Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotone Zobacz posta
    OK - to ja sprecyzuje. Te konkretne modele które posiadałem - sigma na f2.8 mydło, szybsza, ale częściej sie gubiła, potem (gdy już sigme zamieniłem na 80-200 AF-S) wpadł mi w ręce "D ED new", po paru testach byłem w ciężkim szoku, bo niewiele ustępował ostrością mojemu megaostremu AF-S'owi, a miedzy sigmą a nikkorami, była wieeeeeeeeeeelka przepaść - a i utrata wartości znaczna.
    Opinie swoją opieram na testowaniu pojedyńczych egzemplarzy które posiadałem.
    Aha, no chyba ze tak

BTW
    Niestety kwestia jakosci DANEGO egzemplarza nie tyczy sie tylko obiektywow firm trzecich (Sigma, Tokina czy Tamron).
    Takze Nikkory oferują różną jakosc w zaleznosci od egzemplarza... I to nawet te wysokie modele (np. N17-55 2.8 ).

Domyślnie

Jak kolega wyżej też testowałem oba obiektywy i wybrałem sigmę. Testowałem AF w trudnych warunkach oświetleniowych gdzie dość często oba obiektywy musiały przejechać całą działkę i Nikkor był znacznie wolniejszy (na D80-tce) w porównaniu do Sigmy. W przypadku reporterki silnik szybkość focusa jest bardzo ważna, a jak kwestie budżetowe nie są wysokie...

Co do ostrzenia to też 1m w przypadku Sigmy nie raz tyłek mi uratował (małe kluby).

Jeżeli chodzi o ostrość to w moim przypadku oba obiektywy były tak samo ostre
    Wiem, że jak więcej wiem to tak naprawdę nic nie wiem.
    Grupa FotoKujawy

Domyślnie

Czy taki obiektyw (jakość niby podobna) da mi lepsze odwzorowanie od Taira 300mm (fotosnajper)? Chodzi mi o uzyskanie jednakowych kadrów z obydwu szkieł, tzn wycięcia z np 180mm na sigmie takiego kadru, który będzie odpowiadał kadrowi uzyskanemu z 300mm bez cięcia.
    www.mojefoty.com
    Jest: D200|SB-600|T17-50|N18-70|N70-300VR|N50 1.8D|Samyang 8mm|U-AX|K3|3xKenko
    Było: D50|D70s|N18-70|N70-210D|S17-70|S70-210/3.5-4.5|N300/4|Tair-3S|Panagor 2x|3xSoligor

Domyślnie

podejrzewam, ze GO bedzie sie inaczej rozkladac. Dodatkowo rozmycie tla bedzie inne, ale to juz bedzie zalezalo od odleglosci od obiektu

Domyślnie

Sigmy nie miałem ale przeszedłem przez 3 wersje 80-200. Najpierw pompka (ostatnia jej wersja), potem dwupierścieniowy i teraz AF-S. Optycznie podobnie, najostrzej rysuje AF-S, najszybszy oczywiście AF-S, najładniejszą osłonę ma AF-S
    Wszystkie trzy przy f4 dawały ostre zdjęcia przy czym AF-S mocno przoduje - właściwie pod każdym kątem jest z nich najlepszy ale to oczywiście wszyscy wiedzą.
    Największa różnica na jego korzyść jest przy 200mm i f2,8.
    Avatar nie jest aktualny - już nie palę.

Domyślnie

Ja od dłuższego czasu staram się zdecydować czy wybrać nikkora 80-200 2.8 czy sigme 70-200 2.8. Za Sigmą przemawia zdecydowanie fakt, iż jest tańsza i za cenę używanego nikkora dostaję nową sigmę z 3 letnią gwarancją... Z kolei nikkor to nikkor.
    Jednak czytając testy na optyczne.pl doszedłem do wniosku, że jakość zdjęć z obydwu obiektywów jest identyczna.
    -Mydło na 2.8.
    -Równie kiepsko na 200mm.
    -Równie szybki af.
    -Równie solidna budowa(choć nikkor jest znacznie ładniejszy;p).
    -Podobna waga, wymiary.
    -Poziom abberacji- wygrywa nikkor.
    -Odległość ostrzenia- sigma(1m).
    Naprawdę to trudny wybór Myślę, że wybiorę Sigmę. A za jakiś czas gdy trafi się okazja na AF-S nikkora to wtedy coś się zmieni
    P.S Czy pracował ktoś na Sigmie z Nikonem d200??

Domyślnie

Mydło na 2.8? W moim 80-200 jest całkiem nieźle nawet na 200mm i zdecydowanie jest to użyteczna kombinacja, pozwalająca na swobodną pracę. Nie przesadzałbym z tym mydłem... W sigmie też nie jest źle, da się tego używać, a nawet odbitki/wydruki A3 ładnie wychodzą Nie przesadzajmy z tymi tabelkami i wykresikami ostrości...
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Łooo boszeee... jakie to już nudne się staje...
    http://www.forum.nikon.org.pl/showpo...4&postcount=23

Domyślnie

Ja twierdzę ,że na 2.8 jest bardzo ostro (nikkor), a prędkość AF (choć to śrubokręt) jest porównywalna z 70-300VR (miałem), czyli szybko jest
    D300s,T17-50,SB-800

Domyślnie

Moja poprzednia wypowiedź zbudowana była jedynie na testach wielu serwisów fotograficznych oraz opiniach różnych osób. Przeryłem dosłownie wszystko.
    Wczoraj kupiłem Sigmę 70-200/2.8 II APO EX DG MARCRO(czyli 2 wersja,nowa). Udało mi się dostać ją za 2999zł w Saturnie!!.
    Obiektyw naprawdę rewelacja. Co do mydła, to racja... Jest całkiem nieźle. Bez porównania z mydłem w tanich obiektywach.
    Jakość wykonania naprawdę EXtra. Zdjęcia ostre jak igła. Szybki AF. Naprawdę polecam. Kupować Sigmę!!
    Wydaje mi się że zarówno nikkor jak i sigma działają równie szybko, ostro i idealnie, dlatego dopłacać do nikkora pare stówek,
    i nie dostając za to gwarancji(ew. 6 lub 12 miesięcy) się nie opłaca. Jest to zakup na lata dlatego 3 lata gwarancji na pewno się przydadzą!
    Polecam Sigme i pozdrawiam!!

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów