Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Domyślnie

Zawsze bierz pod uwagę system,nie dany model aparatu.Korpus to nie wszystko,później trzeba dokupić szkło,lampę,drugie szkło.....itd.,odsprzedać stare szkło,itd.,wszystko trzeba brać pod uwagę.Chyba ,że od razu zakładasz,że zostajesz tylko ze szkłami kitowymi np.,ale zawsze lepiej zostawić sobie "furtkę",jak się zachce coś zmienić.Pozdr.!
    D300s,T17-50,SB-800

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice

Domyślnie

Forum Canona jest mniej sympatyczne, ale o fotografowaniu można się chyba nawet nieco więcej niż tutaj - mają coś co się nazywa "szkoła fotografowania CB" i wcale głupio tam nie piszą

Jeśli kiedyś będziesz się chciała pobawić w zdalne odpalanie lampy lepszy jest nikon w przypadku Canona trzeba zainwestować kilka setek w dodatkowy osprzęt.

A Penatax K10d stanieje w marcu po wejściu następcy - do niedawna trudno było o dobre używane szkła do tego systemu (w Polsce), ale teraz się zmienia na allegro coraz więcej tego. Sam aparat możliwościami nie odbiega o ile nie przewyższa konkurentów ze stajni N i C. Forum Pentaxa jest jeszcze milsze niż Nikona, choć strasznie dużo tam offtopów, ale za to zabawnych
    N.50 1.8D, N.85 1.8d, T.12-24, N.18-200VR, SB 800, mieszek, MF 55 PROB, T.17-50, Speedlite 55EX, 70-200 2.8L

Domyślnie

Na pewno 30D będzie cięższy... Miałem d80 mam teraz C40D i moje osobiste słodkie dziewczę psioczy gdy ją do focenia namawiam. Narzeka na wagę aparatu... Niemniej akurat ja jestem ze zmiany zadowolony, miło mnie zaskoczył jeśli chodzi o oddanie kolorów (Heretyk?.
    Jeśli chodzi o szkiełka to w klasie średniej-amatorskiej, którą ja reprezentuję, właśnie w Canonie jest posucha, nie odwrotnie. Mam fajną (mało powiedziane), niedrogą stałkę, ale mam też problem jeśli chodzi o wybór standardowego zooma, bo kit do kitu, 17-85 też i zostają tylko raczej drooooogie L-ki, albo szkła innych producentów. Jest jeszcze C17-55 2.8 ale jest nieperspektywiczny (crop) a też kosztuje harmonię pieniędzy. W N są jak wiadomo niezłe kity. Wszystko się rozbija o kasę. Nie wiem co prawda czym dysponujesz, ale na tzw. starcie łatwiej (taniej) jest w NIkonie.
    Pzdr.
    Ostatnio edytowane przez YTZ_Bolanda ; 16-02-2008 o 22:25
    40D, 85 1.8,24-70 2.8, T124, cdn.

Domyślnie

Weź do ręki oba i sprawdź, który lepiej leży i którym się wygodniej operuje. Wiem, że przy sprzedawcy w 5 minut trudno podjąć decyzję, więc nie koniecznie podejmuj ją przy pierwszej wizycie w sklepie. Z własnego doświadczenia wiem, że albo mi coś leży w dłoni albo nie (dotyczy to nie tylko fotografii).
    W przypadku zakupu lustrzanki pamiętaj, że decydujesz się na wejście w konkretny system. W praktyce oznacza to decyzję na dłużej. Niestety zmiana systemu lubi być kosztowna (praktycznie wszystko kupujesz od nowa). Przed podjęciem decyzji zastanów się co chcesz robić w perspektywie kilku lat i jak dany system spełnia Twoje oczekiwania.
    Pozdrawiam
    D80 (grip), N AF 18-200 DX, SB-800,i inne takie tam różne

Domyślnie

Bardzo dobrze moi przedmówce Ci doradzają. Pamietaj, że zakup body to dopiero początek wydatków, a tu już trzeba nieco przekarkulować czgo potrzebujesz i ile w obu systemach coś takiego kosztuje, itd...

Oszczędny w słowach Awatar pretorian111
    Miasto
    Piekary Śląskie

Domyślnie

Kiedyś stałem przed podobnym wyborem. Myślałem nad 350D i jakąś Minoltą... Miałem i mam do dziś ten komfort, że mogę w pracy pomacać różny sprzęt. No więc macałem tego Canona i Minoltę i sam nie wiedziałem co wybrać... Wtedy padł głos znajomego "a zobacz tego Nikona".... i tak już zostało Po prostu tak dobrze mi leżał w ręce i do tej pory leży

Wszyscy Ci tu dobrze radzą. Weź w łapki i zobacz sama

Pozdrawiam
    Dawid
    D50 /T28-75 2.8/ SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Meffisto Zobacz posta
    Większość moich znajomych używa nikona, i jak jeden mąż twierdzą, że canon 30d technicznie jest trochę lepszy od d80. Co wybrać???? mogę prosić, o pomoc, najbardziej liczę na użytkowników obu systemów, obytych z tymi modelami, Z góry dziękuje za pomoc pozdrawiam ciepło,
    Meffisto
    A moze Canon 40D z cashback'iem 150 euro? Kupisz nowe body za okolo 3000 zł. Akcja zwrotów rusza od 1 marca. Na pewno Canony dwucyfrowe (30D, 40D) sa bardziej zaawansowane niz D80. Najwazniejsze oczywiscie sa szkla. Natomiast forum Canona moze jest troche mniej sympatyczne momentami ale wydaje mi sie odrobine bardziej konkretne

Domyślnie

A ile koleżanko chcesz wydać na puszkę, a ile na szkło? jaki zakres? jasne/ciemne? produkt nikona/canona, czy także niezależnych?
    (jeśli myślisz tylko o puszce z kitem, to zapomnij o canonie).
    カメラは、いくつかのレンズと、言葉には非常に貴重な ニコン

Domyślnie

naprawdę wielkie dzięki za dobre rady zarówno na tym forum jak i canonowskim - i tu i tu dobrze radzą a teraz sama muszę podjąć ostateczną decyzję jeszcze raz dzięki

Domyślnie

(jeśli myślisz tylko o puszce z kitem, to zapomnij o canonie).[/QUOTE]

wierutna bzdura bo oprócz kitów mamy obiektywy firm trzecich w tym jedyny sensowny w dobrej cenie jasny Tamron.

Tak patrząc wybór body jest mniej ważny, Tamrona kupimyw tych samych pieniądzach

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów