Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 55

Wątek: nikkor f/1.0

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    Witam,
    przeglądając net znalazłem opis szkiełka canona 50/f1.0 http://www.photographyreview.com/mfr...1_3111crx.aspx

Czy dla nikona można znaleźć tak jasny obiektyw?
    Nie wiem. Natomiast nie wiem też czy chciałbyś dać za to szkło tyle kasy szczególnie w kontekście tego, że ciężko było zrobić nim ostre zdjęcie. Dużo lepszym i tańszym rozwiązaniem jest 50/1.2 L.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qbanczyk Zobacz posta
    To jest chyba nie mozliwe bo o ile dobrze pamietam to f/1.0 bylo by wtedy gdyby swiatlo przelatywalo przez obiektyw bezstratnie czyli ponizej 1.0 musialy by miec jakas lampke
    jest mozliwe. teoretycznie najjasniejsze szkło może mieć f=0,7

Cytat Zamieszczone przez kh29228 Zobacz posta
    Witam,
    przeglądając net znalazłem opis szkiełka canona 50/f1.0
    Czy dla nikona można znaleźć tak jasny obiektyw?
    można nikkora 58/1.2 - manualny, brak takiego z AF. Noct nikkor 58/1.2 był chyba rok temu na allegro po 5 tys.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    jest mozliwe. teoretycznie najjasniejsze szkło może mieć f=0,7
    Myślałem dokładnie tak jak Qbanczyk, jednak link z Wiki mnie trochę oświecił. Ale skąd wzięło się max 0,7?? Jeśli to prawda co jest na Wiki, to np krótkie ogniskowe teoretycznie mogłyby być jeszcze jaśniejsze. Czemu akurat 0,7??

Gemini
    Gość

Domyślnie

Grzybu... myślę , ze to bariera technologiczna... po prostu lepiej chyba na rezie się nie da..., weź pod uwagę, ze fizyka ... optyka zakłada soczewkę idealną, strukturę mineralną o 100 % przeźroczystości, a życie swoje... jakieś micro...nano śmieciuchy psują idealną strukturę minerału optycznego... to bardzo IMHO ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzybu Zobacz posta
    skąd wzięło się max 0,7?? Jeśli to prawda co jest na Wiki, to np krótkie ogniskowe teoretycznie mogłyby być jeszcze jaśniejsze. Czemu akurat 0,7??
    jasność to ogniskowa podzielona przez średnicę czynną.
    Zapytaj optyków dlaczego się nie da inaczej skonstruować obiektywu , ale teoretycznie jest to 0,7.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    jasność to ogniskowa podzielona przez średnicę czynną.
    Zapytaj optyków dlaczego się nie da inaczej skonstruować obiektywu , ale teoretycznie jest to 0,7.
    Da się. Nie ma problemu zrobić obiektyw o świetle f/0,5, czy jeszcze większym. Jest z tym tylko jeden problem: jakość obrazu. Będzie tragiczna. Ja bym nie chciał mieć tego podpiętego
    Ta bariera tyczy się wyłącznie sprawy konstrukcji obiektywu dającego jako taką jakość na pełnej dziurze
    Druh Synchro Pinhole
    http://www.spychalski.info

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dziku Zobacz posta
    Jest z tym tylko jeden problem: jakość obrazu. Będzie tragiczna. Ja bym nie chciał mieć tego podpiętego
    Repro-Nikkor 85/1.0 daje totalną żyletę już od pełnej dziury

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dziku Zobacz posta
    Da się. Nie ma problemu zrobić obiektyw o świetle f/0,5, czy jeszcze większym. ...
    ...
    Ta bariera tyczy się wyłącznie sprawy konstrukcji obiektywu dającego jako taką jakość na pełnej dziurze
    Nie da się.
    To kwestia tego, że soczewka/układ optyczny ma swoją długość i średnicę. Nie jest to tak zupełnie dowolne, bo soczewka ma swoją grubość by skupić w konkretnej odległości wiązkę. Dokłada się do tego współczynnik załamania szkła. W efekcie teoretycznie idzie osiągnąć 0,7.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matez Zobacz posta
    Nikon ma też swojego repro-nikkor 85/f1.0
    ile taki może kosztować?
    Mamiya + Sony

Domyślnie

z tego co wiem, repro-Nikkor nie ma mozliwosci ostrzenia... Poza tym z dwoche nerek zapewne by Ci tez nie starczylo
    forum.niekojarze.pl

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów