Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Domyślnie N60 macro vs N105 VR

Cześć,
    czy N105 VR będzie odpowiedniem wyborem do fotografowania kwiatów, czy N60 będize lepsza? Chodzi mi o ogniskową.
    Pozdrawiam
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Jeśli tylko będziesz fotografował kwiatki to 60/2.8 w zupełności wystarczy. To jest bardzo dobry obiektyw, ostry jak żyleta - wiem bo miałem.
    Jeśli masz w planach również fotografię robali, motyli itp to 60mm czasami jest ciut za mało. Trzeba się zbliżać na taką odległość że płoszy to "zwierzynę" i tu przydałby się 105mm
    opis w fazie przygotowań ...

Domyślnie

Czesc,

Jezeli bedziesz focil w domu, w jakims mini-studiu to 60 bedzie odpowiednia. W plenerze 105 lepiej sie sprawdzi.

Pozdrawiam
    Daniel

Domyślnie

Może moje pytania są tendencyjne, ale w makro nie mam doświadczenia. Zatem jeszcze jedno pytanie, czy 105VR do kwiatków nie będzie zbyt "długi"?
    Pzdr
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Kwiatki chyba będziesz focił na zewnątrz, więc w czym Ci ta długość przeszkadza? 60tka jest bardzo dobra i faktycznie ostra jak żyleta, jednak 105 wg mnie ma ładniejszy bokeh i pięknie oddaje barwy, ja brałbym 105 - to ponoć jeden z najlepszych obiektywów makro, gdyby nie cena, pewnie byłby najlepszy.
    Pomyśl też o Tamronie 90 - tańsza koncepcja./

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ruppel Zobacz posta
    Kwiatki chyba będziesz focił na zewnątrz, więc w czym Ci ta długość przeszkadza?
    tzn. zamierzałem robić kwiatki także w studiu...

nad tym tamronem też się zastanawiam. za N60 przemawia solidna konstrukcja, za Tamronem cena, ale N105 kusi ten VR...

oj ciężki wybór...
    Mamiya + Sony

Domyślnie

VR jest ok, ale czy przy kwiatkach będzie Ci potrzebny?? Jeżeli chodzi o budowę, to 105tka jest baaardzo solidna, można powiedzieć, że pancerna. Było już dużo o tych szkiełkach na forum, polecam wyszukiwajkę, a odpowiedź na pewno znajdziesz.

Domyślnie

i dla pełnego zakresu należy dodać jeszcze, jedną alternatywę - Tokinę 100/2,8

wszystkie wymienione przetestowane na optyczne.pl
    NIKON Z6II | FTZ | N 50/1.4 G |N 14-30/4 S | N 24-70/4 S | SB-900 | SanDisk CFexpress 128 GB | Velbon ULTRA VOXi L + Triopo B-1

Domyślnie

VR jest ok, ale czy przy kwiatkach będzie Ci potrzebny??
    vr do kwiatków raczej potrzebny nie będzie... miałem tutaj na myśli dodatkową zaletę do innych fotek

Było już dużo o tych szkiełkach na forum, polecam wyszukiwajkę, a odpowiedź na pewno znajdziesz.
    wiem, że było... sorki za dublowanie tematów, ale odnośnie tych kwiatków nie znalazłem zadowalającej odpowiedzi ...

Dziękuję za pomoc, pozdrawiam
    Mamiya + Sony

Domyślnie

105 VR ma jeszcze jedną zaletę w stosunku do starej 60-tki (nowa już pozbawiona tej wady): można na niego założyć lampy z zestawu R1C1 bez żadnych problemów, a do 60-tki trzeba dokupić dodatkowo pierścień UR-5. Ja robiłem "kwiatki" oboma obiektywami i w sumie 105-tka jest nieco wygodniejsza. Jak kwiatki duże lub średnie (większe od matrycy) to i VR się przydaje i nie trzeba dźwigać statywu.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów