Close

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 95

Domyślnie

Mnie brakuje słońca - widać je na skałach, co by ładnie komponowało z widocznym na horyzoncie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcin Stawiarz Zobacz posta
    Dla mnie bardzo prosta, robienie zdjecia pod publike
    Czyli robić zdjęcia tak, żeby mi się podobały a innym nie? Trochę uprościłeś tą defincję.

Kod:
    postawa charakteryzująca się chęcią do wykonywania różnych czynności tak,
     żeby przypodobać się publiczności, nawet kosztem jakości wykonanej czynności
    http://www.kurnik.pl/slownik/sp.phtml?sl=efekciarstwo

Moim zdaniem efekciarstwo w tym wypadku nie poszło kosztem jakości.

A co do mojej opinii. Zdjęcie mi się bardzo podoba. Super.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Cool

zawsze jest problem z tym co autor miał na myśli...

osobiście przedstawiona fotografia do mnie przemawia...
    nie odczuwam braku słońca a wręcz jego nieobecność wnosi dodatkową tajemniczość przedstawianej scenerii (plus dodatkowy efekt światła w chmurach ), kadrowanie też na plus... nie ma przecież sztywnych ram zmuszających nas do tego co ma być w całości ukazane a co odcięte... to leży w gestii autora (i całe szczęście )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    30 sekund.
    Technika wykonania była dość skomplikowana. W czasie kiedy słońce było nad horyzontem po prostu nie było takiego filtra aby przy 30 sekundach ekspozycja była prawidłowa.
    (...)

Światło! Nie masz po prostu właściwych filtrów

W pierwszej chwili pomyślałem "wow". Jednak wystarczy chwilę dłużej wpatrywać sie w zdjęcie by zrodziły się znaki zapytania.
    -Zaraz - co się dzieje na niebie? Przy 30 s nie ma prawa być takich kolorów... coś tu nie pasuje. O ile skały są dobrze naświetlone to niebo wygląda tragicznie. Gdzie jest Słońce?

Po przeczytaniu wątku znalazłem odpowiedzi na wątpliwości.
    Trudno mi określić to zdjęcie za dobre. Nie mówię tu o kwestii technicznej. Liczy się w końcu końcowy efekt jaki chciało sie osiągnąć (sam zresztą nie daję czystych RAWów i poddaję zdjęcia obróbce).
    To zdjęcie jest ciekawe. Widać potencjał niewykorzystanych zabiegów technicznych. I to niestety wszystko. Ciekawe. Dochodzę w tym momencie do zagadnienia kompozycji. Nie sposób nie zgodzić sie z Marcinem Stawiarzem w kwestii związanej z kadrowaniem (Marcinie - długie czasy nie tylko dziś cieszą sie populanością ).
    Podsumowując - po zachwycie w pierwszych chwilach - rozczarowanie.

Domyślnie

Zdjecie wzbudzilo kontrowersje. To dobrze. To pierwsza oznaka tego ze fota nie jest jakims tam gniotem i zapada w pamiec. Jednym sie podoba innym nie. To rzecz normalna. Kazdy inaczej patrzy na swiat. Poprostu ile oczu tyle kadrow. Mi sie akurat wizja swiatlo podoba. Zdjecie ma niepowtarzalny klimat. Mam wrazienie jakbym stal w najwyzszym punkcie na swieciea podemna byly chmury. Kolorki jak na toksycznej planecie Wenus. Jednym slowem wielki plus. Pozdrawiam
    How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeth Zobacz posta
    Podsumowując - po zachwycie w pierwszych chwilach - rozczarowanie.
    No widzisz i tu się nie zgodzę, bo owszem, Czarek ostatnio ma taką manierę nakładania co najmniej dwóch ekspozycji i jak widać sprawia mu to niemałą frajdę.
    No i efekty tych jego wysiłków wcale nie są takie najgorsze.
    Dość, że niemal na każdym widzu tej fotografii wywarła ona w pierwszym momencie korzystne wrażenie.
    A czy nie o to tutaj w tej zabawie chodzi?
    Najczęściej na jeden obraz przeznaczam około 30s, czyli tyle samo ile trwało naświetlanie jednej z ekspozycji i tylko bardzo nielicznym poświęcam więcej czasu, analizując bardzo dokładnie, niemniej w ciągu tych 30s nie zauważyłem, żadnych rażących uchybień w tym zdjęciu.
    Może się już starzeję.
    NIKON

לא תרצה - VI - Nie będziesz mordował

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elmo Zobacz posta
    zawsze jest problem z tym co autor miał na myśli...

osobiście przedstawiona fotografia do mnie przemawia...
    nie odczuwam braku słońca a wręcz jego nieobecność wnosi dodatkową tajemniczość przedstawianej scenerii (plus dodatkowy efekt światła w chmurach ), kadrowanie też na plus... nie ma przecież sztywnych ram zmuszających nas do tego co ma być w całości ukazane a co odcięte... to leży w gestii autora (i całe szczęście )
    tak ,bardzo ładnie określiłeś kwintesensję tej fotki (ja również odbieram ją dokładnie w taki sposób)

nie odczuwam braku słońca a wręcz jego nieobecność wnosi dodatkową tajemniczość przedstawianej scenerii
    sea21 dodał

Mi sie akurat wizja swiatlo podoba. Zdjecie ma niepowtarzalny klimat. Mam wrazienie jakbym stal w najwyzszym punkcie na swiecie a podemna byly chmury. Kolorki jak na toksycznej planecie Wenus
    wszystkie te elementy sprawiły że zdjęcie zaistniało ,że piękno namacalne czy też nie ,nawet nieprawdziwe, inne ,
    powstało ażeby czarować i sądzę dla wielu przez jakiś czas może być punktem odniesienia

pozdrawiam

Domyślnie

Piękne, tyle powiem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Locter Zobacz posta
    Piękne, tyle powiem.
    jestem tego samego zdania

Domyślnie

Zamysł świetny... bardzo fajny patent z tą podwójnie rozstrzeloną w czasie kompozycją.

Co do kadru. Po części zgodzę się z przedmówcami.
    Pierwszy EFEKT jest bardzo pozytywny.
    Natomiast po głębszej analizie... 1cm więcej dołu, bo ten kamol w centralnej części na dole bije się z krawędzią.
    Słońce w kadrze niekoniecznie musi być, ale zrobiłbym coś z poświatą odeń bijącą z lewej strony, tak aby nie było wrażenia, że gdzieś zostało wycięte.
    A tak w ogóle... kwadrat z tego byłby cudny

Pzdr. Maciek.
    Pozdrawiam.
    MamiyaRB67, D90, D70, 12-24, 18-70, 28-80, 35, 50, 180, 70-300...
    |||blog ||| maciejsimm.com|||

Strona 4 z 10 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów