Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: dorotka :)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony Zobacz posta
    I dlatego 50mm to standard, a nie portretówka. Żadne zaklęcia, cropy i inne duperele nie zmienią tego stanu rzeczy.
    No, nie bardzo, bo przy krotności X 1,5, to jest 75mm, czyli niemal "portretówka".

Chyba, że "niemal", robi Ci dużą różnicę.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

dizaster, wyciąg z exifa wygląda tak:

# Contrast = hard (2)
    # Saturation = high (2)
    # Sharpness = normal (0)

kontrast na maksa, kulorki na maksa, to jeszcze podkręć ostrość i będzie prawie gicio.
    NIKON

Domyślnie

wyzej wspomniane elementy moga troche razic, ale jest cos przyjemnego w tych fotkach
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie

Bokeh fatalny? Zapewniam, że przeciętny widz będzie patrzył na to zdjęcie i osiusia się z radości. Bokeh to jeszcze jeden wynalazek tych, którzy mają za dużo czasu na gadanie o zdjęciach, zamiast na ich produkcję

Jeśli mnie to zdjęcie nie pasuje to nie z powodu bokehu, a z powodu zbyt dziwacznie ustawionej ostrości; oczy, z których jedno jest ostre a drugie już nie i podkreślony "grzbiet" nosa. Co nie zmienia faktu, że po całości mi się podoba. Rób pan więcej i nie słuchaj bzdur o bokehu Rób tak, jak chcesz, tylko to się liczy.

Dziewczyna ma piękne oczy, tak swoją drogą.
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    No, nie bardzo, bo przy krotności X 1,5, to jest 75mm, czyli niemal "portretówka"...
    Nie do końca. No chyba, że umiesz mi wytłumaczyć w jaki magiczny sposób zmienia sie ogniskowa w tym obiektywie, a nie jedynie kąt jego widzenia na odpowiadający "szkiełku" o ogniskowej 75mm.
    F100+MB15, D4s, N24/2.8D, N35/2.0D, N50/1.4D, N105/2.8VR, N28-70/2.8, N70-200VR/2.8, SY135/2.0MF, SY 85/1.4MF, SY14/2.8MF, Tokina ATX 300 f/4, SB900, Fuji x100s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cold Zobacz posta
    Nie do końca. No chyba, że umiesz mi wytłumaczyć w jaki magiczny sposób zmienia sie ogniskowa w tym obiektywie, a nie jedynie kąt jego widzenia na odpowiadający "szkiełku" o ogniskowej 75mm.
    No właśnie. Coby nie wiem jak przeliczać 50mm użyte jako portretówka ma tendencje do przerysowywania, czego o szkle już ok.70mm nie można powiedzieć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cold Zobacz posta
    A co ja się będę pocił, poczytaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=42405
    NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez david555 Zobacz posta
    A co ja się będę pocił, poczytaj: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=42405
    Ja nie pytam czy się nadaje do portretu bo wiem, że sie nadaje (z tym, że nie do każdego typu fotografii portretowej) tylko jakim cudem się w/g Ciebie zmienia parametr, który w STAŁOOGNISKOWYM obiektywie zmienić sie nie może. Powtarzanie bezmyślnie bzdur o zmianie ogniskowej obiektywu poprzez zastosowanie matrycy typu DX szkodzi i Tobie (bo ktoś może pomyśleć, że jesteś niedokształcony np. z fizyki) i innym bo wprowadzasz ich w błąd (szczególnie osoby o mniejszym doświadczeniu). Raz na zawsze ktoś powinien skorygować ten skrót myślowy o "zmianie ogniskowej" i wielkimi wołami napisać, że przy aparacie z matryca rozmiaru DX zmienia sie jedynie kąt widzenia na kąt widzenia jaki miałby hipotetyczny obiektyw o ogniskowej 1.5 raza dłuższej od założonego. Rzeczywista ogniskowa i jej wszystkie implikacje pozostaje jednak bez zmian.
    F100+MB15, D4s, N24/2.8D, N35/2.0D, N50/1.4D, N105/2.8VR, N28-70/2.8, N70-200VR/2.8, SY135/2.0MF, SY 85/1.4MF, SY14/2.8MF, Tokina ATX 300 f/4, SB900, Fuji x100s

Domyślnie

hmmm mnie pierwsze co się rzuciło w oczy to kadr z góry...modelka (nie chcąc jej obrazić napewno bardzo ładna) wygląda jakby była łysa, jak ktoś ma wysokie czoło szczególnie kobieta...unikaj kadrów z góry...bokeh no to nie jest Twoja wina tylko charakterystyka 50tki...ogólnie to "takie se" to zdjęcie...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piterdm Zobacz posta
    Update podchodzi mi pod M.Jacsona, takie skojarzenie
    i to bardzo trafne i na czasie

uśmiałem się - nie powiem

co do zdjęcia - jak poprzednicy - "dół" za bardzo odciąga wzrok

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów