Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Domyślnie Pomiar temperatury CPU

Witam!
    Złożyłem kompa i wszytko ładnie biega (chyba), po za jednym. Z uporem maniaka podaje że temperatura na procu wynosi 4° C. Chyba czujnik jest walnięty i teraz pytanie gdzie on jest? Na płycie czy w procku? Nie chcę całego tego szpeju targać do sklepu, tylko uszkodzony element. Płyta to asus P5k, a proc C2D.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Czujnikiem jest chyba dioda w podstawce płyty głównej pod procesorem. Całą płytę chyba musisz zatargać.
    Sony Alfa 65 Coolpix 4200 + Tachimetr Nikon NPL352

Domyślnie

Nowe procesory mają diody na sobie do pomiaru temperatury. Płyta główna powinna te dane odczytać. Ciężko wyczuć czy to płyta źle czyta, czy dioda źle mierzy.
    Pozdrawiam,
    Paweł
    Mój Instagram

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

Rozwiązaniem tego problemu jest aktualizacja biosu, asus niestety nie popisał sie i nowe płyty tak maja. Na pocieszenie dodam ze ja na swojej mam 75 procesor to x2 6000+ płyta M2N32-SLI Deluxe, gdy faktycznie jest 45.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez timi Zobacz posta
    Rozwiązaniem tego problemu jest aktualizacja biosu, asus niestety nie popisał sie i nowe płyty tak maja. Na pocieszenie dodam ze ja na swojej mam 75 procesor to x2 6000+ płyta M2N32-SLI Deluxe, gdy faktycznie jest 45.
    Znaczy się, wszystko może być ok, tylko się nie chce dogadać. Hmm muszę bios sprawdzić, ale chyba mam aktualny. Proc to E 8200 konkretnie.
    A skąd wiesz że faktycznie jest 45 ?
    pozdrawiam Krzysiaczek

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

Sprawdzalem everestem, SpeedFan. Na pewno wszystko jest ok.

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony Zobacz posta
    Witam!
    Złożyłem kompa i wszytko ładnie biega (chyba), po za jednym. Z uporem maniaka podaje że temperatura na procu wynosi 4° C. Chyba czujnik jest walnięty i teraz pytanie gdzie on jest? Na płycie czy w procku? Nie chcę całego tego szpeju targać do sklepu, tylko uszkodzony element. Płyta to asus P5k, a proc C2D.
    Chip pomiarowy na płycie może być uszkodzony. Wszak to ukladzik za kilka centów. Zainstaluj pełną wersje EVERESTa jesli on Ci nie pokaże prawidłowej temperatury to może byc zwalony czujnik w procesorze. Jeśli zrobiłeś komputerosa na E8200 to jest to całkiem prawdopodobne. Była duża seria z wadliwymi czujnikami które głupoty pokazywały, ale zazwyczaj zawyżone wartości byly . Bym się raczej upierał na błąd w programie którym mierzysz.
    Nie spiesz sie z aktualizacją biosu na tej płycie bo ostatnia wersja strasznie lipna , a wrócić ciężko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Nie spiesz sie z aktualizacją biosu na tej płycie bo ostatnia wersja strasznie lipna , a wrócić ciężko
    Nie ma co straszyć, że wrócić ciężko A nowe biosy to lipa konkretna rzeczywiście ;/ Trzeba czekać, aż ludzie sami coś zmodują Dlatego popieram wstrzymanie się z aktualizacją biosu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    Chip pomiarowy na płycie może być uszkodzony. Wszak to ukladzik za kilka centów. Zainstaluj pełną wersje EVERESTa jesli on Ci nie pokaże prawidłowej temperatury to może byc zwalony czujnik w procesorze. Jeśli zrobiłeś komputerosa na E8200 to jest to całkiem prawdopodobne. Była duża seria z wadliwymi czujnikami które głupoty pokazywały, ale zazwyczaj zawyżone wartości byly . Bym się raczej upierał na błąd w programie którym mierzysz.
    Nie mierzyłem żadnym programem, takie wartości podawał bios. Po lekturze tego wątku, zapodałem Speedfana i pomiar był identyczny.
    Co znaczy "ostatnia wersja strasznie lipna" ? Zainstalowałeś ? Wróciłeś jednak do wcześniejszej?
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

szymony, zgłoś problem producentowi płyty mailem i poczekaj na odpowiedź, bo tylko sobie mętlik w głowie zrobisz od tych "porad".
    Zrobiłem upgrade biosu. Popełniłem ten niecny czyn przed postem robina i odziwo komp działa dalej i nawet temperaturę podaje bliższą prawdy 31 gradusów
    Ostatnio edytowane przez szymony ; 10-03-2008 o 01:24
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów