Cześć,
czy N105 VR będzie odpowiedniem wyborem do fotografowania kwiatów, czy N60 będize lepsza? Chodzi mi o ogniskową.
Pozdrawiam
Szukaj
Cześć,
czy N105 VR będzie odpowiedniem wyborem do fotografowania kwiatów, czy N60 będize lepsza? Chodzi mi o ogniskową.
Pozdrawiam
Mamiya + Sony
Jeśli tylko będziesz fotografował kwiatki to 60/2.8 w zupełności wystarczy. To jest bardzo dobry obiektyw, ostry jak żyleta - wiem bo miałem.
Jeśli masz w planach również fotografię robali, motyli itp to 60mm czasami jest ciut za mało. Trzeba się zbliżać na taką odległość że płoszy to "zwierzynę"i tu przydałby się 105mm
![]()
opis w fazie przygotowań ...
Czesc,
Jezeli bedziesz focil w domu, w jakims mini-studiu to 60 bedzie odpowiednia. W plenerze 105 lepiej sie sprawdzi.
Pozdrawiam
Daniel
Może moje pytania są tendencyjne, ale w makro nie mam doświadczenia. Zatem jeszcze jedno pytanie, czy 105VR do kwiatków nie będzie zbyt "długi"?
Pzdr
Mamiya + Sony
Kwiatki chyba będziesz focił na zewnątrz, więc w czym Ci ta długość przeszkadza? 60tka jest bardzo dobra i faktycznie ostra jak żyleta, jednak 105 wg mnie ma ładniejszy bokeh i pięknie oddaje barwy, ja brałbym 105 - to ponoć jeden z najlepszych obiektywów makro, gdyby nie cena, pewnie byłby najlepszy.
Pomyśl też o Tamronie 90 - tańsza koncepcja./
VR jest ok, ale czy przy kwiatkach będzie Ci potrzebny?? Jeżeli chodzi o budowę, to 105tka jest baaardzo solidna, można powiedzieć, że pancerna. Było już dużo o tych szkiełkach na forum, polecam wyszukiwajkę, a odpowiedź na pewno znajdziesz.
i dla pełnego zakresu należy dodać jeszcze, jedną alternatywę - Tokinę 100/2,8
wszystkie wymienione przetestowane na optyczne.pl
NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1
Mamiya + Sony
105 VR ma jeszcze jedną zaletę w stosunku do starej 60-tki (nowa już pozbawiona tej wady): można na niego założyć lampy z zestawu R1C1 bez żadnych problemów, a do 60-tki trzeba dokupić dodatkowo pierścień UR-5. Ja robiłem "kwiatki" oboma obiektywami i w sumie 105-tka jest nieco wygodniejsza. Jak kwiatki duże lub średnie (większe od matrycy) to i VR się przydaje i nie trzeba dźwigać statywu.
Skontaktuj się z nami