Close

Strona 19 z 20 PierwszyPierwszy ... 917181920 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 195

Wątek: D300 - 40d

Domyślnie

Panowie , siedziałem w nikonie przez dwa lata może krótko , ale trochę zdjęć zrobiłem. Czy ja nakręcam kogoś na Canona ?- nie. Stwierdzam fakty i dziele się z Wami jak ktoś stoi przed wyborem?.
    Mialem cztery szkła nikonowskie średniej klasy, które sprzedałem od ręki - dlatego to nie był problem. Jeżeli ktoś posiada bardzo dobre szkła i lampę wiadomo nie ma dyskusji - D300 , ale nie
    D200- dlaczego , bo to samo wypluwa D80, które miałem. Więc nie wkręcam nikogo na system C nie mam takiego zamiaru , tymbardziej jestem obiektywny i stwierdziłem to na własnym doświadczeniu,że 40d jest lepsze od D200. ( szumy , darki itp) to jest przecież też ważne, kiedy lubimy robić foty bez lampy.
    Pozdrawiam wszystkich

Domyślnie

To dopisze swoje 3 grosze...
    Jestem na finalnym etapie wyboru calego systemu dlatego od czytania i sluchania - jak wiekszosc zreszta w podobnej sytuacji - zglupialem prawie.
    Mialem juz nawet d300 na testach jednak zwrocilem gdyz mialem taka mozliwosc i zdania nie zmienie ze jest boski.
    Jednak...
    Ostatni cash-back canona spowodowal ze prawdopodobnie zdecyduje sie na te firme z uwagi rzecz jasna na ogolna kwote i mozliwosci zbudowania niezlego systemu za mniejsze pieniadze. Jako ze bede kupowal wszystko w anglii podam dla przykladu jak ksztaltuja sie ceny w przeliczeniu na pln na obecna chwile:
    body - 2800
    16-35/2.8 - 3700
    24-70/2.8 - 3800
    70-200/4 - 1850
    lampa 580 - 1200
    Suma - 13350pln (kurs przyjalem 4.7)
    Jesli ktso mi powie ze jest to zla opcja z checia wyslucham. Szczerze, naprawde szczerze wybralbym Nikona gdyby roznica oscylowala w granicach 3-4k pln
    Jakies sugestie, opinie?
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hubymac Zobacz posta
    To dopisze swoje 3 grosze...
    Jestem na finalnym etapie wyboru calego systemu dlatego od czytania i sluchania - jak wiekszosc zreszta w podobnej sytuacji - zglupialem prawie.
    Mialem juz nawet d300 na testach jednak zwrocilem gdyz mialem taka mozliwosc i zdania nie zmienie ze jest boski.
    Jednak...
    Ostatni cash-back canona spowodowal ze prawdopodobnie zdecyduje sie na te firme z uwagi rzecz jasna na ogolna kwote i mozliwosci zbudowania niezlego systemu za mniejsze pieniadze. Jako ze bede kupowal wszystko w anglii podam dla przykladu jak ksztaltuja sie ceny w przeliczeniu na pln na obecna chwile:
    body - 2800
    16-35/2.8 - 3700
    24-70/2.8 - 3800
    70-200/4 - 1850
    lampa 580 - 1200
    Suma - 13350pln (kurs przyjalem 4.7)
    Jesli ktso mi powie ze jest to zla opcja z checia wyslucham. Szczerze, naprawde szczerze wybralbym Nikona gdyby roznica oscylowala w granicach 3-4k pln
    Jakies sugestie, opinie?
    Pozdrawiam
    Prawda jest taka, że zestaw canona który podałeś jest tańszy niż teoretycznie odpowiednik nikona bo jest... gorszy.
    d300 z gripem może spokojnie konkurować z 1dmk2 a w sporej ilości sytuacji także z 1dmk3 - w takim porównaniu jest znacznie tańszy.
    16-35/2.8 i 24-70 są konkurencyjne do 14-24 i 24-70 tylko ceną, bo jakością trochę ustępują
    70-200/4 nie ma konkurenta u nikona
    flesz 580 - nie wiem jak się ma do sb800, ale cały system błysku w nikonie ogólnie uznany jest za lepszy.
    Co nie zmienia faktu, że na pewno zestaw który podałeś pozwoli na uzyskanie wysokiej jakości zdjęć
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

To ja też dorzucę parę groszy.

Jak będziesz kupował C24-70/2.8 to sprawdź w sklepie jak ten obiektyw zachowuje się przy f2.8. Wiele osób z canon-board przesiadało się na C24-105/4 IS , domyśl się dlaczego. (Nikkorowski nano-hiper-super N24-70/2.8 jest ostrzejszy od stałek, więc coś za coś).

C40d - bo pewnie o nim myślisz, nie jest tak uszczelniony jak D300, ma gorszej jakości LCD, nie ma opcji dostrajania AF (zmora nie tylko u canonowców), a szumi minimalnie więcej od nikona, itp. Znowu ta sama sytuacja coś za coś.

Nikon jest DROGI i ja również nad tym boleję. Wybór jest taki, że jak nie masz kasy to kupujesz Canona i masz świetny sprzęt, a jak masz kasę to kupujesz Nikona i masz jeszcze lepszy

Jak już myślisz o canonie to zastanów się nad 5d.
    カメラは、いくつかのレンズと、言葉には非常に貴重な ニコン

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    d300 z gripem może spokojnie konkurować z 1dmk2....
    Ja to strasznie lubię takie fajne rzeczy czytać. Prawdziwy lobbysta i pasjonat tylko może to napisać, albo człowiek wierzący w cuda i w grypy
    Humor mi się podprawił. Dzięki

Domyślnie

Oczywiście D300 , dla mnie też jest lepszą puchą tylko około 2000zł na którą nie mogłem sobie pozwolić. Za tą kasę kupiłem C40d + 17-40 4f i nie żałuje dzisiaj decyzji.
    Mam dostęp na codzień do D300 faktycznie monitor jest o niebo lepszy niż w Canonie, ale jak się fotę ogląda w kompie jest często inaczej na niekorzyść, poprostu jest mniej ostra! Podobnie miałem w D80.
    HN70, masz rację 5d to jest udaną puchą i czekam na 6d . W tej chwili mam w domu od kolegi 5d i poprostu iso 3200 jest niesamowite, całkowicie użyteczne iso1600.
    tylko te 3kl/s trochę wolno.

Domyślnie

Robin , dzięki za obiektywizm - faktycznie ktoś klasy pomylił

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maras1971 Zobacz posta
    Robin , dzięki za obiektywizm - faktycznie ktoś klasy pomylił
    z czym macie problem?
    mało kasy - 40D, więcej kasy - D300, jeszcze więcej kasy 1D Mk3.
    dlaczego się oburzasz na zestawianie D300 z 1D? D300 jest gorszy, ale jest tańszy. To dokładnie taka sama sytuacja jak z twoim zestawieniem 40D z D300.
    może lepiej kupić D300 i szkła, zamiast 1Ds MK3 gołe? To identyczny dylemat jak twój tylko w wersji dla nieco zasobniejszych w kasę.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Kaleid
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robin102 Zobacz posta
    albo człowiek wierzący w cuda i w grypy
    Faktycznie, bo ponoć cudu trzeba by AF 1D III pracowal prawidlowo

Domyślnie

Sorry jak tak to odebrałeś: klasowo 40d bliżej do d300 i kasowo też. Marka klasowo można zestawić bardziej z D3.

Strona 19 z 20 PierwszyPierwszy ... 917181920 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów