Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 55

Wątek: nikkor f/1.0

Domyślnie

http://homepage.mac.com/jlw/photo/canon_on_rd1/

Takie coś ostatnio mi wpadlo w przegladarke. Wprawdzie nie nikkor ale zobaczyc mozna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    ...jasność to ogniskowa podzielona przez średnicę czynną....
    .
    Jasność jest to kwadrat stosunku średnicy do ogniskowej. Czyli 2x większa średnica to 4x większa jasność. Otwór względny to pierwiastek z jasności. Liczba F to odwrotność otworu względnego.
    Pzdr
    Krzysiek
    D70 18-70 kit, N 50/1.8D, F70 Sigma 28-70/2,8DASF, T17-50/2.8, N 70-300 VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    teoretycznie najjasniejsze szkło może mieć f=0,7
    Obiektywy f/0.7 to zdaje się nawet były produkowane, co prawda nie pamiętam, do czego były przeznaczone.

Teroetycznie najjaśniejsze szkło mogłoby mieć f/0.55 i miałoby kształt kuli stykającej się z błoną. Wyliczenie głębi ostrości takiego obiektywu zostawiam jako ćwiczenie domowe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vadim Zobacz posta
    A jak wyceniłem takiego nowiutkiego Noctiuluxa na marne 6tys. pln to płakali, że drogo...

Pozdrawiam
    Widziałem to szkiełko w zeszłym roku na targach foto w Łodzi - robiło wrażenie
    Z resztą całe stoisko Leica'i robiło wrażenie
    Yashica 124G|D3000|D700|S 12-24|N 24-70|N 50 1.4 AF-S|N 80-200 AF-S|SB-800|

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Cytat:
    Napisał Jacek_Z
    teoretycznie najjasniejsze szkło może mieć f=0,7
    Obiektywy f/0.7 to zdaje się nawet były produkowane, co prawda nie pamiętam, do czego były przeznaczone.

Cytat:
    Napisał kiemlo
    Teroetycznie najjaśniejsze szkło mogłoby mieć f/0.55 i miałoby kształt kuli stykającej się z błoną. Wyliczenie głębi ostrości takiego obiektywu zostawiam jako ćwiczenie domowe

Panowie pozwolą, że obalę te teorie... http://www.nadir.it/pandora/c_zeiss.htm
    Jasność tego Zeissa f/0,33...

Pozdrawiam

Domyślnie

Super "Quatsch" Gigantar? Można sobie taki zrobić samemu, potrzebna jest tylko soczewka ze starego powiększalnika

Domyślnie

Chętnie bym przeczytał jakiś test tego "szkiełka" Ciekawe, czy było w nim coś wartego wywalenia kasy, oprócz tej jasności?
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Domyślnie

Sądząc po jego przydomku ("Quatsch" to po niemiecku "bzdura"), to jakość nie była powalająca.

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Sądząc po jego przydomku ("Quatsch" to po niemiecku "bzdura"), to jakość nie była powalająca.
    Nie znam dobrze romantycznego języka niemieckiego, więc może to i bzdura, ale jaka jasna...

Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vadim Zobacz posta

Panowie pozwolą, że obalę te teorie... http://www.nadir.it/pandora/c_zeiss.htm
    Jasność tego Zeissa f/0,33...
    hm, albo ktoś pozmieniał prawa fizyki, albo ta jasność to "fakt internetowy"
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów