ostatni plener z serii, mam nadzieje ze pogoda dopisze, pomysł juz jest![]()
Szukaj
jutro mam ostatni plener z serii, mam nadzieje ze pogoda dopisze, pomysł juz jest![]()
Bardzo ładne
Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog
Bardzo podoba mi sie nastroj,
super klimat
pozdrawiam
X-E2; FX18
nie pozostaje nic innego jak znalezc miejsce jeszcze bardziej urokliwe![]()
Czytałem trochę w międzyczasie o DRI. Do tej pory robiłem to manualnie mozolnie męcząc się nad maskami. Być może byłbym zainteresowany jakby jakaś wtyczka mogła mi w tym pomóc. Jakiej wtyczki czy oprogramowania używałeś?
do DRI raczej nei znajdziesz wtyczek, to jest wlasnie ta fajna rzecz któraodróznia tatechnike od HDR gdzie tokomputer generuje obraz, maszmałą kontrole, DRI wymaga niestety cierpliwosci i jakiegos pomyslu, niemniej bardzo namawiambo kształci warsztat, czasem bardziej grafika imalarza niż fotografa, ale pozwala w 100% kontrolowac to co sie dzieje z obrazem.
Przyszedł mi właśnie do głowy taki pomysł który mam nadzieję wkrótce wybróbować:
Otwórzyć plik w NEF i zapamiętać go w dwóch wersjach - jednej naświetlonej na cienie, drugiej na światła. Po prostu w jednej z nich przesunąć suwak Exposure Compensation.
Otwórzyć te dwa obrazki jako dwie warstwy i pobawić się opcjami na blending options.
Zobaczymy..
Właśnie o to mi chodziło. Jak zdjęcie jest dobrze naświetlone, to jeden NEF wystarcza bo jest tam wszystko.
Jednak próbowałem to co opisałem powyżej i na razie wychodzi mi dupa kwas. Nie wiem jak zrobić miękkie mieszanie warstw, bo jak robię zwykłą opcją mieszania, to granica pomiędzy warstwami wychodzi mi bardzo ostra.
Muszę dalej próbować...
Skontaktuj się z nami