Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: dorotka :)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hedgehog Zobacz posta
    Bokeh fatalny? Zapewniam, że przeciętny widz będzie patrzył na to zdjęcie i osiusia się z radości. Bokeh to jeszcze jeden wynalazek tych, którzy mają za dużo czasu na gadanie o zdjęciach, zamiast na ich produkcję
    Przeciętny widz się nie osiusia, tylko stwierdzi że jego małpka lepsze foty robi, a to jakieś nie wyraźne jest. "Sztukę" się ponoć tworzy, a produkować można ot choćby przyczłapy czteroszekowe do podłóg
    Się OT zrobiło.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony Zobacz posta
    Przeciętny widz się nie osiusia, tylko stwierdzi że jego małpka lepsze foty robi, a to jakieś nie wyraźne jest. "Sztukę" się ponoć tworzy, a produkować można ot choćby przyczłapy czteroszekowe do podłóg
    Się OT zrobiło.
    Buu, eee. Ja się nie zgadzam. Ale racja, nie offtopujmy.
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Zbanowany
    Miasto
    Lublin | Chodel

Domyślnie

dzieki za ozywiana dyskusje

co do czola, to 2ke przycialem, tak zeby bylo go mniej.
    pozdrawiam i bede probowal dalej

Domyślnie

Bokeh to kwestia gustu.
    Mnie fota by sie podobala, gdyby cala twarz byla w GO. Znikająca ku dołowi twarz w czeluściach nieostrości może wkurzać, ale czciciele 5D i 50 1,2 L (to bardzo ważne) posiusiają sie z radości na pewno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cold Zobacz posta
    Ja nie pytam czy się nadaje do portretu bo wiem, że sie nadaje (z tym, że nie do każdego typu fotografii portretowej) tylko jakim cudem się w/g Ciebie zmienia parametr, który w STAŁOOGNISKOWYM obiektywie zmienić sie nie może. Powtarzanie bezmyślnie bzdur o zmianie ogniskowej obiektywu poprzez zastosowanie matrycy typu DX szkodzi i Tobie (bo ktoś może pomyśleć, że jesteś niedokształcony np. z fizyki) i innym bo wprowadzasz ich w błąd (szczególnie osoby o mniejszym doświadczeniu). Raz na zawsze ktoś powinien skorygować ten skrót myślowy o "zmianie ogniskowej" i wielkimi wołami napisać, że przy aparacie z matryca rozmiaru DX zmienia sie jedynie kąt widzenia na kąt widzenia jaki miałby hipotetyczny obiektyw o ogniskowej 1.5 raza dłuższej od założonego. Rzeczywista ogniskowa i jej wszystkie implikacje pozostaje jednak bez zmian.
    nie ma zmiany ogniskowej, jest inny kąt.
    ale to kąt jest istotny, a nie ogniskowa. Informacja o ogniskowej nie jest żadną informacją, o ile nie podasz na jakim formacie negatywy/matrycy pracujesz. 50 mm jest szerokim kątem, standardem, teleobiektywem. Odpowiednio w wielkim formacie, małym obrazku, kompaktach. Info, że to jest 50 mm jest g.. warte bez tej drugiej info. Ogniskowa jest sama w sobie zupełnie nieistotną informacją, to parametr bez znaczenia
    do dyskusji zapraszam w innym wątku autorstwa JK.
    koniec OT.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Gemini
    Gość

Domyślnie

Piter... powiem Ci , że mnie też się tak z Jacksonem M. skojarzyło

Podoba mi się takie złapanie kadru, na kolorki jednak wybrednie pomarudzę

Tata Homera Awatar frostic
    Miasto
    Bażanorzów Górnośląski ;)

Domyślnie

eeeee.... I to chyba tyle w temacie

Domyślnie

Ale która to 50-tka jeśli wolno zapytać ?

Zbanowany
    Miasto
    Lublin | Chodel

Domyślnie

1.8, chociaz zauwazylem, ze 1,4 mimo takiej samej ogniskowej uwazana jest za fajne szklo

Domyślnie

Acha, dzięki.
    Miałam 1,8, używałam bardzo rzadko, teraz zmieniłam na 1,4 i zamierzam częściej zapinać.
    Ale zauważyłam, że bez osłony przeciwsłonecznej sie nie obędzie. 1,8 jakoś lepiej radził sobie bez takowej, to takie moje pierwsze wrażenie.
    A czy bokeh będzie piękniejszy, zobaczymy .

A zdjęcie bardzo mi sie podoba i szczerze mówiąc to ver.1.

Pozdrawiam

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów