Szukaj
30 sekund.
Technika wykonania była dość skomplikowana. W czasie kiedy słońce było nad horyzontem po prostu nie było takiego filtra aby przy 30 sekundach ekspozycja była prawidłowa.
Tak więc kiedy słońce było nad chmurami zrobiłem normalną ekspozycję na krótkim czasie. Następnie trzymałem aparat na statywie w identycznej pozycji 40 minut czekając aż słońce zajdzie i się zrobi wystarczająco ciemno aby wreszcie dostać prawidłową ekspozycję na 30 sekundach. No i przyszło. Wtedy zrobiłem drugie zdjęcie.
Photoshopem nałożyłem dwie eskspozycje na siebie, dopasowałem, CS3 ma tą cudowną opcję dopasowywania warstw. Całkowicie zamaskowałem warstwę z krótkim czasem zostawiając tylko tą z rozmytymi falami. Jednak ta rozmyta nie miała tych pięknych świateł ponieważ była zrobiona kiedy słońce już było pod horyzontem. Tak więc tą ze światłami zrobiłem na tryb 'Kolor' i odmaskowałem tylko fragmenty skały i niebo.
gratulacje Czarku ,pieknie !!!-jaka kolorystyka ,mięciutko bardzo ładne światełko ---jedno z Twoich czadowych fotek
uznanie i pozdrawiam![]()
i potwierdza sie zasada mówiąca że, najpierw trzeba wiedzieć co się chce zrobićzamysł i wykonanie na 5.
Noooooooooooo nareszcieNareszcie wyszedłeś ze studia, powróciłeś do krajobrazu i od razu z grubej rury
![]()
Gratuluje, zarąbiste zdjęcie!
Pozdrawiam wszystkich - Piotr Kobylski
Do mojej techniki obróbki podanej w poprzednim poście dodam dość ważną uwagę, że calusieńka obróbka była wykonana w trybie 16-bitowym. Konwersja do 8-bitów to był dopiero ostatni krok tuż przed zapisaniem w formacie jpg.
Mnie to zdjecie kompozycyjnie totalnie nie lezy, gdyby zachodzące slonce bylo w kadrze (a nie zostalo tak brutalnie uciete), to zdjecie nabraloby wiekszego sensu, do tego jeszcze te uciete skaly po lewej... totalnie to wszystko rujnuje kadr. Odbieram ten "strzal", jako efekciarstwo dla samego efekciarstwa z dlugim czasem i nie jestem w stanie doszukac sie przez to szczerego przekazu w tym zdjeciu.
Skontaktuj się z nami