Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Domyślnie SB-800 a koncerty

Jak wiadomo, walenie lampą na koncertach to zło
    Ale zdarzają się niestety okazje, kiedy do dyspozycji mamy bardzo słabe,
    monochromatyczne światło żarowe, bądź oświetleniowiec zasnął przed rozpoczęciem imprezy

Jak umiejętnie wykorzystać SB-800 w takich warunkach?
    Zgaduję, bo praktyki jeszcze nie mam:
    Palnik na 45 stopni, jakaś ujemna kompensacja błysku, filtr do światła żarowego, migawka rzędu 1/60s.

Może ktoś ma jakieś inne sugestie?
    Generalnie chodzi o to, żeby nie prześwietlić i nie zabić światła zastanego.
    Marek Piotr Praski a.k.a. PaRaGaS
    D80+T17-50/2.8+S30/1.4+N50/1.8+N80-200/2.8+Tair135/2.8+SB-800+Tenba Messenger
    Last.fm | www.marekpraski.pl

Domyślnie

Masz szklo f/2.8, przy 800 iso powinno wystarczyc w wiekszosci sytuacji, jednak kazdy konkretny przypadek trzeba rozpatrywac osobno.
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

D700 + 35 + 85 i po co więcej?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturjb Zobacz posta
    Masz szklo f/2.8, przy 800 iso powinno wystarczyc w wiekszosci sytuacji, jednak kazdy konkretny przypadek trzeba rozpatrywac osobno.
    Dotąd miałem takie warunki, że przy 1/30s i ISO1600 musiałem forsować NEFy o 0,5-1EV i szum był niemiłosierny.
    Aurora, Jadłodajnia Filozoficzna, Hybrydy, Studio im. Osieckiej.

Domyślnie

Ja się tam nie stresuję i jadę nawet na 3200, byle bez lampy. Klimat się liczy Szumofobem nie jestem. Polecam, w ten sposób skupisz się na esencji, a nie na technicznych fidrygałach... Jasne szkło pomaga, oczywiście.
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hedgehog Zobacz posta
    Ja się tam nie stresuję i jadę nawet na 3200, byle bez lampy. Klimat się liczy Szumofobem nie jestem. Polecam, w ten sposób skupisz się na esencji, a nie na technicznych fidrygałach... Jasne szkło pomaga, oczywiście.
    No ale jednak ZAKŁADAJĄC, że chciałym trochę doświetlić cienie?

Domyślnie

no to musisz próbować, jak masz od czego odbijać to odbijaj (biała kartka?), jezeli jest to pomieszczenie zamknięte to masz sciany, sufty, a jezeli nie masz od czego bić to zosaje ci na wprost, nie jest to najlepszy sposób, ale czasem nie da się inaczej, kiedys na pudelsach popełniłem coś takiego:

http://www.artur.jb.prv.pl/pud/DSC_9522.jpg
    lampa na wprost, chyba -1 na lampie

Widze, ze się boisz eksperymentować, a to błąd, forum jest doskonałym miejscem zdobywania informacji, ale najlepszym nauczycielem jest własna praktyka i doświadczenie. Pamiętaj o tym

Domyślnie

Widze, ze się boisz eksperymentować, a to błąd, forum jest doskonałym miejscem zdobywania informacji, ale najlepszym nauczycielem jest własna praktyka i doświadczenie. Pamiętaj o tym
    Oczywiście. Eksperymentuję cały czas. Na pierwszy koncert poszedłem bez żadnego przygotowania, oprócz obcykania obsługi sprzętu (bo było to jednocześnie moje pierwsze wyjście z D80).
    A twój link się nie otwiera

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PaRaGaS Zobacz posta
    A twój link się nie otwiera
    bo to ten durny hosting na prv, nie wiem czemu ale bezposrednie linki nie chodzą, wejdź na stronę w mojej stopce, tam są fotki z koncertuu pudelsów, na pewno poznasz te z lampą

Domyślnie

bo to ten durny hosting na prv, nie wiem czemu ale bezposrednie linki nie chodzą, wejdź na stronę w mojej stopce, tam są fotki z koncertuu pudelsów, na pewno poznasz te z lampą
    Fajne zdjęcia, ale widać, że światło było bardzo dobre w porównaniu z tym, co ja znam.

Domyślnie

Robię różne tematy - koncerty również (za godzinę jadę na kolejny), i często używam lampy. Jeżeli światło jest "jako takie", to ISO 320 - 400, TTL BL + 60-70 stopni + dyfuzor i z reguły jest OK.
    Efekty możesz zobaczyć na mojej stronie...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów