Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Question d80 czy canon 30 d ??

Witam!!!!
    Jak nie trudno zauważyć jestem tu nowa. Fotografią interesuję się od kilku lat. Fotografuję przede wszystkim ludzi, landszafty i takie tam, więc generalnie wszystko. Stoję dzisiaj przed dylematem co wybrać, po wielu dyskusjach wybrałam albo d80, albo canona 30d. Pytanie na czym tak naprawdę mi zależy....nie wiem. Większość moich znajomych używa nikona, i jak jeden mąż twierdzą, że canon 30d technicznie jest trochę lepszy od d80. Co wybrać???? mogę prosić, o pomoc, najbardziej liczę na użytkowników obu systemów, obytych z tymi modelami, Z góry dziękuje za pomoc pozdrawiam ciepło,
    Meffisto

Domyślnie

Cześć

Polecam poczytać parę wątków (warto skorzystać z szukajki):

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=25380
    http://forum.nikon.org.pl/archive/in...p/t-28855.html
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=15656
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=24562

Ja bym na Twoim miejscu zaczął od wzięcia do ręki każdej z tych puszek i zobaczyć która lepiej leży.
    I biorąc pod uwagę, że znajomi też mają Nikona fakt wypożyczenia jakiegoś szkiełka w plenerku może być fajną sprawą.
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

hej, ciezko odpowiedziec na tak postawione pytanie. w zastosowaniach uniwersalnych i bez ogladania zdjec na monitorze w powiekszeniu 200% zdjecia z obu aparatow sa praktycznie nie do rozroznienia. powinnas raczej isc do sklepu i pobawic sie nimi troche. wybrac ten ktory bedzie Ci lepiej pasowal ksztaltem, przyciskami, obsluga, itp. bo na dluzsza mete to sie liczy. zdjecia mozna wycisnac z obu tak samo tragiczne albo tak samo wybitne

Domyślnie

Pracuję w branży reklamowej. Ostatnio dostałem kilka zdjęć do projektu z zewnątrz. Większość fotek robiona jest Nikonem.. Może to też jakiś argument? A tak poważnie. To za przedmówcami.Trzeba obadać jak Ci leży w ręce. No i kusi możliwość wypożyczenia szkieł od znajomków. ;] Wybierając Nikona zyskasz super forum. Nie wiem jak na Canonowym ale tutaj wiele się dowiesz i nauczysz... Znam też przypadki osób które focą Canonem poczym wystawiaja tutaj, bo ponoć jakoś "przyjemniej i profesjonalniej, oraz życzliwiej"... Może coś w tym jest?

Ps. A aparaty faktycznie, porównywalne...
    Nikon D80, Nikon F50, Zenit, Nikkor AF-S 24-85 mm 3,5-4,5 G; Nikkor 28-80 mm 3,5-5,6 D; Nikkor 50 mm 1,8 D; Jupiter 135 mm 3,5; Nikon SB-24 Szukam kolejnego szkła

Oszczędny w słowach Awatar Larson
    Miasto
    Poronin - ale to nie miasto

Domyślnie

Ja bym na Twoim miejscu wziął jeszcze pod uwagę tych znajomych no mają Nikona. Jeśli to dobrzy znajomi, można będzie od nich pożyczyć kiedyś jakieś szkiełko czy jakąś lampę. Duża ilość znajomych w systemie to na pewno plus.

EDIT: Cholewcia za długo czytam, piszę... czyżby wzrok już nie ten?
    Ostatnio edytowane przez Larson ; 16-02-2008 o 20:33

Domyślnie

Jeżeli fotografujesz przede wszystkim pejzaże, ludzi i takie tam, to w zasadzie wszystko jedno. Można sobie oczywiście zrobić z tego piramidalny problem o znaczeniu wszechświatowym, ja jednak zachowałbym zdrowy rozsądek, poszedłbym oglądnąć obydwa i wybrał ten, który mi się bardziej spodoba. Do w/w zastosowań obydwa doskonale się nadają.

Domyślnie

Obydwa systemy ,Canon i Nikon,zaspokoją spokojnie twoje potrzeby.Skłaniał bym się ku opiniom przedmówców (piszących),kup co ci będzie lepiej leżało w dłoniach,czyli idź do sklepu i badaj!
    D300s,T17-50,SB-800

Domyślnie

przede wszystkim wielkie dzięki za pomoc
    w sumie mam znajomych co mają i canona i nikona ale raczej więcej tych z nikonem.. d80 miałam w łapkach i...i super myślałam też o używce.. hmm...
    i jeszcze mi ktoś pentaxa k 10 proponował..

Domyślnie

Używka to dobry pomysł. Kupiłem 2 sztuki na forum. Tutaj dostaniesz taniej, a i czesto bywa tak, że to sprzęcik świadomie używany... a więc obchodzono się z nim należycie i dbano czesto przesadnie o niego;] Polecam forumową giełdę.
    Nikon D80, Nikon F50, Zenit, Nikkor AF-S 24-85 mm 3,5-4,5 G; Nikkor 28-80 mm 3,5-5,6 D; Nikkor 50 mm 1,8 D; Jupiter 135 mm 3,5; Nikon SB-24 Szukam kolejnego szkła

Domyślnie

hmm.. wszystko na spokojnie przemyślę.. i na giełdę forumową zajrzę zapewne

ps. a i fakt widzę że na tym forum jest o niebo lepiej niż na canonowskim.. ale to tak ciiicho sza..
    dzięki

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów