Szukaj
Jak kolega wyżej też testowałem oba obiektywy i wybrałem sigmę. Testowałem AF w trudnych warunkach oświetleniowych gdzie dość często oba obiektywy musiały przejechać całą działkę i Nikkor był znacznie wolniejszy (na D80-tce) w porównaniu do Sigmy. W przypadku reporterki silnik szybkość focusa jest bardzo ważna, a jak kwestie budżetowe nie są wysokie...
Co do ostrzenia to też 1m w przypadku Sigmy nie raz tyłek mi uratował (małe kluby).
Jeżeli chodzi o ostrość to w moim przypadku oba obiektywy były tak samo ostre![]()
Wiem, że jak więcej wiem to tak naprawdę nic nie wiem.
Grupa FotoKujawy
Czy taki obiektyw (jakość niby podobna) da mi lepsze odwzorowanie od Taira 300mm (fotosnajper)? Chodzi mi o uzyskanie jednakowych kadrów z obydwu szkieł, tzn wycięcia z np 180mm na sigmie takiego kadru, który będzie odpowiadał kadrowi uzyskanemu z 300mm bez cięcia.
www.mojefoty.com
Jest: D200|SB-600|T17-50|N18-70|N70-300VR|N50 1.8D|Samyang 8mm|U-AX|K3|3xKenko
Było: D50|D70s|N18-70|N70-210D|S17-70|S70-210/3.5-4.5|N300/4|Tair-3S|Panagor 2x|3xSoligor
podejrzewam, ze GO bedzie sie inaczej rozkladac. Dodatkowo rozmycie tla bedzie inne, ale to juz bedzie zalezalo od odleglosci od obiektu
Sigmy nie miałem ale przeszedłem przez 3 wersje 80-200. Najpierw pompka (ostatnia jej wersja), potem dwupierścieniowy i teraz AF-S. Optycznie podobnie, najostrzej rysuje AF-S, najszybszy oczywiście AF-S, najładniejszą osłonę ma AF-S
Wszystkie trzy przy f4 dawały ostre zdjęcia przy czym AF-S mocno przoduje - właściwie pod każdym kątem jest z nich najlepszy ale to oczywiście wszyscy wiedzą.
Największa różnica na jego korzyść jest przy 200mm i f2,8.
Avatar nie jest aktualny - już nie palę.
Ja od dłuższego czasu staram się zdecydować czy wybrać nikkora 80-200 2.8 czy sigme 70-200 2.8. Za Sigmą przemawia zdecydowanie fakt, iż jest tańsza i za cenę używanego nikkora dostaję nową sigmę z 3 letnią gwarancją... Z kolei nikkor to nikkor.
Jednak czytając testy na optyczne.pl doszedłem do wniosku, że jakość zdjęć z obydwu obiektywów jest identyczna.
-Mydło na 2.8.
-Równie kiepsko na 200mm.
-Równie szybki af.
-Równie solidna budowa(choć nikkor jest znacznie ładniejszy;p).
-Podobna waga, wymiary.
-Poziom abberacji- wygrywa nikkor.
-Odległość ostrzenia- sigma(1m).
Naprawdę to trudny wybórMyślę, że wybiorę Sigmę. A za jakiś czas gdy trafi się okazja na AF-S nikkora to wtedy coś się zmieni
P.S Czy pracował ktoś na Sigmie z Nikonem d200??
Mydło na 2.8? W moim 80-200 jest całkiem nieźle nawet na 200mm i zdecydowanie jest to użyteczna kombinacja, pozwalająca na swobodną pracę. Nie przesadzałbym z tym mydłem... W sigmie też nie jest źle, da się tego używać, a nawet odbitki/wydruki A3 ładnie wychodząNie przesadzajmy z tymi tabelkami i wykresikami ostrości...
dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk
Łooo boszeee... jakie to już nudne się staje...
http://www.forum.nikon.org.pl/showpo...4&postcount=23
Ja twierdzę ,że na 2.8 jest bardzo ostro (nikkor), a prędkość AF (choć to śrubokręt) jest porównywalna z 70-300VR (miałem), czyli szybko jest![]()
D300s,T17-50,SB-800
Moja poprzednia wypowiedź zbudowana była jedynie na testach wielu serwisów fotograficznych oraz opiniach różnych osób. Przeryłem dosłownie wszystko.
Wczoraj kupiłem Sigmę 70-200/2.8 II APO EX DG MARCRO(czyli 2 wersja,nowa). Udało mi się dostać ją za 2999zł w Saturnie!!.
Obiektyw naprawdę rewelacja. Co do mydła, to racja... Jest całkiem nieźle. Bez porównania z mydłem w tanich obiektywach.
Jakość wykonania naprawdę EXtra. Zdjęcia ostre jak igła. Szybki AF. Naprawdę polecam. Kupować Sigmę!!
Wydaje mi się że zarówno nikkor jak i sigma działają równie szybko, ostro i idealnie, dlatego dopłacać do nikkora pare stówek,
i nie dostając za to gwarancji(ew. 6 lub 12 miesięcy) się nie opłaca. Jest to zakup na lata dlatego 3 lata gwarancji na pewno się przydadzą!
Polecam Sigme i pozdrawiam!!
Skontaktuj się z nami