Witam zamierzam kupić sobie większy format i myśle nad psix. Więc zanim się skusze chciałbym usłyszeć o jego wadach zaletach. Jeśli ktoś ma i używa chętnie zobaczył bym zdjecie nim wykonane. Jakie szkło do niego na początek. Pozdrawiam
Szukaj
Witam zamierzam kupić sobie większy format i myśle nad psix. Więc zanim się skusze chciałbym usłyszeć o jego wadach zaletach. Jeśli ktoś ma i używa chętnie zobaczył bym zdjecie nim wykonane. Jakie szkło do niego na początek. Pozdrawiam
''Fotografia jest lekarstwem na moją fascynację światem''
Zalety:
niezawodność (w porównaniu do Kieva 8,
cena aparatu, obiektywów oraz wyposażenia dodatkowego,
jakość optyki.
dostępność optyki, akcesoriów, filtrów itp
Wady:
brak podnoszenia lustra,
zdarzają się wybrzuszania filmu! - generuje to słabe wyniki obiektywów przy pełnym otwarciu przysłony,
małe pole obrazu na matówce w porównaniu do obrazu rejestrowanego,
"zamarzanie" aparatu - szczególnie w egzemplarzach długo nie serwisowanych, gdy smary wewnątrz korpusu powysychały - rozwiązaniem jest przesmarowanie i regulacja w dobrym serwisie (choć i to często nie pomaga - chyba trzeba by było zastosować "zimowe smary", ale kto to robi?)
częsty problem z wyzwalaniem lampy błyskowej w wyniku wyschnięcia fabrycznych smarów - rozwiązanie jak wyżej.
F501|D40|Nikkor 18-55|Delta ND40S - zamienię na dalmierzowca (Bessa, Hexar, Contax)
a jak tam z wizjerem bawiłem sie kiedyś startem to tam prawie nic nie było widać.
Niestety jest ciemny...Natomiast zdecydowaną przewagę nad Psix ma pryzmat TTL w kievie 60. Jest zdecydowanie większy i jaśniejszy....
F501|D40|Nikkor 18-55|Delta ND40S - zamienię na dalmierzowca (Bessa, Hexar, Contax)
Najwieksza wada Psixa jest nakladanie klatek. Szukaj przerobionych egzemplarzy ktore pozwalaja przesuwac film samemu co eliminuje ten problem. Nawet jak sie wyreguluje Psixa to w najmniej oczekiwanym momencie i tak nalozy kilka klatek i wkurzy jak nie wiem. Poza tym za te cene super sprawa.
Pozdrawiam
MikeP
a na poczatek jakie szkło ?? i ma ktos moze jakies fotki wykonane tym że aparatem??
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
do portretu raczej ogólnie ludzi.
kitowy biometar daje radę , ma świetny bokeh![]()
D80, S10-20, S30/1.4,N50/1.4G, N80-200, sb-800,bronica ec-tl, nova 5,mini trekker aw
http://szuwar.deviantart.com/
Skontaktuj się z nami