Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Pentacon six 6x6

Witam zamierzam kupić sobie większy format i myśle nad psix. Więc zanim się skusze chciałbym usłyszeć o jego wadach zaletach. Jeśli ktoś ma i używa chętnie zobaczył bym zdjecie nim wykonane. Jakie szkło do niego na początek. Pozdrawiam
    ''Fotografia jest lekarstwem na moją fascynację światem''

Domyślnie

Zalety:

niezawodność (w porównaniu do Kieva 8,
    cena aparatu, obiektywów oraz wyposażenia dodatkowego,
    jakość optyki.
    dostępność optyki, akcesoriów, filtrów itp

Wady:

brak podnoszenia lustra,
    zdarzają się wybrzuszania filmu! - generuje to słabe wyniki obiektywów przy pełnym otwarciu przysłony,
    małe pole obrazu na matówce w porównaniu do obrazu rejestrowanego,
    "zamarzanie" aparatu - szczególnie w egzemplarzach długo nie serwisowanych, gdy smary wewnątrz korpusu powysychały - rozwiązaniem jest przesmarowanie i regulacja w dobrym serwisie (choć i to często nie pomaga - chyba trzeba by było zastosować "zimowe smary", ale kto to robi?)
    częsty problem z wyzwalaniem lampy błyskowej w wyniku wyschnięcia fabrycznych smarów - rozwiązanie jak wyżej.
    F501|D40|Nikkor 18-55|Delta ND40S - zamienię na dalmierzowca (Bessa, Hexar, Contax)

Domyślnie

a jak tam z wizjerem bawiłem sie kiedyś startem to tam prawie nic nie było widać.

Domyślnie

Niestety jest ciemny...Natomiast zdecydowaną przewagę nad Psix ma pryzmat TTL w kievie 60. Jest zdecydowanie większy i jaśniejszy....
    F501|D40|Nikkor 18-55|Delta ND40S - zamienię na dalmierzowca (Bessa, Hexar, Contax)

Domyślnie

Najwieksza wada Psixa jest nakladanie klatek. Szukaj przerobionych egzemplarzy ktore pozwalaja przesuwac film samemu co eliminuje ten problem. Nawet jak sie wyreguluje Psixa to w najmniej oczekiwanym momencie i tak nalozy kilka klatek i wkurzy jak nie wiem. Poza tym za te cene super sprawa.

Pozdrawiam

MikeP

Domyślnie

a na poczatek jakie szkło ?? i ma ktos moze jakies fotki wykonane tym że aparatem??

Uprawnienia umieszczania postów