Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Thumbs down Nikkor 80-200 vs. Sigma 70-200

Mam takie pytanie.
    Noszę się z zamiarem zamiany mojego 70-300VR na coś jaśniejszego <lub chamskiego dokupienia jeszcze jednego szkła>. Ze względów finansowych biorę pod uwagę te oto dwa szkła.

http://www.allegro.pl/item329711037_...acro_ii_n.html

http://www.allegro.pl/item327081305_..._new_raty.html

O tym nikkorze słyszałem same dobre rzeczy że jest super ostry i w ogóle, niestety nie miałem nigdy okazji go używać. Z drugiej strony nie mogę znaleźć nigdzie testu ww. Sigmy a i opinii na jej temat nie widać. Może ktoś miał okazję robić fotki, jednym i drugim szkłem i mógłby mi coś doradzić, a najlepiej pokazać jakieś zdjęcia z obu szkieł

Najbardziej interesuje mnie, które z tych dwóch szkiełek oferuje szybszy AF i lepszą jakość zdjęć <chociaż coś mam przeczucie że nikkor oferuje lepszą jakość obrazu
    Nikon D80+MB-D80, N50f1.8 N18-70 N70-300VR SB-900

Domyślnie

masz racje, nikkor oferuje lepszą jakość zdjęć, a pomimo braku motorka praca AF bardzo nie odstaje od sigmy, Z jednym jak i z drugim możesz zaliczyć FF/BF więc lepiej pomacać i potestować przed zakupem.
    Yashica 124G|D3000|D700|S 12-24|N 24-70|N 50 1.4 AF-S|N 80-200 AF-S|SB-800|

Domyślnie

super ostry nie jest na f2,8 jest nawet niezły na f4 jest ostry AF działa bardzo szybko przy przełączniku LIMIT jest troszkę wolniejszy od 70-300VRa

P.S przeszukaj ten dział było dużo powiedziane na temat tych szkieł
    Fuji S5 PRO || Delta ND200S || D70s || Delta ND70s || F80 || N18-200VR || N28-100 || SB-800 ||

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kowalski Zobacz posta
    Dla ścisłości to jest test pierwszej wersji dej Sigmy. Z drugiej zaś strony ktoś chyba na forum pisał, że różnica między wersją I i wersją II jest niewielka.
    Ostatnio edytowane przez kh29228 ; 16-03-2008 o 12:52
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotone Zobacz posta
    nikkor oferuje lepszą jakość zdjęć
    Dość intensywnie testowałem oba szkła (Sigmę w wersji przedostatniej).
    Co znaczy, ze Nikkor oferuje lepszą jakosc zdjec? Moim zdaniem to bzdura. Jakość zdjec jest zbliżona, oba bardzo ostre.
    Oba na koncu wypada przymknąć.
    Testy rozdzielczosci z optyczne.pl
    http://optyczne.pl/46.4-Test_obiekty...E6_obrazu.html - Sigma
    http://optyczne.pl/54.4-Test_obiekty...E6_obrazu.html - Nikkor
    Dla f2.8 Sigma jest nawet minimalnie lepsza zarówno na poczatku, srodku jak i koncu zakresu...

Osobiście wybrałem Sigmę bo:
    - sztuka 80-200 ED D, którą miałem zamiar kupić miała problem pow. 160mm (mydło). Zresztą temat znany i wielokrotnie opisywany na forum
    - posiada HSM (mimo, ze AF w Nikkorze jest OK, ten w Sigmie jest w moim odczuciu ciutkę szybszy, poza tym bardziej "przyszłościowy" jest silnik w szkle, biorąc pod uwage tendencje Nikona do wycinania śrubokreta w kolejnych puszkach)

Oba szła są swietnie wykonane, oba ciężkie co na poczatku może byc problemem dla kogos kto do tej pory uzywał tylko np. szkieł kitowych
    Ostatnio edytowane przez prz3mo ; 16-03-2008 o 13:16

Domyślnie

Ja również skłaniam się ku sigmie, ponieważ jakby nie patrzeć w tej cenie będę miał nowy obiektyw a nie używany. Co ma znaczenie jeśli chodzi o gwarancje i co za tym idzie ewentualne naprawy. Co do wagi to myślę że akurat nie będzie problemem.
    Nikon D80+MB-D80, N50f1.8 N18-70 N70-300VR SB-900

Domyślnie

Jeśli to ma dla ciebie jakieś znaczenie, to sigma ma znacznie lepsze mocowanie statywowe. Nikkor bujał mi się na monopodzie, sigma nie. Wydaje mi się też, że sigma ma szybszy AF, choć równocześnie obu nie miałem w ręce. Nikkor może być upierdliwy w ręcznym ustawianiu ostrości, ponieważ ma bardzo mały zakres ruchu pierścienia - niewielki ruch pierścieniem skutkuje dużą zmianą ostrości.
    Z tych dwóch brałbym sigmę, minimalna ostrość już o d 1metra, nikkor 1,5m - wbrew pozorom to spora różnica. Nówka sztuka, dłuższa gwarancja... Obraz dają na prawdę podobny, na odbitkach A4 pewnie nie zauważysz różnicy.
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

a moj nikkor jest ostry praktycznie w calym zakresie, jedynie w okolicach 200mm i f2.8 troche sie gubi. Nie zamienilbym go na nic innego, chyba ze bedzie to wersja AF-S

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Co znaczy, ze Nikkor oferuje lepszą jakosc zdjec?
    OK - to ja sprecyzuje. Te konkretne modele które posiadałem - sigma na f2.8 mydło, szybsza, ale częściej sie gubiła, potem (gdy już sigme zamieniłem na 80-200 AF-S) wpadł mi w ręce "D ED new", po paru testach byłem w ciężkim szoku, bo niewiele ustępował ostrością mojemu megaostremu AF-S'owi, a miedzy sigmą a nikkorami, była wieeeeeeeeeeelka przepaść - a i utrata wartości znaczna.
    Opinie swoją opieram na testowaniu pojedyńczych egzemplarzy które posiadałem.
    Yashica 124G|D3000|D700|S 12-24|N 24-70|N 50 1.4 AF-S|N 80-200 AF-S|SB-800|

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów