Szukaj
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Grzybu... myślę , ze to bariera technologiczna... po prostu lepiej chyba na rezie się nie da..., weź pod uwagę, ze fizyka ... optyka zakłada soczewkę idealną, strukturę mineralną o 100 % przeźroczystości, a życie swoje... jakieś micro...nano śmieciuchy psują idealną strukturę minerału optycznego... to bardzo IMHO ...
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Da się. Nie ma problemu zrobić obiektyw o świetle f/0,5, czy jeszcze większym. Jest z tym tylko jeden problem: jakość obrazu. Będzie tragiczna. Ja bym nie chciał mieć tego podpiętego
Ta bariera tyczy się wyłącznie sprawy konstrukcji obiektywu dającego jako taką jakość na pełnej dziurze
Druh Synchro Pinhole
http://www.spychalski.info
Nie da się.
To kwestia tego, że soczewka/układ optyczny ma swoją długość i średnicę. Nie jest to tak zupełnie dowolne, bo soczewka ma swoją grubość by skupić w konkretnej odległości wiązkę. Dokłada się do tego współczynnik załamania szkła. W efekcie teoretycznie idzie osiągnąć 0,7.
z tego co wiem, repro-Nikkor nie ma mozliwosci ostrzenia... Poza tym z dwoche nerek zapewne by Ci tez nie starczylo![]()
forum.niekojarze.pl
Skontaktuj się z nami